Κυβερνοασφάλεια

Οι ερασιτέχνες εγκληματίες, μεγάλη απειλή στον κυβερνοχώρο

hacking-cybersecurity-attack

Σε μεγάλη απειλή για τους χρήστες του Διαδικτύου εξελίσσονται οι ερασιτέχνες εγκληματίες που χρησιμοποιούν do it yourself λύσεις, για να αναπτύσσουν τις επιθέσεις τους. Η Παγκόσμια Ομάδα Έρευνας και Ανάλυσης της Kaspersky (GReAT) δημοσίευσε μια έκθεση, που περιγράφει τις πρόσφατες επιθέσεις ransomware με χρήση κώδικα που έχει διαρρεύσει.

H έρευνα ρίχνει φως στα εργαλεία και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται τόσο από οργανωμένες ομάδες ransomware, όσο και από μεμονωμένους δράστες. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, οι εγκληματικές οργανώσεις ransomware στον κυβερνοχώρο έχουν σήμερα μια τεράστια ποικιλία εργαλείων και δειγμάτων στη διάθεσή τους. Συχνά, μάλιστα, διαθέτουν δικά τους δείγματα ransomware, ενώ μεμονωμένοι δράστες συχνά χρησιμοποιούν DIY παραλλαγές, που έχουν διαρρεύσει για να εξαπολύσουν τις επιθέσεις τους.

Μεμονωμένοι δράστες συχνά χρησιμοποιούν DIY παραλλαγές για να εξαπολύσουν τις επιθέσεις τους

Η έρευνα της Kaspersky αποκαλύπτει πρόσφατες επιθέσεις ransomware, οι οποίες εκμεταλλεύονται τις διαρροές πηγαίου κώδικα, επιτρέποντας στους δράστες να εντοπίσουν τα θύματα και να αναπαράγουν γρήγορα κακόβουλη δραστηριότητα - καθιστώντας τους σημαντική απειλή.

Τον περασμένο Απρίλιο, η ομάδα SEXi επιτέθηκε στην IxMetro, χρησιμοποιώντας μια πρόσφατα αναγνωρισμένη παραλλαγή ransomware, που ονομάστηκε SEXi. Η ομάδα αυτή στοχοποιεί εφαρμογές ESXi, ενώ όλα τα αναγνωρισμένα θύματα χρησιμοποιούσαν μη υποστηριζόμενες εκδόσεις των εφαρμογών αυτών.

Η SEXi ξεχωρίζει χρησιμοποιώντας διαφορετικές παραλλαγές ransomware για κάθε πλατφόρμα - Babuk για Linux και Lockbit για Windows. Είναι, επίσης, οι μόνοι που χρησιμοποιούν την εφαρμογή Session για επικοινωνία, με ένα ενιαίο ID για πολλαπλές επιθέσεις. Αυτή η έλλειψη επαγγελματισμού και η απουσία ενός ιστότοπου διαρροής TOR, τους έκανε να ξεχωρίσουν ακόμα περισσότερο.

Διαρροές πηγαίου κώδικα

Η Key Group, γνωστή και ως keygroup777, έχει χρησιμοποιήσει οκτώ διαφορετικές κατηγορίες ransomware από τη σύστασή της τον Απρίλιο του 2022. Οι τεχνικές τους και οι μηχανισμοί ανθεκτικότητας, που χρησιμοποιούν, εξελίσσονται με κάθε νέα παραλλαγή. Η παραλλαγή UX-Cryptor, για παράδειγμα, χρησιμοποίησε πολλές καταχωρήσεις μητρώου για ανθεκτικότητα, ενώ η παραλλαγή Chaos είχε μια διαφορετική προσέγγιση, που σχετίζεται με τον φάκελο εκκίνησης.

Παρά τις εναλλακτικές μεθόδους της, η Key Group φημίζεται για την αντιεπαγγελματική λειτουργία της, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ενός δημόσιου GitHub repository για επικοινωνία C2 και Telegram για αλληλεπίδραση, διευκολύνοντας την παρακολούθησή τους.

“Η δυνατότητα αποκλεισμού των νέων εγχειρημάτων ransomware έχει πέσει κατακόρυφα. Με τυποποιημένο ransomware και προγράμματα θυγατρικών, ακόμη και οι αρχάριοι ψηφιακοί εγκληματίες αποτελούν σημαντική απειλή”, σχολιάζει η Kaspersky.

Επικίνδυνοι ερασιτέχνες

“Ενώ οι ομάδες που χρησιμοποιούν διαρροές παραλλαγών στερούνται υψηλών επιπέδων επαγγελματισμού, η αποτελεσματικότητά τους οφείλεται σε επιτυχημένα προγράμματα συνεργασιών ή εξειδικευμένη στόχευση, όπως φαίνεται από την Key Group και τη SEXi. Η δημοσίευση και η διαρροή παραλλαγών ransomware αποτελούν, επομένως, σημαντικές απειλές τόσο για οργανισμούς, όσο και για ιδιώτες”, αναφέρει η Kaspersky.

Περί προστασίας

Για να διατηρήσετε τα δεδομένα σας προστατευμένα από ransomware, οι ειδικοί της Kaspersky προτείνουν:

- Παρέχετε στο προσωπικό σας βασική εκπαίδευση υγιούς δραστηριότητας στον κυβερνοχώρο. Πραγματοποιήστε μια προσομοίωση επίθεσης phishing για να διασφαλίσετε ότι οι εργαζόμενοί σας ξέρουν να διακρίνουν τα μηνύματα phishing.

- Χρησιμοποιήστε μεθόδους προστασίας με δυνατότητες anti-phishing για τους mail servers, ώστε να μειώσετε την πιθανότητα μόλυνσης μέσω ενός phishing email.

- Χρησιμοποιήστε μια μέθοδο προστασίας με δυνατότητες anti-phishing για τερματικά σημεία και mail servers.

- Ανακαλύψτε εξειδικευμένους τρόπους προστασίας για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με απλή διαχείριση και αποδεδειγμένα χαρακτηριστικά προστασίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα