Κυβερνοασφάλεια

Επιθέσεις DDoS: Μια διαρκώς αυξανόμενη απειλή για επιχειρήσεις και οργανισμούς

ransomware-lateral-movement

Σε μία από τις πιο επικίνδυνες απειλές για επιχειρήσεις και οργανισμούς, εξελίσσονται οι επιθέσεις κατανεμημένης άρνησης υπηρεσίας (DDoS). Αυτές οι επιθέσεις κατακλύζουν τους στόχους με τεράστιο όγκο δεδομένων, προκαλώντας επιβράδυνση ή ακόμα και πλήρη διακοπή των υπηρεσιών.

Οι οικονομικές συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές, με το κόστος μιας επίθεσης να ξεπερνά τα $1,6 εκατ., ένα υπέρογκο ποσό, που - όπως σχολιάζει η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Kaspersky - μπορεί να επιβαρύνει σοβαρά οποιαδήποτε εταιρεία, καθιστώντας το cyber security αναγκαία προτεραιότητα.

Οι οικονομικές συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές, με το κόστος μιας επίθεσης να ξεπερνά το $1,6 εκατ.

Οι επιθέσεις DDoS λειτουργούν μέσω δικτύων υπολογιστών, που έχουν παραβιαστεί, γνωστά ως "botnets". Αυτά τα δίκτυα αποτελούνται από συσκευές, που έχουν μολυνθεί με κακόβουλο λογισμικό και χρησιμοποιούνται από επιτιθέμενους για να κατακλύσουν έναν στόχο με υπερβολική κίνηση. Επιπλέον, οι επιθέσεις DDoS συχνά χρησιμοποιούνται ως μέσο αντιπερισπασμού, παρέχοντας στους επιτιθέμενους την ευκαιρία να κλέψουν δεδομένα ή να διαταράξουν κρίσιμες λειτουργίες ανενόχλητοι ενώ το σύστημα κατακλύζεται από υπερβολικό όγκο κίνησης.

Οι επιθέσεις διακρίνονται σε τρεις βασικές κατηγορίες. Οι λεγόμενες “Επιθέσεις όγκου” (Volume-Based Attacks), που χρησιμοποιούν τεράστιες ποσότητες δεδομένων για να εξαντλήσουν το εύρος ζώνης του στόχου. Οι “Επιθέσεις πρωτοκόλλου” (Protocol Attacks), που εκμεταλλεύονται αδυναμίες στα πρωτόκολλα επικοινωνίας δικτύων. Και οι “Επιθέσεις στο επίπεδο εφαρμογών” (Application Layer Attacks), που στοχεύουν συγκεκριμένες εφαρμογές με αιτήματα που φαίνονται νόμιμα, αλλά καταναλώνουν τους διαθέσιμους πόρους του server.

Ο αντίκτυπος των επιθέσεων DDoS

Οι επιθέσεις DDoS - όπως επισημαίνει η Kaspersky - μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές διαταραχές στις επιχειρησιακές λειτουργίες, μειώνοντας την παραγωγικότητα και εμποδίζοντας τους πελάτες να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες. Ειδικά για επιχειρήσεις που βασίζονται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, οι διακοπές μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές οικονομικές απώλειες.

Σύμφωνα με την Kaspersky, το 20% των επιθέσεων DDoS παραμένουν ενεργές για παρατεταμένες περιόδους, καθιστώντας τες ιδιαίτερα επικίνδυνες.

Προστασία από επιθέσεις DDoS

Για την αντιμετώπιση των επιθέσεων DDoS, οι επιχειρήσεις πρέπει να εφαρμόσουν πολυεπίπεδες στρατηγικές προστασίας:

- Χρήση τείχους προστασίας (firewall) και anti-DDoS λύσεων για την ανίχνευση και τον αποκλεισμό κακόβουλης κίνησης.

- Διαμόρφωση του δικτύου ώστε να μειώνεται η πιθανότητα υπερφόρτωσης.

- Ανάπτυξη στρατηγικών αντίδρασης σε περιστατικά που περιλαμβάνουν εναλλακτικές λύσεις πρόσβασης και μείωση των επιπτώσεων μιας επίθεσης.

- Συνεργασία με παρόχους cloud που προσφέρουν υπηρεσίες μετριασμού των επιθέσεων DDoS.

“Οι επιθέσεις DDoS συνεχίζουν να εξελίσσονται, απαιτώντας διαρκή προσαρμογή των στρατηγικών κυβερνοασφάλειας. Η επένδυση στην πρόληψη και η χρήση εξειδικευμένων εργαλείων προστασίας είναι κρίσιμη για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των οργανισμών και επιχειρήσεων”, σχολιάζει η εταιρεία κυβερνοασφάλειας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα