Ελληνικό άλμα 20 θέσεων στην Παγκόσμια Κατάταξη Ισότητας των Φύλων

Σημαντική πρόοδο στην επίτευξη της ισότητας των φύλων σημειώνει η Ελλάδα, καταγράφοντας εντυπωσιακή άνοδο 20 θέσεων στην Παγκόσμια Κατάταξη Ισότητας των Φύλων. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, από την 93η θέση το 2023 η Ελλάδα ανέβηκε στην 73η θέση με δείκτη ισότητας 0,714, καταγράφοντας μια σημαντική βελτίωση στον τομέα των πολιτικών, της εκπαίδευσης και της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας.
Όπως προκύπτει από την έκθεση, η χώρα σημειώνει ιδιαίτερα καλές επιδόσεις στον τομέα της Εκπαίδευσης, καταλαμβάνοντας την 66η θέση παγκοσμίως, με δείκτη 0,994. Μάλιστα, κατατάσσεται πρώτη στον τομέα της αναλφαβητισμού και της εγγραφής στις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης, ενώ η συμμετοχή των γυναικών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο.
Η Ελλάδα κατακτά την 73η θέση και σημειώνει ιδιαίτερα καλές επιδόσεις στον τομέα της Εκπαίδευσης, καταλαμβάνοντας την 66η θέση
Αντίθετα, η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική και η εκπροσώπησή τους σε ηγετικές θέσεις παραμένει περιορισμένη, με την Ελλάδα να κατατάσσεται στην 78η θέση για τη συμμετοχή των γυναικών στο κοινοβούλιο. Στο μεταξύ, παρά τη σημαντική πρόοδο, η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στους τομείς της Υγείας και Επιβίωσης, καταλαμβάνοντας την 95η θέση και στην Οικονομική Συμμετοχή και Ευκαιρίες, με την 80η θέση στον παγκόσμιο δείκτη. Ειδικότερα, η αναλογία φύλων κατά τη γέννηση και η ανισότητα στο προσδόκιμο ζωής σε καλή υγεία παραμένουν προβλήματα, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
Επιμέρους επιδόσεις
Στον τομέα της Οικονομίας, η Ελλάδα βρίσκεται στην 80η θέση όσον αφορά την Οικονομική Συμμετοχή και Ευκαιρίες. Ειδικότερα, η χώρα καταλαμβάνει τη 72η θέση στην ισότητα αμοιβής για παρόμοια εργασία, με τις γυναίκες να αμείβονται κατά μέσο όρο 16,5% λιγότερο από τους άνδρες.
Επιπλέον, η συμμετοχή των γυναικών σε ανώτερες θέσεις διοίκησης είναι ιδιαίτερα χαμηλή, με το ποσοστό τους στις θέσεις υψηλής εξειδίκευσης να φτάνει την κορυφή, ωστόσο σε θέσεις ανώτατων στελεχών δεν ξεπερνά το 22%.
Η έρευνα “DEIB & Ισότητα Φύλων: Πρόοδος και Προκλήσεις στον Χώρο Εργασίας” της ManpowerGroup επισημαίνει ότι, παρά τις προκλήσεις, οι εργοδότες στην Ελλάδα εμφανίζονται αισιόδοξοι για την ισότητα των φύλων στον επαγγελματικό χώρο. Η έρευνα διαπιστώνει ότι το 45% των Ελλήνων εργοδοτών εκτιμά ότι η ισότητα των φύλων θα επιτευχθεί πλήρως στις επιχειρήσεις τους μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ενώ το 29% δηλώνει ότι η ισότητα έχει ήδη επιτευχθεί.
Μισθολογικό χάσμα
Ωστόσο, το 24% των εργοδοτών παραδέχονται ότι οι εταιρικές τους πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της γυναικείας εκπροσώπησης δεν είναι αρκετά ισχυρές. Επιπλέον, οι γυναίκες εξακολουθούν να υπο-εκπροσωπούνται στις ανώτερες διοικητικές θέσεις, με το ποσοστό τους στις θέσεις αυτές να είναι μόλις 22%.
Το μισθολογικό χάσμα παραμένει ένα κρίσιμο ζήτημα, όπως καταδεικνύει και η έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, το οποίο καταγράφει ότι οι γυναίκες στην Ελλάδα κερδίζουν 16,5% λιγότερο από τους άνδρες για ίση εργασία.