Κυβερνοασφάλεια

Η ΕΕ επενδύει πάνω από €210 εκατ. στην κυβερνοασφάλεια και στις ψηφιακές ικανότητες

gdpr-europe

Νέες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων, προϋπολογισμού άνω των €210 εκατ. στο πλαίσιο του προγράμματος “Ψηφιακή Ευρώπη” για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας και των ψηφιακών ικανοτήτων στην ΕΕ, δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για όλες τις χρηματοδοτήσεις, που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια, λήγει στις 21 Ιανουαρίου 2025.

Αναλυτικά, για την κυβερνοασφάλεια θα διατεθούν κεφάλαια €35 εκατ. σε έργα προστασίας μεγάλων βιομηχανικών εγκαταστάσεων και υποδομών ζωτικής σημασίας. Στο μεταξύ, όπως γνωστοποίησε η ΕΕ, άλλα €12,8 εκατ. θα επενδυθούν στην περαιτέρω ανάπτυξη, στήριξη και επέκταση των εθνικών και διασυνοριακών κέντρων επιχειρήσεων κυβερνοασφάλειας.

Νέες προσκλήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος “Ψηφιακή Ευρώπη” δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Επιτροπής, ποσό €35 εκατ. θα διατεθεί για την υιοθέτηση προηγμένων τεχνολογιών και εργαλείων κυβερνοασφάλειας, ενώ  €20 εκατ. θα δοθούν στα κράτη-μέλη βοηθώντας τα να εφαρμόσουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις εθνικές στρατηγικές κυβερνοασφάλειας.

Όσον αφορά τις ικανότητες ψηφιακών δεξιοτήτων, €55 εκατ. θα επενδυθούν σε προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε καίριους τομείς των ψηφιακών τεχνολογιών.

Επιπλέον, κονδύλια ύψους €25 εκατ. θα επενδυθούν σε δράσεις υπέρ της ανάπτυξης διαφόρων διασυνοριακών έργων μέσω κοινοπραξιών ευρωπαϊκής ψηφιακής υποδομής, βοηθώντας τα κράτη-μέλη στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων της ψηφιακής δεκαετίας.

Χρηματοδοτήσεις για digital twins

Άλλα €20 εκατ. θα διατεθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη ευρωπαϊκών τοπικών ψηφιακών διδύμων (ψηφιακές εκδόσεις των τοπικών κοινοτήτων). Τα έργα έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τις πόλεις και τις κοινότητες να αξιοποιήσουν οικονομίες κλίμακας στην ανάπτυξη πλατφόρμας δεδομένων και σε λύσεις βασισμένες σε τεχνητή νοημοσύνη.

Η χρηματοδότηση θα υποστηρίξει τη διασύνδεση υφιστάμενων ψηφιακών διδύμων, τη δημιουργία νέων με βάση κοινές ανάγκες και την ενσωμάτωση πολύπλοκων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης σε μια εργαλειοθήκη digital twins.

Στο μεταξύ, ποσό ύψους €8 εκατ. θα επενδυθεί στα ευρωπαϊκά παρατηρητήρια ψηφιακών μέσων, χρηματοδοτώντας το έργο ανεξάρτητων περιφερειακών κόμβων για την ανάλυση και την καταπολέμηση της ψηφιακής παραπληροφόρησης. Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει να συμβάλει στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, στην ενίσχυση της κοινωνικής ανθεκτικότητας έναντι της παραπληροφόρησης και στην ενίσχυση της παρακολούθησης των πολιτικών των διαδικτυακών πλατφορμών σε αυτόν τον τομέα.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για όλες τις χρηματοδοτήσεις, που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια, λήγει στις 21 Νοεμβρίου 2024. Σύμφωνα με την Επιτροπή, νέες προκηρύξεις θα δημοσιευτούν του χρόνου, αφού εγκριθεί το πρόγραμμα εργασίας “Ψηφιακή Ευρώπη” για την περίοδο 2025-2027.

Το πρόγραμμα

Το Πρόγραμμα “Ψηφιακή Ευρώπη” είναι το πρώτο πρόγραμμα χρηματοδότησης της ΕΕ, που επικεντρώνεται στην παροχή ψηφιακής τεχνολογίας σε επιχειρήσεις και πολίτες. Με προγραμματισμένο συνολικό προϋπολογισμό €7,5 δισ. σε 7 χρόνια, συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας και της οικονομίας της Ευρώπης, αποφέροντας οφέλη ιδίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το Πρόγραμμα Ψηφιακής Ευρώπης συμπληρώνει τις επενδύσεις στο πλαίσιο άλλων προγραμμάτων της ΕΕ, όπως το Horizon Europe, EU4Health, InvestEU, το Connecting Europe Facility, καθώς και στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα