Τηλεπικοινωνίες

Τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι: Δεξαμενή πρόσθετων εσόδων $400 δισ. από το ΙΤ

telecom-promo

Μια τεράστια δεξαμενή πρόσθετων εσόδων της τάξης των $400 δισ. ανοίγει για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους η αγορά του ΙΤ και δη οι δαπάνες για υπηρεσίες, όπως το cloud και τα data centers, η κυβερνοασφάλεια, το IoT, τα data analytics, η τεχνητή νοημοσύνη, το blockchain. Μια νέα έκθεση, που εκπονήθηκε από την GSMA Intelligence για το Mobile World Congress (MWC) στο Λας Βέγκας έχει ποσοτικοποιήσει αυτήν την ευκαιρία άντλησης πρόσθετων εσόδων για τον κλάδο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, υπάρχει σήμερα μια συνεχώς διευρυνόμενη αγορά, αξίας άνω των $400 δισ. για τις τηλεπικοινωνίες, που επιδιώκουν να αυξήσουν τα επιχειρηματικά τους έσοδα και αυτή δεν είναι άλλη από τις υπηρεσίες, που σχετίζονται με την πληροφορική. Ωστόσο, οι πάροχοι - όπως επισημαίνει η μελέτη - για να εκμεταλλευθούν αυτήν την ευκαιρία θα χρειαστεί να επεκτείνουν τα χαρτοφυλάκια τους πέρα από το φάσμα των παραδοσιακών υπηρεσιών δεδομένων και φωνής.

Οι δαπάνες των επιχειρήσεων για cloud, κυβερνοασφάλεια, IoT, data analytics, AI, blockchain πέντε φορές μεγαλύτερες από τις δαπάνες για τηλεπικοινωνίες

“Η συνδεσιμότητα είναι γρήγορη, αξιόπιστη, ολοένα και πιο έξυπνη και προσφέρει εγγενή αξία. Ωστόσο, ο μέσος εταιρικός πελάτης ενδιαφέρεται περισσότερο για εφαρμογές και υπηρεσίες που βασίζονται σε cloud, παρά για τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύου που παρέχουν πρόσβαση σε αυτές”, αναφέρει η μελέτη του GSMA.

Υπηρεσίες ΙΤ

Σύμφωνα με την έκθεση, βασικές λύσεις και υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών - όπως το SD-WAN, οι ενοποιημένες επικοινωνίες και η φωνή, και τα δεδομένα για κινητά - συνεισέφεραν περίπου το 70% των εσόδων B2B, ήτοι περί τα $250 δισ. το 2023. Ωστόσο, αυτές οι υπηρεσίες προσφέρουν ελάχιστο περιθώριο ανάπτυξης με μόλις 3% σύνθετο μέσο ετήσιο ρυθμό (CAGR) μέχρι το 2030.

Συγκριτικά, οι δαπάνες των επιχειρήσεων σε υπηρεσίες, όπως cloud και data centers, κυβερνοασφάλεια, IoT, data analytics, AI, blockchain, API δικτύου, ήταν περίπου πέντε φορές μεγαλύτερες από τις παραδοσιακές επικοινωνίες, αντιστοιχώντας σε $1,16 τρισ. πέρυσι. Ο δε προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξής τους μέχρι τα τέλη της δεκαετίας κινείται στο 14%. Οι φορείς εκμετάλλευσης, που μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτήν την αγορά, έχουν την ευκαιρία να αποσπάσουν μερίδιο έως και 35% αυτών των δαπανών, ήτοι περί τα $406 δισ.

“Οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, που επιθυμούν να αποκομίσουν έσοδα από τις επενδύσεις τους στο 5G, πρέπει να κοιτάξουν πέρα από τις περιπτώσεις χρήσης που βασίζονται στον καταναλωτή και στη βασική συνδεσιμότητα. Απαιτείται μεγαλύτερη εστίαση στην προσφορά προηγμένων λύσεων δικτύου με δυνατότητες ενοποίησης μακροπρόθεσμα”, αναφέρει το GSMA Intelligence.

Όπως προσθέτει η ίδια ανάλυση: “Οι επιχειρήσεις αναζητούν, ολοένα και περισσότερο, παρόχους υπηρεσιών για να ενσωματώσουν ένα μείγμα τεχνολογιών, που ταιριάζουν στο συγκεκριμένο τεχνολογικό περιβάλλον και τις επιχειρηματικές ανάγκες τους. Αν και ο ανταγωνισμός είναι σκληρός, οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία και δυνατότητες, που μπορούν να αξιοποιήσουν για να λάβουν μερίδιο αυτής της αγοράς”.

Όσον αφορά τους κλάδους της βιομηχανίας, η GSMA προσδιορίζει τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, την κατασκευή, την αυτοκινητοβιομηχανία και την αεροπορία ως τις πιο προσοδοφόρες ευκαιρίες για τις τηλεπικοινωνίες, αποτιμώντας τις σε $59 δισ., $61 δισ., $22 δισ. και $16 δισ. αντίστοιχα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα