Κυβερνοασφάλεια

Οι εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα δέχονται 1.241 επιθέσεις την εβδομάδα

health-digital-data

Στο μάτι του κυβερνοεγκλήματος μπαίνει συστηματικά πλέον ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης. Και ενώ παγκοσμίως ο κλάδος αντιμετωπίζει αυξανόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο, η Ελλάδα παραμένει σε σχετικά καλύτερη θέση σε σύγκριση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στη χώρα μας, οι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης αντιμετώπισαν κατά μέσο όρο 1.241 επιθέσεις ανά εβδομάδα κατά τους τελευταίους έξι μήνες. Ο ρυθμός αυτός είναι χαμηλότερος από τις 1.686 επιθέσεις ανά εβδομάδα, που συνέβησαν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα βιώνει περίπου 26% λιγότερες επιθέσεις από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

26% λιγότερες επιθέσεις από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο δέχεται ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα

“Παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις, ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα καταφέρνει να μετριάσει ορισμένες από τις χειρότερες επιπτώσεις αυτών των επιθέσεων μέσω προληπτικών μέτρων”, διαπιστώνει έρευνα της εταιρείας Check Point Research. Σύμφωνα με τα ευρήματα σχετικής έρευνας της εταιρείας κυβερνοασφάλειας, στην Ελλάδα η αποκάλυψη πληροφοριών είναι η πιο κοινή ευπάθεια, που επηρεάζει το 78% των οργανισμών υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα, ωστόσο ο συνολικός αντίκτυπος παραμένει κάτω από αυτόν που βιώνουν άλλα ευρωπαϊκά έθνη.

“Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι, ενώ η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους, έχει διατηρήσει μια σχετικά ισχυρότερη στάση όσον αφορά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, σε σύγκριση με άλλες περιοχές”, αναφέρει η Check Point Research.

Η παγκόσμια εικόνα

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η υγειονομική περίθαλψη είναι ο τρίτος πιο στοχευμένος κλάδος για κυβερνοεπιθέσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της Check Point Research, από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2024, ο παγκόσμιος μέσος εβδομαδιαίος αριθμός επιθέσεων ανά οργανισμό στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης ήταν 2.018. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 32% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

“Τα νοσοκομεία και τα ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις διακοπές των υπηρεσιών, καθώς μπορούν να θέσουν σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών. Δυστυχώς, τα ευαίσθητα δεδομένα ασθενών είναι ιδιαίτερα περιζήτητα στο σκοτεινό διαδίκτυο και συχνά χρησιμοποιούνται σε συστήματα εκβιασμού. Το Ransomware έχει γίνει η πιο επικίνδυνη απειλή, παραλύοντας αμέτρητα νοσοκομεία παγκοσμίως”, αναφέρει η εταιρεία.

Παγκόσμιες πρωτιές

Οι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο έχουν βιώσει σημαντική αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων. Από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2024, η περιοχή APAC ήταν η πρώτη σε όγκο επιθέσεων, με μέσο όρο 4.556 εβδομαδιαίες επιθέσεις ανά οργανισμό - μια αύξηση 54%. Η ταχεία υιοθέτηση των ψηφιακών φακέλων υγείας και της τηλεϊατρικής, σε συνδυασμό με την ανεπαρκή υποδομή κυβερνοασφάλειας, έχει καταστήσει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης της περιοχής ευάλωτα σε προηγμένες απειλές στον κυβερνοχώρο.

Στη Λατινική Αμερική σημειώθηκαν κατά μέσο όρο 2.703 επιθέσεις την εβδομάδα ανά οργανισμό, δηλαδή αύξηση 34%, εν μέρει λόγω των ασθενέστερων κανονισμών και των υποχρηματοδοτούμενων πρωτοβουλιών για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Η Ευρώπη, αν και ανέφερε λιγότερες εβδομαδιαίες επιθέσεις (1.686), παρουσίασε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κατά 56%, με αυξανόμενη εξάρτηση από ψηφιακά εργαλεία χωρίς αντίστοιχες επενδύσεις στην ασφάλεια, καθιστώντας τους οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης πρωταρχικούς στόχους για ransomware και κλοπή δεδομένων.

Στη Βόρεια Αμερική, ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης σημείωσε κατά μέσο όρο 1.607 εβδομαδιαίες επιθέσεις, σημειώνοντας αύξηση 20%, κυρίως λόγω των πολύτιμων δεδομένων των ασθενών, που εκμεταλλεύονται οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα