Τηλεπικοινωνίες

Έρχεται εντός του Σεπτεμβρίου το Gigabit Voucher

fiber-optic

Πρόσβαση σε φθηνότερες τιμές σύνδεσης στο Διαδίκτυο μέσω οπτικής ίνας θα αποκτήσουν εντός του Σεπτεμβρίου οι Έλληνες καταναλωτές, με το κουπόνι του Gigabit Voucher. Η ενεργοποίηση του κουπονιού, το οποίο θα έρθει με τη μορφή μηνιαίας επιδότησης στις συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων οπτικής ίνας, βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία, ανοίγοντας τον δρόμο για φθηνότερες τιμές σε συνδέσεις οπτικής ίνας, προσφέροντας για πρώτη φορά ταχύτητες 3Gbps και εκπτώσεις, που φτάνουν έως και το 28% στις σημερινές τιμές χονδρικής.

Το θέμα θεωρείται μείζονος σημασίας, καθώς πέρα από τα προφανή οφέλη για τους καταναλωτές, η Ελλάδα θέλει να κερδίσει το στοίχημα του γρήγορου Internet και να ξεκολλήσει από τον πάτο της κατάταξης των ευρωπαϊκών χωρών στις υπερ-ταχείες συνδέσεις.

Στοίχημα να ξεκολλήσει η Ελλάδα από τις τελευταίες θέσεις της κατάταξης των χωρών με ταχύτητες οπτικής ίνας

“Ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης πραγματοποιούμε ένα συντονισμένο σχεδιασμό για να κερδίσουμε το στοίχημα της αναβάθμισης και των σταθερών τηλεπικοινωνιακών μας υποδομών, των γρήγορων συνδέσεων στο διαδίκτυο. Είναι προαπαιτούμενο, ώστε οι πολίτες να απολαμβάνουν τα αποτελέσματα του ψηφιακού μετασχηματισμού. Πρόκειται, εξάλλου, για μια εκ των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης”, σχολίασε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου.

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση της ΚτΠ στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, ο κ. Παπαστεργίου τόνισε: “Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Σταθερής Τηλεφωνίας, που ανέρχεται σε 5% για συνδέσεις οπτικής ίνας με ταχύτητες 100Mbps και άνω. Μεθοδικά θα τα καταφέρουμε”. Όπως σημείωσε, “αυτήν τη στιγμή, 40% των νοικοκυριών έχει πρόσβαση σε οπτική ίνα. Ένα ικανοποιητικό νούμερο συγκριτικά με το 0% το 2019.

Πως θα δοθεί το Gigabit Voucher

Το κουπόνι Gigabit Voucher, με συνολικό προϋπολογισμό €80 εκατ., το οποίο η αγορά αναμένει από το 2023, θα έρθει με τη μορφή μηνιαίας επιδότησης στο τιμολόγιο υπερυψηλών ταχυτήτων και θα επιδοτεί το αρχικό κόστος σύνδεσης και τα μηνιαία τέλη για ταχύτητες άνω των 250 Mbps.

Την ενίσχυση από το Gigabit Voucher οι δικαιούχοι θα μπορούν να τη λάβουν μόνο μια φορά, ενώ θα είναι δυνατή και η μεταφορά της επιδοτούμενης σύνδεσης σε άλλη διεύθυνση, εφόσον εξακολουθούν να πληρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις της υπηρεσίας.

Οι επιταγές θα διατίθενται στους δικαιούχους για την κάλυψη του κόστους απόκτησης ευρυζωνικής σύνδεσης υπερ-υψηλής ταχύτητας (Υπηρεσία Gigabit). Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι φυσικά πρόσωπα ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που εδρεύουν σε κτίρια που βρίσκονται σε περιοχές που καλύπτονται από δίκτυα υπερ-υψηλών ταχυτήτων και δεν διαθέτουν ευρυζωνική σύνδεση με ταχύτητα download μεγαλύτερη των 100 Mbps.

Η νέα επιδότηση θα συνδυαστεί - σε ορισμένες περιπτώσεις - συμπληρωματικά του κουπονιού Smart Readiness, συνολικού ύψους €120 εκατ., που “τρέχει” ήδη τον τελευταίο χρόνο για τον εκσυγχρονισμό της καλωδίωσης των κτιρίων, το οποίο αφορά την επιδότηση για εγκατάσταση υποδομής καλωδίωσης οπτικών ινών με ταχύτητες έως 1Gbps σε 120.000 ακίνητα της χώρας, με στόχο να μετατραπούν σε “έξυπνα”.

“Ερχόμαστε, λοιπόν, με το Smart Readiness να δώσουμε κίνητρα στους πολίτες, ώστε η οπτική ίνα να φτάσει από τον δρόμο μέσα σε κάθε σπίτι. 120.000 κτίρια θα αποκτήσουν υπερ-υψηλές ταχύτητες. Συνδυαστικά με το Gigabit Voucher, το οποίο ξεκινάει μέσα στον Σεπτέμβριο, επεκτείνουμε την ευρυζωνικότητα σε όλη τη χώρα. Έχουμε αναπτύξει μια πολύ καλή συνεργασία με τους εγκαταστάτες και τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και θα πετύχουμε τον στόχο μας”, ανέφερε στην ίδια εκδήλωση της ΚτΠ ο κ. Παπαστεργίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα