Κυβερνοασφάλεια

Αρχές του 2024 οι πρώτες προκηρύξεις του προγράμματος “Ψηφιακή Ευρώπη”

europe-data

Στις αρχές του 2024 θα πρέπει να αναμένονται οι πρώτες προκηρύξεις του προγράμματος “Ψηφιακή Ευρώπη”, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες προκηρύξεις την Άνοιξη. Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στην τροποποίηση των προγραμμάτων της “Ψηφιακής Ευρώπης” για το 2024, προβλέποντας ποσό €762,7 εκατ. για τη χρηματοδότηση ψηφιακών λύσεων, που θα ωφελήσουν τους πολίτες, τις δημόσιες αρχές και τις επιχειρήσεις. 

Το τροποποιημένο κύριο πρόγραμμα εργασίας, προϋπολογισμού σχεδόν €549 εκατ. για το 2024, θα εστιάσει στην ανάπτυξη έργων που χρησιμοποιούν ψηφιακές τεχνολογίες, όπως  δεδομένα, cloud και προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες. Το πρόγραμμα εργασίας θα στηρίξει την ομαλή υλοποίηση πολυκρατικών έργων για την ψηφιακή δεκαετία, καθώς και ευκαιρίες για τις κοινοπραξίες ευρωπαϊκών ψηφιακών υποδομών (EDIC).

Νέες δράσεις θα στηρίξουν την εφαρμογή του κανονισμού για την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) και την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού οικοσυστήματος ΤΝ, περιλαμβάνοντας ιδίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η Επιτροπή έχει δεσμεύσει τα υπόλοιπα €214 εκατ. για το 2024 για την κυβερνοασφάλεια, με σκοπό την ενίσχυση της συλλογικής ανθεκτικότητας της Ε.Ε. έναντι των κυβερνοαπειλών. Οι δράσεις που χρηματοδοτούνται από αυτό το πρόγραμμα εργασίας θα υλοποιηθούν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ικανοτήτων Κυβερνοασφάλειας. 

“Το πρόγραμμα “Ψηφιακή Ευρώπη” συμβάλλει καθοριστικά στη συγκέντρωση ενωσιακής και εθνικής χρηματοδότησης για την υλοποίηση φιλόδοξων ψηφιακών έργων, που κανένα κράτος-μέλος δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει μόνο του. Είναι εξαιρετικά σημαντικό η Ευρώπη να συνεχίσει να στηρίζει τους στόχους μας για την ψηφιακή δεκαετία δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες, την αριστεία την τεχνητή νοημοσύνη και την κυβερνοασφάλεια”, σχολίασε η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κυρία Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα “Ψηφιακή Ευρώπη” είναι χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ε.Ε. που επικεντρώνεται στην εισαγωγή της ψηφιακής τεχνολογίας στις επιχειρήσεις, τους πολίτες και τις δημόσιες διοικήσεις. Παρέχει στρατηγική χρηματοδότηση, υποστηρίζοντας έργα σε πέντε βασικούς τομείς ικανοτήτων: στην υπερυπολογιστική, την τεχνητή νοημοσύνη, την κυβερνοασφάλεια, τις προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες και τη διασφάλιση ευρείας χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών σε ολόκληρη την οικονομία και την κοινωνία, μεταξύ άλλων μέσω κόμβων ψηφιακής καινοτομίας.

“Το πρόγραμμα “Ψηφιακή Ευρώπη” προάγει την πρωτοπορία και την κυριαρχία της Ευρώπης στις ψηφιακές τεχνολογίες. Αξιοποιώντας την πρόσφατη συμφωνία επί του κανονισμού της Ε.Ε. για την ΤΝ, θα δώσει ώθηση την ανάπτυξη ενός ευημερούντος ευρωπαϊκού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων τεχνητής νοημοσύνης. Θα μας επιτρέψει, επίσης, να κλιμακώσουμε από κοινού τις ικανότητές μας στα υπολογιστικά νέφη, τα δεδομένα και την κυβερνοασφάλεια, καθώς και στις αναγκαίες ψηφιακές δεξιότητες”, σχολίασε ο Επίτροπος Τιερί Μπρετόν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα