Ξεκινά η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δεξιοτήτων Κυβερνοασφάλειας
![cyber-security-5](/images/1056x594/jpg/files/articleimages/cyber-security-5.jpg)
Η αυξανόμενη παγκόσμια πρόκληση της έλλειψης δεξιοτήτων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας βρίσκει απάντηση με την εκκίνηση του εμβληματικού έργου “AKADIMOS”. Το έργο, το οποίο παρουσιάστηκε επίσημα κατά τη διήμερη εναρκτήρια συνάντηση (kick-off meeting), σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ανάπτυξη κρίσιμων δεξιοτήτων ψηφιακής προστασίας.
Το “AKADIMOS” έχει διάρκεια 36 μηνών και εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής για την αναβάθμιση δεξιοτήτων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Με προϋπολογισμό που αγγίζει τα €4 εκατ. και συγχρηματοδότηση από την ΕΕ κατά 50%, το έργο υλοποιείται από την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού για την Υγεία και την Ψηφιακή Ανάπτυξη (HADEA).
Νέα εποχή για την ανάπτυξη δεξιοτήτων ψηφιακής προστασίας στην ΕΕ-Ο ρόλος της Ελλάδας και το εμβληματικό έργο “AKADIMOS”
Στόχος του έργου είναι η υποστήριξη της δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δεξιοτήτων Κυβερνοασφάλειας, η οποία θα αποτελέσει το μοναδικό οικοσύστημα αναφοράς για επαγγελματίες στην κυβερνοασφάλεια. Μέσα από συνέργειες με πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και δημόσιους φορείς, το “AKADIMOS” θα αναπτύξει εκπαιδευτικά προγράμματα και ευκαιρίες κατάρτισης, καλύπτοντας την αυξανόμενη ανάγκη της αγοράς για ειδικευμένους επαγγελματίες.
Ο ρόλος της Ελλάδας
Η Ελλάδα, μέσα από τον συντονιστικό ρόλο της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας (ΕΑΚ) στον “AKADIMOS”, θα ηγηθεί των πρωτοβουλιών αυτών, με τη συμμετοχή δημόσιων φορέων και ερευνητικών ιδρυμάτων από πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία και Σλοβενία).
Ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας (ΕΑΚ), Μιχαήλ Μπλέτσας, κατά την έναρξη του έργου, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δεξιοτήτων Κυβερνοασφάλειας θα καλύψει το υφιστάμενο κενό στην εκπαίδευση και την κατάρτιση επαγγελματιών στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. “Η συνεργασία αυτή είναι κρίσιμη για την αποφυγή διάσπαρτων και αλληλεπικαλυπτόμενων προσπαθειών, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας”, σχολίασε ο ίδιος.
Από την πλευρά της, η υποδιοικήτρια της ΕΑΚ, Αντιγόνη Γιαννακάκη, επεσήμανε, επίσης, τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας και των συνέργειών που θα αναπτυχθούν.
Πλαίσιο καινοτομίας και ανάπτυξης δεξιοτήτων
Το “AKADIMOS” εντάσσεται στη δέσμη δράσεων της Ακαδημίας Δεξιοτήτων Κυβερνοασφάλειας (COM(2023) 207 final) και προσβλέπει στη δημιουργία μιας δομημένης και αποδοτικής εκπαιδευτικής πλατφόρμας για τους επαγγελματίες του τομέα. Παράλληλα, ενισχύει τις δυνατότητες χρηματοδότησης και την ανάπτυξη εξειδικευμένων δεξιοτήτων, καλύπτοντας το κενό, που παρατηρείται σήμερα.
Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνάντησης, οι εταίροι του έργου συζήτησαν τα πρώτα βήματα υλοποίησης και τις στρατηγικές δράσεις, που θα ακολουθήσουν. Βάσει της Συμφωνίας Επιχορήγησης (Grant Agreement), τέθηκαν οι βάσεις για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών δομών και προγραμμάτων, που θα συμβάλουν στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων κυβερνοασφάλειας στην ΕΕ.
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια διαρκώς αυξανόμενη απειλή στον κυβερνοχώρο, καθιστώντας απαραίτητη τη γρήγορη προσαρμογή και ενίσχυση των δεξιοτήτων προστασίας. Το “AKADIMOS” επιδιώκει να αποτελέσει καταλύτη για την ανάπτυξη ενός δυναμικού πλαισίου κυβερνοασφάλειας, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και την ετοιμότητα των κρατών-μελών απέναντι στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής.
Με την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δεξιοτήτων Κυβερνοασφάλειας αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός ασφαλέστερου και πιο αποτελεσματικού ψηφιακού περιβάλλοντος στην Ευρώπη.