Κυβερνοασφάλεια

Εκτοξεύονται οι “νιγηριανές απάτες” μέσω email

phishing-card

Η χρονιά, που πέρασε, έφερε στο φως μια ανησυχητική άνοδο στις απάτες μέσω email, καθώς οι κυβερνοεγκληματίες προσαρμόζουν τις τακτικές τους για να εκμεταλλεύονται τα θύματα τους με πιο έξυπνους τρόπους. Η τελευταία αναφορά της Kaspersky για το 2024 αποκαλύπτει ότι ανιχνεύθηκαν περισσότερες από 414.000 νιγηριανές απάτες μέσω email.

Οι απάτες αυτές, γνωστές για τη στρατηγική της "προκαταβολής", έχουν εξελιχθεί σημαντικά, περιλαμβάνοντας τα πάντα, από ρομαντικές απάτες έως υποτιθέμενες προσκλήσεις σε μυστικές οργανώσεις, όπως οι Illuminati. Μάλιστα, η πρόβλεψη της Kaspersky είναι ότι οι απάτες αυτές θα συνεχίσουν να γίνονται πιο περίπλοκες, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την επαγρύπνηση απέναντι σε κάθε ύποπτη επικοινωνία.

Οι “νιγηριανές απάτες”, γνωστές για τη στρατηγική της “προκαταβολής”, έχουν εξελιχθεί σημαντικά, περιλαμβάνοντας πλέον τα πάντα

Η βασική αρχή των συγκεκριμένων επιθέσεων παραμένει η ίδια: οι εγκληματίες πείθουν τα θύματα να καταβάλουν προκαταβολές, υποσχόμενοι οικονομικές απολαβές ή αποκλειστικές ευκαιρίες. Οι προφάσεις ποικίλλουν από υποτιθέμενα τέλη επεξεργασίας και νομικές αμοιβές έως έξοδα μετακίνησης. Ωστόσο, το 2024, οι τακτικές αυτές απέκτησαν νέες διαστάσεις.

Οι “ρομαντικές απάτες” ήταν από τις πιο συχνές περιπτώσεις. Οι εγκληματίες προσποιούνταν τους συντρόφους, αναπτύσσοντας σχέσεις μέσω διαδικτυακής συνομιλίας. Όταν το θύμα ήταν έτοιμο να συναντήσει τον υποτιθέμενο σύντροφό του, εκείνος ζητούσε οικονομική βοήθεια για ταξιδιωτικά έξοδα ή βίζα. Σε πολλές περιπτώσεις, τα θύματα κατέβαλαν σημαντικά χρηματικά ποσά πριν αντιληφθούν την απάτη.

Ακόμη πιο ασυνήθιστες ήταν οι περιπτώσεις στις οποίες οι εγκληματίες προσποιούνταν ότι εκπροσωπούν τους Illuminati. Τα θύματα λάμβαναν email, που υποσχόταν πρόσβαση σε πλούτο και εξουσία, αρκεί να κατέβαλαν μια προκαταβολή και να συμφωνούσαν να ενταχθούν στη μυστηριώδη αδελφότητα.

Απάτες με ψεύτικες κληρώσεις και δώρα

Πολλά από τα ανιχνευμένα περιστατικά περιλάμβαναν απάτες με ψεύτικες κληρώσεις ή δώρα. Οι απατεώνες έστελναν email, με σχεδόν κενό σώμα μηνύματος, που περιείχε επισυναπτόμενα αρχεία PDF. Οι οδηγίες ζητούσαν από το θύμα να παρέχει προσωπικά δεδομένα, όπως όνομα, διεύθυνση και τηλέφωνο, για να παραλάβει υποτιθέμενο βραβείο.

Σε κάποιες περιπτώσεις, οι εγκληματίες εκμεταλλεύτηκαν πραγματικά ή πρόσφατα γεγονότα, όπως η πανδημία COVID-19 ή οι γεωπολιτικές εξελίξεις, για να φανούν πειστικοί. Ισχυρίζονταν ότι οι παραλήπτες των email δικαιούνταν χρηματικές αποζημιώσεις λόγω των εξελίξεων αυτών.

Η κοινωνική μηχανική ως κύριο εργαλείο

Αυτό που κάνει τις νιγηριανές απάτες ιδιαίτερα επικίνδυνες είναι η εξάρτησή τους από την κοινωνική μηχανική. Αντί να βασίζονται σε κακόβουλους συνδέσμους ή αρχεία, οι απατεώνες αναπτύσσουν περίπλοκες ιστορίες και συνομιλίες, χειραγωγώντας τα θύματα, ώστε να νιώσουν εμπιστοσύνη. Συχνά χρησιμοποιούν ψεύτικα έγγραφα ή φωτογραφίες για να προσδώσουν νομιμότητα στα ψεύδη τους.

“Αυτές οι απάτες είναι εξαιρετικά ευέλικτες και προσαρμόζονται γρήγορα σε παγκόσμια γεγονότα και τάσεις. Οι απατεώνες μπορούν να παρουσιαστούν ως επιχειρηματίες, δικηγόροι ή ακόμα και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι. Οι τακτικές τους τελειοποιούνται συνεχώς, γεγονός που τις καθιστά δύσκολα ανιχνεύσιμες”, αναφέρει η Kaspersky.

Προστασία από τις νιγηριανές απάτες

Η Kaspersky προτείνει ορισμένα βασικά μέτρα προστασίας:

- Αποφύγετε να απαντάτε σε μηνύματα από άγνωστους ή μη επαληθευμένους αποστολείς.

- Διπλοελέγξτε τις πληροφορίες που παρέχονται στα email, ιδίως εάν υπάρχουν γραμματικά λάθη ή ασυνέπειες.

- Χρησιμοποιήστε αξιόπιστες λύσεις ασφάλειας στο διαδίκτυο, οι οποίες μπορούν να εντοπίσουν και να αποκλείσουν κακόβουλα email.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα