Αύξηση 14% στις δαπάνες για την ασφάλεια πληροφοριών

Οι δαπάνες για την ασφάλεια πληροφοριών από τις επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (MENA) αναμένεται να φτάσουν τα $3,3 δισ. το 2025, καταγράφοντας αύξηση 14% σε σχέση με το 2024. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Gartner Inc, η δαπάνη για λογισμικό ασφαλείας παραμένει η μεγαλύτερη κατηγορία, με τις εκτιμήσεις να βάζουν τον πήχη των σχετικών δαπανών στα $1,5 δισ. το 2025.
Η ενίσχυση της κυβερνοανθεκτικότητας, η συμμόρφωση με τις κανονιστικές απαιτήσεις και η ασφάλεια της ψηφιακής μετατροπής αποτελούν τους βασικούς παράγοντες, που ωθούν τους επικεφαλής ασφαλείας (CISOs) της MENA να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην ασφάλεια το 2025, όπως σχολιάζει η Gartner.
Οι δαπάνες στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική θα φτάσουν τα $3,3 δισ. το 2025
“Καθώς οι επιχειρήσεις στην περιοχή της MENA προχωρούν σε ψηφιακή μετατροπή και ενσωματώνουν την τεχνητή νοημοσύνη, είναι αναγκαίο να επικεντρωθούν στο τοπίο των κυβερνοαπειλών, να προστατεύσουν τις κρίσιμες υποδομές και να αντιμετωπίσουν τις απειλές από το εσωτερικό για να ενισχύσουν τα συστήματά τους και να ενδυναμώσουν την ανθεκτικότητα απέναντι σε κυβερνοαπειλές”, σημειώνει η Gartner.
Η δαπάνη για υπηρεσίες ασφάλειας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 16,6% το 2025, αποτελώντας τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ όλων των κατηγοριών και αυτή η τάση οφείλεται σε παράγοντες, όπως η αποδοτικότητα κόστους, η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού και η πρόσβαση σε προηγμένα εργαλεία και τεχνολογίες.
Η πρόκληση του προσωπικού
“Η πρόκληση για την εξεύρεση προσωπικού με ειδικές δεξιότητες για την αναγνώριση και ανάλυση απειλών στις προχωρημένες επιχειρησιακές λειτουργίες ασφάλειας είναι σημαντική”, σημειώνει η Gartner. Όπως εξηγεί, οι υπηρεσίες διαχείρισης - ένα υποσύνολο των υπηρεσιών ασφάλειας, που περιλαμβάνει τη διαχείριση ανίχνευσης και αντίδρασης (MDR) - προσφέρουν λύσεις για να γεφυρώσουν αυτό το κενό δεξιοτήτων. Ως αποτέλεσμα, οι οργανισμοί επενδύουν περισσότερο στις υπηρεσίες ασφάλειας, προωθώντας την ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα.
Η δαπάνη για λογισμικό ασφάλειας αναμένεται να αντιπροσωπεύει σχεδόν το 45% των συνολικών δαπανών για την ασφάλεια πληροφοριών στη MENA, διατηρώντας τη θέση της ως η μεγαλύτερη κατηγορία για τις δαπάνες των τελικών χρηστών το 2025, οδηγούμενη από τη διεύρυνση του τοπίου απειλών και την αυξανόμενη υιοθέτηση τεχνολογιών cloud.
“Οι CIOs της MENA ενισχύουν τις επενδύσεις τους στις ενσωματωμένες δυνατότητες εφαρμογών γενετικής τεχνητής νοημοσύνης (GenAI), υπηρεσιών cloud και λογισμικού κυβερνοασφάλειας για να επιταχύνουν με ασφάλεια την καινοτομία και να διαφοροποιηθούν ανταγωνιστικά, εντείνοντας έτσι την εστίαση και τις δαπάνες τους σε υποκατηγορίες όπως η προστασία υποδομών, η διαχείριση ταυτοτήτων και η ασφάλεια cloud”, καταλήγει η εταιρεία.
Βασικές τάσεις
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι των κύριων λειτουργιών, οι οργανισμοί πρέπει να αναγνωρίσουν τόσο τις ευκαιρίες για ενίσχυση της ανθεκτικότητας, όσο και τις πιθανές απειλές. Η Gartner προβλέπει ότι, μέχρι το 2027, το 60% των οργανισμών θα αποτύχει να υιοθετήσει τις αρχές της οργανωτικής ανθεκτικότητας, με αποτέλεσμα να μείνουν ευάλωτοι σε παγκόσμιες τεχνολογικές απειλές.
“Επομένως, οι CISOs στην περιοχή θα πρέπει να προετοιμαστούν για σύνθετες κυβερνοαπειλές, υιοθετώντας μια συνεργατική προσέγγιση για τον σχεδιασμό ανθεκτικότητας”, υπογραμμίζει η Gartner.