Women in Tech

Γένους θηλυκού των 52% του ανθρώπινου δυναμικού στην τεχνολογία

woman-tech

Γένους θηλυκού είναι η πλειονότητα των απασχολούμενων στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας στην Ευρώπη. Το 2023, περί τα 78,3 εκατ. Ευρωπαίοι, ηλικίας 15 έως 74 ετών, απασχολούνταν στην επιστήμη και την τεχνολογία, αριθμός αυξημένος κατά 2,9% σε σύγκριση με το 2022. Σε επίπεδα δεκαετίας (2013-2023) μάλιστα, ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί κατά το εντυπωσιακό.

Από τον συνολικό αριθμό των απασχολούμενων σε πεδία σχετικά με την επιστήμη και την τεχνολογία, το 52% ήταν γυναίκες, ποσοστό, το οποίο, ωστόσο, παραμένει στάσιμο σε σχέση με το 2021 και το 2022.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η πλειονότητα των γυναικών, που απασχολούνται στον χώρο της επιστήμης και της τεχνολογίας, εργάζεται κυρίως σε δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών (57% γυναίκες έναντι 43% άνδρες). Η Μάλτα ήταν μια εξαίρεση, με μόνο το 48% των γυναικών στην επιστήμη και την τεχνολογία να απασχολούνται σε δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών.

Σε όλες τις περιφέρειες της Ε.Ε. τα υψηλότερα ποσοστά γυναικών, που απασχολούνται στην επιστήμη και την τεχνολογία το 2023, παρατηρήθηκαν στη Λιθουανία και τη Λετονία (τόσο 63%), ενώ ακολουθεί η γερμανική περιφέρεια Sachsen-Anhalt (62%).

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, τα χαμηλότερα μερίδια καταγράφηκαν στη Μάλτα (45%) και σε 4 ιταλικές περιφέρειες: Βορειοδυτική, Νότια (και οι δύο 46%), στη Βορειοανατολική περιφέρεια της χώρας και στο Κέντρο (και οι δύο 47%).

women_in_schience_

Πρωτιά για τη Γερμανία

Μεταξύ του ανθρώπινου δυναμικού στην επιστήμη και την τεχνολογία, μια σημαντική υποομάδα αποτελείται από επιστήμονες και μηχανικούς. Οι επιστήμονες και οι μηχανικοί αποτελούσαν το ένα τέταρτο (24%) του συνόλου των ατόμων, που απασχολούνται στην επιστήμη και την τεχνολογία στην Ε.Ε., καταγράφοντας αύξηση 4,8% σε σύγκριση με το 2022.

Η Γερμανία απασχολούσε τον μεγαλύτερο αριθμό επιστημόνων και μηχανικών σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., με πάνω από 3,9 εκατ. επιστήμονες και μηχανικούς ηλικίας 15-74 ετών.

Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία των ατόμων που απασχολούνται στην επιστήμη και την τεχνολογία, υποεκπροσωπούνται ως επιστήμονες και μηχανικοί, αντιπροσωπεύοντας το 41% του συνόλου των επιστημόνων και μηχανικών το 2023.

Αυτό το ποσοστό αυξήθηκε μόνο κατά 1 ποσοστιαία μονάδα τα τελευταία 10 χρόνια, αλλά ο απόλυτος αριθμός των γυναικών, που εργάζονται ως επιστήμονες και μηχανικοί, αυξήθηκε κατά 50%, από 5,1 εκατ. το 2012 σε 7,7 εκατ. το 2023.

Να σημειωθεί ότι η Eurostat, χαρτογραφώντας τους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας, περιλαμβάνει στην αποτύπωσή της τα επαγγέλματα εκείνα των οποίων τα κύρια καθήκοντα απαιτούν είτε υψηλό επίπεδο επαγγελματικών γνώσεων, είτε τεχνικές γνώσεις και εμπειρία σε έναν ή περισσότερους τομείς των φυσικών και βιοεπιστημών ή των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών.