Τηλεπικοινωνίες

Smartphones: Με θετικό πρόσημο 5% οι πωλήσεις το 3ο τρίμηνο του 2024

smartphones2024

Σε ανοδική τροχιά συνέχισε να κινείται η παγκόσμια αγορά smartphones το 3ο τρίμηνο του 2024, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 5% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Πρόκειται για το τέταρτο συνεχές τρίμηνο ανόδου, που καταγράφει η αγορά με σταθερή ζήτηση στις αναδυόμενες αγορές και στην αρχή ενός κύκλου αντικατάστασης σε Βόρεια Αμερική, Κίνα και Ευρώπη να τροφοδοτεί την ανάπτυξη των πωλήσεων smartphones.

Η Samsung και η Apple κατέγραψαν μερίδιο 18% έκαστη, με την πρώτη να υπερασπίζεται - αν και οριακά - την πρώτη θέση της αγοράς από πλευράς όγκου πωλήσεων. Η Xiaomi διατήρησε την τρίτη θέση με 14% της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ η OPPO ανέκτησε την τέταρτη θέση της διεθνούς αγοράς με μερίδιο 9%, υποστηριζόμενη από την ισχυρή ανάπτυξη στην Ινδία και τη Λατινική Αμερική. Τέλος, η vivo συμπλήρωσε την πρώτη πεντάδα, αυξάνοντας τις αποστολές της σε διψήφιο ποσοστό και αποσπώντας μερίδιο 9% της αγοράς.

Η αγορά smartphones σημείωσε αύξηση 5% το 3ο τρίμηνο του 2024, συνεχίζοντας την ανοδική της πορεία για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Canalys, η Apple κατέγραψε ρεκόρ πωλήσεων για τρίτο τρίμηνο χάρη στην επιτυχία των iPhone 15 και την προσδοκία για περαιτέρω ανάπτυξη με την κυκλοφορία του iPhone 16. H Apple πέτυχε τον υψηλότερο όγκο πωλήσεων στο 3ο τρίμηνο και δεν ήταν ποτέ πιο κοντά στην ηγεσία της παγκόσμιας αγοράς smartphones. Η συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση για τη σειρά iPhone 15, μαζί με τα παλαιότερα μοντέλα παλαιού της Apple, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απόδοσή της στο 3ο τρίμηνο”, αναφέρει στην ανάλυσή της η Canalys.

smartphones1-161024

Εντείνεται ο ανταγωνισμός

Οι αναλυτές της Canalys παρατηρούν ότι το χάσμα μεταξύ των πέντε κορυφαίων προμηθευτών έχει μειωθεί, καθώς το τοπίο στην αγορά των smartphones γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστικό. “Οι κατασκευαστές και οι πωλητές εισέρχονται στην εορταστική περίοδο αγορών με σταθερή δυναμική και συγκρατημένη αισιοδοξία, με στόχο να προσελκύσουν καταναλωτές, που ανέβαλαν την αναβάθμιση των συσκευών τους εν αναμονή των προσφορών κατά τη διάρκεια σημαντικών εκδηλώσεων, όπως η 11.11 και η Black Friday”, αναφέρει το report της Canalys.

Όπως σχολιάζουν, η στροφή της αγοράς προς τις premium συσκευές, που συνδυάζεται με έναν κύκλο ανανέωσης των συσκευών, που αγοράστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ωφελεί την Apple, ιδιαίτερα στις ισχυρές περιοχές της, όπως η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη. “Παρά τη μέτρια αρχική υποδοχή, το iPhone 16 αναμένεται να βοηθήσει την Apple να διατηρήσει μια ισχυρή θέση μέχρι τα τέλη του 2024 και να ωθήσει περαιτέρω τη δυναμική της το 1ο εξάμηνο του 2025”, αναφέρουν οι αναλυτές.

smartphones2-161024

Εύθραυστες ισορροπίες

Πάντως, η εταιρεία παραμένει επιφυλακτική, σχολιάζοντας ότι δεν πρέπει να υποτιμηθεί η σημασία του παράγοντα “τιμή”. Όπως εξηγούν, ενώ οι συνθήκες της αγοράς βελτιώνονται, η ζήτηση παραμένει εύθραυστη, καθώς οι πωλητές αντιμετωπίζουν αυξανόμενες παγκόσμιες προκλήσεις στη δημιουργία ζήτησης, αλλά και ρυθμιστικά εμπόδια, όπως η οδηγία της ΕΕ για τον οικολογικό σχεδιασμό.

“Η αποτελεσματική διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, η διατήρηση υγιών επιπέδων αποθέματος και η βελτιστοποίηση της κατανομής των κεφαλαίων πωλήσεων και μάρκετινγκ γίνονται ακόμη πιο κρίσιμα για την ηγετική θέση στην αγορά”, καταλήγει στην ανάλυσή της η εταιρεία ερευνών, επισημαίνοντας ότι, για τις εταιρείες του κλάδου, η φετινή εορταστική περίοδος θα αποτελέσει ένα μεγάλο στοίχημα.

smartphones3-161024

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα