Τηλεπικοινωνίες

Φως στο τούνελ για τη μεγαλύτερη αγορά smartphones του πλανήτη

smartphones-2023

Θετικά σημάδια για την παγκόσμια αγορά smartphones στέλνει η Κίνα, η μεγαλύτερη αγορά “έξυπνων” κινητών στον κόσμο. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία από το Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker της IDC, οι αποστολές smartphones στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 6,5% σε ετήσια βάση το 1ο τρίμηνο του 2024, ανερχόμενες σε 69,3 εκατ.

Αν και η ανάπτυξη υποστηρίχθηκε από ένα χαμηλό έτος βάσης σύγκρισης, το 1ο τρίμηνο του 2024 αποτελεί το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξης για την κινεζική αγορά smartphones, η οποία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό - λόγω του όγκου της - τη συνολική αγορά των “έξυπνων” κινητών.

Η κινεζική αγορά smartphones έτρεξε με 6,5% το 1ο τρίμηνο του 2024-Honor και Huawei μοιράστηκαν την πρώτη θέση

Σύμφωνα με την ανάλυση της IDC, η αγορά σημείωσε καλύτερες αποστολές από τις αναμενόμενες, κυρίως, λόγω της ισχυρής ανάπτυξης από την Honor και την Huawei, οι οποίες επίσης οδήγησαν σε αύξηση 9,3% σε ετήσια βάση στη συνολική αγορά Android. Από την άλλη πλευρά, οι πωλήσεις της Apple υποχώρησαν κατά 6,6% την ίδια περίοδο, με την εταιρεία να αντιμετωπίζει πιο έντονο ανταγωνισμό.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, το “Σεληνιακό Νέο Έτος” το 1ο τρίμηνο του 2024 τόνωσε επίσης το αγοραστικό κλίμα και τη ζήτηση για συσκευές χαμηλής έως μεσαίας κατηγορίας. Στην κατηγορία high-end, το AI buzz και τα αναδιπλούμενα προϊόντα επέτρεψαν στους προμηθευτές smartphone Android να διαφοροποιηθούν περαιτέρω από την Apple, με αποτέλεσμα να συγκεντρώσουν το αυξημένο ενδιαφέρον από τους Κινέζους καταναλωτές.

idc_smartphones_china_1

Σκληραίνει ο ανταγωνισμός

“Η Honor σκαρφάλωσε στην κορυφή, χάρη στο καλά δομημένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων της και τη σειρά Magic 6, που συνοδεύεται από δημοφιλή χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης”, αναφέρει η IDC.

“Εν τω μεταξύ, η Huawei έκανε μια ισχυρή επιστροφή και πέτυχε μια ισοπαλία με την Honor στην κορυφή της κατάταξης των κατασκευαστών smartphones στην Κίνα, αν και οι περιορισμοί στην προσφορά εξακολουθούν να αποτελούν ένα επώδυνο θέμα για την εταιρεία. Η εμπορική δυνατή πολιτική της Apple το 1ο τρίμηνο του έτους δεν μπόρεσε να μετριάσει τον αντίκτυπο του έντονου ανταγωνισμού από τους παίκτες του Android”, προσθέτει η εταιρεία.

“Η κούρσα μεταξύ των κορυφαίων παικτών της κινεζικής αγοράς smartphones υποδηλώνει ότι οι Κινέζοι καταναλωτές είναι πιο πιθανό να αλλάξουν από τη μια μάρκα στην άλλη. Ως εκ τούτου, υπάρχει αυξημένη ανάγκη για δράση από τους προμηθευτές, ώστε να συνεχίσουν να καινοτομούν για να διασφαλίσουν την αφοσίωση των καταναλωτών”, αναφέρουν οι αναλυτές της εταιρείας.

Συνολικά, η εκτίμηση είναι ότι ο τομέας των smartphones τόσο στην Κίνα, όσο και παγκοσμίως, θα κινηθεί ανοδικά κατά το τρέχον έτος, έχοντας σε μεγάλο βαθμό πληγεί τα προηγούμενα χρόνια. Η μέση διάρκεια ζωής των κινητών τηλεφώνων μειώνεται και πλέον καταναλωτές και επιχειρήσεις αντικαθιστούν νωρίτερα τα smartphones τους, γεγονός που αναμένεται να αναζωογονήσει την αγορά.

idc_smartphones_china_2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα