Κυβερνοασφάλεια

Το ΑΙ αυξάνει τους κινδύνους ασφάλειας των IoT Συσκευών

cybersecurity-picture-2

Ιδιαίτερη προσοχή καλούνται να δώσουν σήμερα οι επιχειρήσεις στον τρόπο με τον οποίο τεχνολογίες, όπως το IoT (Internet of Things), η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και τα προηγμένα ασύρματα πρότυπα, μεταμορφώνουν το τοπίο των κυβερνοαπειλών. “Παρ’ όλο που πολλές από αυτές τις λύσεις παραμένουν υπό το ραντάρ, η ενσωμάτωσή τους στις υποδομές δικτύων (on-premises και cloud) επιφέρει τόσο ευκαιρίες, όσο και προκλήσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά την ασφάλεια και τη συνέχεια της επιχειρησιακής λειτουργίας”, αναφέρει η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Check Point.

Όπως εξηγεί, η ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στις IoT συσκευές (AIoT) επιτρέπει την αυτόνομη συλλογή, ανάλυση και λήψη αποφάσεων από αυτές τις συσκευές. Παρά τα οφέλη, οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν να εκμεταλλευτούν ευπάθειες στα μοντέλα AI, οδηγώντας τις IoT συσκευές σε μη ασφαλείς συμπεριφορές.

Οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν να εκμεταλλευτούν ευπάθειες στα μοντέλα AI, οδηγώντας τις IoT συσκευές σε μη ασφαλείς συμπεριφορές

“Για την αποφυγή τέτοιων κινδύνων, οι οργανισμοί θα πρέπει να εστιάσουν στην ακεραιότητα των μοντέλων AI και να εφαρμόσουν μέτρα ασφαλείας από τα πρώτα στάδια ενσωμάτωσης”, τονίζει η εταιρεία. 

Ένα μείζον ζήτημα ασφαλείας για τα δίκτυα IoT, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελούν οι επιθέσεις “μηδενικού κλικ” σε IoT περιβάλλοντα. Οι συγκεκριμένες απειλές εντοπίζονται και εκμεταλλεύονται κρυμμένες ευπάθειες στις IoT συσκευές, χωρίς την εμπλοκή του χρήστη, γεγονός που τις καθιστά δύσκολες στην ανίχνευση.

“Η συνεχής παρακολούθηση, η τακτική ενημέρωση και η συνεργασία με κατασκευαστές για εφαρμογή των αρχών ασφαλείας από το σχεδιασμό είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των δικτύων”, τονίζει η Check Point. 

5G και IoT

Όπως διαπιστώνει η εταιρεία, η έλευση του 5G επιτρέπει την ταχύτερη μετάδοση δεδομένων και την υποστήριξη μαζικών συνδέσεων IoT, όπως αυτοκινούμενα οχήματα και έξυπνες πόλεις. Ωστόσο, η αυξημένη πολυπλοκότητα φέρνει νέους κινδύνους. “Η διατήρηση της ασφάλειας στις 5G συνδέσεις, με τη χρήση ισχυρής ταυτοποίησης και κρυπτογράφησης, είναι κρίσιμη για την αποφυγή ανεπιθύμητων παραβιάσεων”, σημειώνουν οι αναλυτές.

Στο μεταξύ, παρά τα οφέλη της, η γρήγορη συνδεσιμότητα αυξάνει τους κινδύνους ασφαλείας. Τα πρότυπα Wi-Fi 6 και 7 υπόσχονται σημαντικές βελτιώσεις στην ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα των IoT εφαρμογών, αλλά φέρνουν και νέες ευπάθειες. “Οι οργανισμοί πρέπει να θωρακίσουν τα δίκτυα Wi-Fi τους και να παρακολουθούν τις κινήσεις μεταξύ των IoT συσκευών, για να εντοπίζουν τυχόν ανωμαλίες ή κακόβουλες επιθέσεις”, τονίζει η Check Point.

Η απειλή στην αλυσίδα εφοδιασμού

Τέλος, με το δεδομένο ότι πολλά IoT εξαρτήματα παράγονται από προμηθευτές με χαμηλές προδιαγραφές ασφαλείας, αυτό δημιουργεί έναν κρυφό κίνδυνο για τους οργανισμούς. “Η διαφάνεια στην αλυσίδα εφοδιασμού και η συνεργασία με αξιόπιστους κατασκευαστές αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την ασφαλή ενσωμάτωση IoT συσκευών στις επιχειρήσεις”, σημειώνει η εταιρεία κυβερνοασφάλειας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα