Κυβερνοασφάλεια: Οι έξι κορυφαίες τάσεις το 2025
Στο επίκεντρο των προκλήσεων του πλανήτη και για το 2025 θα παραμείνει η ψηφιακή ασφάλεια, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται και μαζί της οι απειλές στον κυβερνοχώρο. Ειδικότερα, το 2025 αναμένεται να είναι μια χρονιά κρίσιμων αποφάσεων για την κυβερνοασφάλεια.
Με απειλές, όπως το ransomware, η κακόβουλη χρήση AI και οι αυξανόμενες επιθέσεις σε κινητές συσκευές, οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και οι χρήστες θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση, όπως εκτιμά η εταιρεία κυβερνοασφάλειας ESET, οι ειδικοί της οποίας προβλέπουν ότι στην παγκόσμια σκηνή ψηφιακής ασφάλειας θα επικρατήσουν έξι βασικές τάσεις το 2025.
Οι έξι κυρίαρχες τάσεις για το 2025: Από την ενίσχυση του ransomware έως τις γεωπολιτικές επιπτώσεις των κυβερνοεπιθέσεων
Η ευαισθητοποίηση, η συνεχής εκπαίδευση και η χρήση προηγμένων εργαλείων ασφάλειας θα αποτελέσουν το κλειδί για την αντιμετώπιση των νέων αυτών προκλήσεων. Οι τάσεις, που σκιαγραφούνται από την ESET, υπογραμμίζουν την ανάγκη για έναν ενιαίο και συντονισμένο αγώνα απέναντι στις κυβερνοαπειλές, που συνεχώς εξελίσσονται.
Ransomware: Ο ανελέητος εχθρός
Το Ransomware-as-a-Service (RaaS) παραμένει και το 2025 ένας από τους πιο ανησυχητικούς τομείς κυβερνοαπειλών. Η RansomHub αναδείχθηκε ως η κυρίαρχη δύναμη το 2024, εκτοπίζοντας την LockBit. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η RansomHub θα διατηρήσει τη θέση της και το 2025, όμως ο τομέας παραμένει εξαιρετικά ανταγωνιστικός.
Τα εργαλεία EDR Killers (Endpoint Detection and Response) γίνονται ολοένα και πιο εξελιγμένα, καθιστώντας τις επιθέσεις ransomware πιο δύσκολο να ανιχνευθούν. Παράλληλα, νέοι παίκτες στον τομέα RaaS αναμένεται να χρησιμοποιήσουν γλώσσες, όπως Rust και Go, προσφέροντας κρυπτογράφους πολλαπλών πλατφορμών με ενιαίο κώδικα.
ΑI: Το όπλο των κυβερνοεγκληματιών
Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) αλλάζει το τοπίο της κυβερνοασφάλειας τόσο για την άμυνα, όσο και για τις επιθέσεις. Το 2025 προβλέπεται μια ραγδαία αύξηση εκστρατειών spam, phishing και scams, όπου το AI θα δημιουργεί παραπλανητικό περιεχόμενο με ταχύτητα και ακρίβεια.
Οι κυβερνοεγκληματίες θα εκμεταλλευτούν μικρά μοντέλα GPT ανοικτού κώδικα, εκπαιδευμένα με δεδομένα από υποκλαπείσες συνομιλίες, μιμούμενοι πειστικά την επικοινωνία των θυμάτων. Ταυτόχρονα, οι ψεύτικοι λογαριασμοί διασημοτήτων και οι deepfake απάτες θα ενταθούν, κάνοντας πιο δύσκολη την ταυτοποίηση της αυθεντικότητας του περιεχομένου.
Κακόβουλο Λογισμικό Infostealer: νέοι παίκτες
Μετά την εξουδετέρωση του RedLine Stealer μέσω της Επιχείρησης Magnus, ένα κενό εξουσίας έχει δημιουργηθεί στον τομέα του Malware-as-a-Service (MaaS). Το 2025, άλλοι παίκτες αναμένεται να εκμεταλλευτούν αυτό το κενό, αυξάνοντας τη δραστηριότητα των infostealers.
Παρ’ όλο που οι αρχές έχουν πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων με χρήστες και IP, η αυξανόμενη ανωνυμία και οι εξελιγμένες τακτικές θα δυσκολέψουν τη σύλληψη των δραστών. Το κακόβουλο λογισμικό τύπου infostealer παραμένει μια σταθερή απειλή, με στόχο ευαίσθητες πληροφορίες και διαπιστευτήρια χρηστών.
Κινητές συσκευές: μια νέα γενιά κινδύνων
Οι απειλές για Android και iOS συσκευές γίνονται ολοένα και πιο προηγμένες. Οι επιθέσεις, που χρησιμοποιούν Progressive Web Apps (PWAs) και WebAPKs, παρακάμπτουν τα παραδοσιακά μέτρα ασφαλείας και μιμούνται νόμιμα τραπεζικά περιβάλλοντα.
Το 2025, αναμένεται αύξηση αυτών των επιθέσεων, με στόχευση χρηστών σε διαφορετικές πλατφόρμες. Οι εφαρμογές, που βασίζονται σε Flutter SDK, αποκτούν επίσης δημοτικότητα μεταξύ των κυβερνοεγκληματιών, καθώς επιτρέπουν τη δημιουργία κακόβουλων εφαρμογών με μεγάλη ευκολία.
Κρατικές υποθέσεις και κυβερνοπόλεμος
Η οδηγία NIS2 αποτελεί, πλέον, νόμο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο η πλήρης ενσωμάτωσή της θα ολοκληρωθεί το 2025. Εταιρείες, που δεν συμμορφώνονται με τα νέα πρότυπα ασφαλείας, κινδυνεύουν με αποκλεισμό από κρίσιμες συνεργασίες.
Παράλληλα, η ΕΕ έχει θεσπίσει νέες πράξεις για την κυβερνοασφάλεια, όπως: η Πράξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη, η Πράξη για την Ανθεκτικότητα στον Κυβερνοχώρο (CRA), η Πράξη για την Αλληλεγγύη στον Κυβερνοχώρο. Αυτές οι νομοθετικές πρωτοβουλίες στοχεύουν στη δημιουργία ενός ενιαίου και ανθεκτικού ψηφιακού περιβάλλοντος.
Κυβερνοκατασκοπεία και Στρατηγικές Επιθέσεις
Η δραστηριότητα των Advanced Persistent Threats (APT) ομάδων, ειδικά εκείνων που συνδέονται με την Κίνα και το Ιράν, θα παραμείνει έντονη το 2025. Οι ομάδες αυτές εκμεταλλεύονται δίκτυα VPN για ανωνυμία και δυσκολία ανίχνευσης.
Ταυτόχρονα, στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, η έμφαση φαίνεται να μετατοπίζεται από το κυβερνοσαμποτάζ στην κυβερνοκατασκοπεία, με στόχο τη συλλογή πολύτιμων πληροφοριών. Παρόμοιες τακτικές παρατηρούνται και στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, όπου κυβερνοεπιθέσεις χρησιμοποιούνται στρατηγικά για να υποστηρίξουν στρατιωτικές ενέργειες.