Κυβερνοασφάλεια: Βασική πρόκληση η ψηφιοποίηση των συστημάτων OT

Η ανάπτυξη και η υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών στις επιχειρήσεις, ειδικά στον τομέα των συστημάτων OT (Operational Technology), έχουν φέρει σημαντικές αλλαγές και προκλήσεις σε επίπεδο κυβερνοασφάλειας. Σχεδόν το 40% των επιχειρήσεων θεωρεί την κυβερνοασφάλεια ως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ψηφιοποίηση των συστημάτων OT.
Σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky και της VDC Research, που παρουσιάστηκε στην έκθεση GITEX Asia 2025, οι κυριότεροι κίνδυνοι για τις επιχειρήσεις προκύπτουν από την έλλειψη επαρκών μέτρων ασφαλείας, την περιορισμένη διαθεσιμότητα πόρων και τις δυσκολίες συμμόρφωσης με τους κανονισμούς. Η έρευνα, που βασίζεται σε πολυετή ανάλυση των δεδομένων του τομέα της κυβερνοασφάλειας OT, συμμετείχαν περισσότεροι από 250 υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων από διάφορους κλάδους, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και η μεταποίηση.
Για το 40% των εταιρειών, η κυβερνοασφάλεια είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ψηφιοποίηση των συστημάτων ΟΤ
Όπως προκύπτει από τα ευρήματά της, σχεδόν το ένα τρίτο των επιχειρήσεων βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της ψηφιοποίησης ή βασίζονται σε χειροκίνητες διαδικασίες. Από την άλλη πλευρά, σχεδόν το ένα τέταρτο των επιχειρήσεων έχει ήδη ενσωματώσει ψηφιακές τεχνολογίες που διασυνδέονται, ενώ το 63,6% δηλώνει ότι θα φτάσει στην πλήρη ψηφιακή μετάβαση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Ωστόσο, η ψηφιοποίηση των συστημάτων OT συνοδεύεται από αυξημένους κινδύνους κυβερνοασφάλειας. Το 39,3% των συμμετεχόντων στην έρευνα ανέφερε ότι η διασύνδεση των συστημάτων OT αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανησυχίας για την εφαρμογή νέων ψηφιακών τεχνολογιών, δεδομένων των πιθανών κινδύνων.
Κίνδυνοι από παραβιάσεις
“Η κυβερνοασφάλεια είναι κρίσιμη, καθώς η παραμικρή παραβίαση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές διακοπές στις επιχειρησιακές λειτουργίες και οικονομικές ζημίες”, αναφέρει η έρευνα. Όπως τονίζει, οι κυριότεροι λόγοι ανησυχίας περιλαμβάνουν την έλλειψη επαρκών μέτρων ασφαλείας στα υπάρχοντα συστήματα (46,6%), τις περιορισμένες επενδύσεις σε προσωπικό και πόρους για την κυβερνοασφάλεια των OT συστημάτων (22,7%), καθώς και τις δυσκολίες συμμόρφωσης με κανονισμούς (42,7%).
Επίσης, η πολυπλοκότητα της ενσωμάτωσης IT και OT συστημάτων (41,7%) αναδείχθηκε ως σημαντικός παράγοντας, που εμποδίζει την πλήρη ψηφιοποίηση.
“Η ανάγκη για κυβερνοασφάλεια στον τομέα των OT είναι ιδιαίτερα επιτακτική. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να αποδώσει πλήρως, μόνο αν τα δεδομένα και τα συστήματα προστατεύονται σωστά από κυβερνοαπειλές. Η επιτυχής ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών πρέπει να συνοδεύεται από ισχυρές λύσεις ασφαλείας, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος επιθέσεων, που μπορούν να διαταράξουν τη λειτουργία των συστημάτων και να προκαλέσουν σοβαρές οικονομικές απώλειες”, τονίζει η εταιρεία κυβερνοασφάλειας.
Και καταλήγει: “Η ψηφιοποίηση των συστημάτων OT είναι αναγκαία για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, αλλά απαιτεί μια ισχυρή στρατηγική κυβερνοασφάλειας για την αποφυγή επικίνδυνων απειλών και την εξασφάλιση της συνέχειας των λειτουργιών”.