“Όπλο” στα χέρια του ψηφιακού εγκλήματος γίνεται το PDF

Μια ανησυχητική τάση εργαλειοποίησης των PDF από το ψηφιακό έγκλημα εντοπίζουν οι ειδικοί, καθώς το 22% των κακόβουλων συνημμένων email περιλαμβάνουν τώρα αρχεία PDF, σημειώνοντας μια σημαντική αύξηση. Αυτό συμβαίνει παρά την ευρεία χρήση των email ως μέσο εκκίνησης για κυβερνοεπιθέσεις, με το 68% των επιθέσεων να ξεκινούν ακόμα μέσω email.
Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της Check Point Research, αυτή η νέα στρατηγική εκμετάλλευσης PDF για κακόβουλους σκοπούς αποτελεί μια απειλή, που δύσκολα εντοπίζεται από τα παραδοσιακά εργαλεία ασφάλειας. Όπως εξηγεί η εταιρεία, τα PDF είναι δημοφιλή για διάφορους λόγους. Το 2023, περισσότεροι από 400 δισεκατομμύρια αρχεία PDF ανοίχτηκαν παγκοσμίως και το 87% των οργανισμών τα χρησιμοποιούν καθημερινά για επικοινωνία.
Η Check Point Research αποκαλύπτει πώς κακόβουλα αρχεία ξεπερνούν τα παραδοσιακά εργαλεία ασφαλείας μέσω PDF
Αυτή η ευρεία αποδοχή καθιστά τα PDF μια ιδανική μορφή αρχείων για επιθέσεις, καθώς οι επιτιθέμενοι εκμεταλλεύονται τη φήμη και τη γενική αποδοχή των αρχείων αυτών για να παρακάμψουν τα συστήματα ανίχνευσης.
Οι τεχνικές, που χρησιμοποιούν οι επιτιθέμενοι, είναι εξελιγμένες και πολυάριθμες. Μεταξύ αυτών είναι η ανακατεύθυνση μέσω QR code, όπου οι χρήστες καλούνται να σαρώσουν ένα QR code μέσα στο PDF, οδηγώντας τους σε ιστοσελίδες phishing μέσω κινητού.
Πως λειτουργούν
Επιπλέον, οι επιτιθέμενοι συχνά καλύπτουν κακόβουλες διευθύνσεις URL πίσω από αξιόπιστες υπηρεσίες, όπως το Google ή το LinkedIn για να παρακάμψουν φίλτρα ασφαλείας. Μια άλλη στρατηγική περιλαμβάνει την κρυπτογράφηση αρχείων και την απόκρυψη κακόβουλων στοιχείων από στατικές σαρώσεις.
Αυτά τα PDF συχνά παρακάμπτουν τα παραδοσιακά εργαλεία ασφαλείας και παραμένουν απαρατήρητα για μήνες, ακόμα και περισσότερο. Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλές επιθέσεις με PDF κατά το παρελθόν έτος δεν ανιχνεύτηκαν καθόλου μέσω του VirusTotal, μιας από τις πιο γνωστές υπηρεσίες ασφαλείας.
Οι κακόβουλες επιθέσεις μέσω PDF δεν είναι μόνο τεχνικές απειλές – είναι και επιχειρηματικές. Οι επιτιθέμενοι συχνά μιμούνται γνωστές μάρκες, όπως η Amazon και η DocuSign, για να ξεγελάσουν τα θύματα τους. Η εξάρτηση από την ανθρώπινη αλληλεπίδραση καθιστά δύσκολη την αναγνώριση και αποτροπή αυτών των επιθέσεων.
“Τα PDF δεν είναι πλέον απλά έγγραφα, είναι μηχανισμοί παράδοσης για εξαπάτηση. Εκμεταλλευόμενοι την ανθρώπινη εμπιστοσύνη, οι επιτιθέμενοι επιτίθενται με νέες τακτικές και το μόνο αποτελεσματικό αμυντικό μέτρο είναι η ασφάλεια, που δίνει προτεραιότητα στην πρόληψη και επιθεωρεί κάθε αρχείο σε πραγματικό χρόνο. Η προληπτική προστασία με τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να σταματήσει τα κακόβουλα PDF πριν φτάσουν στα εισερχόμενα”, αναφέρει η Check Point Research.
Όπως σχολιάζει, η αντιμετώπιση αυτής της νέας απειλής απαιτεί μια στρατηγική ασφάλειας, που προσαρμόζεται στις σύγχρονες προκλήσεις, εξασφαλίζοντας ότι οι χρήστες και οι οργανισμοί παραμένουν προστατευμένοι απέναντι στις εξελισσόμενες κακόβουλες τεχνικές.