Τηλεπικοινωνίες

Με 360% θα “τρέξουν” το 2024 οι πωλήσεις smartphones με AI

data-mobile-smartphones

Με τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται ότι γράφεται το μέλλον - και - της βιομηχανίας κινητών, με τις πωλήσεις smartphones με δυνατότητες ΑΙ να παίρνουν σταδιακά την ανιούσα παγκοσμίως. Οι παγκόσμιες αποστολές smartphones με τεχνητή νοημοσύνη (GenAI) προβλέπεται να αυξηθούν κατά 364% σε ετήσια βάση ήδη από το 2024, υπερβαίνοντας φέτος - σε απόλυτα μεγέθη - τα 234 εκατ. μονάδες. 

Σύμφωνα με νέα έκθεση της IDC, αυτό αντιπροσωπεύει το 19% της συνολικής αγοράς smartphone το 2024. Η δραματική ανάπτυξη, που παρατηρείται το 2024, θα συνεχιστεί - κατά τις εκτιμήσεις της εταιρείας ερευνών - και το 2025, με τις αποστολές GenAI smartphones να αυξάνονται κατά 73% σε ετήσια βάση. 

IDC: Οι παγκόσμιες αποστολές smartphones με AI αναμένεται να φτάσουν το 70% της αγοράς έως το 2028

Στο μεταξύ, μέτρια διψήφια ανάπτυξη αναμένεται για το υπόλοιπο της προβλεπόμενης περιόδου μέχρι το 2028. Με ορίζοντα το 2028, η IDC προβλέπει 912 εκατ. αποστολές GenAI smartphones, επίδοση που αποδίδει έναν σύνθετο μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 78,4% για την περίοδο 2024-2028 (IDC, Worldwide Generative AI Smartphone Forecast, 2024-2028). 

Να σημειωθεί ότι η IDC ορίζει τα GenAI smartphones ως συσκευές, που διαθέτουν σύστημα ικανό να εκτελεί μοντέλα GenAI στη συσκευή πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, αξιοποιώντας μια μονάδα νευρικής επεξεργασίας (NPU) με λειτουργίες 30 tera ανά δευτερόλεπτο (TOPS) ή περισσότερες, χρησιμοποιώντας τον τύπο δεδομένων int-8.

“Παρά τις προκλήσεις των παρατεταμένων κύκλων ανανέωσης και τις μακροοικονομικές αβεβαιότητες, οι δυνατότητες GenAI στα smartphones θα οδηγήσουν σε αναβαθμίσεις και θα αποτελέσουν μια σημαντική ευκαιρία τόσο για τους προμηθευτές, όσο και για τους προγραμματιστές εφαρμογών”, αναφέρει η IDC στη σχετική έκθεση. 

Άνευ προηγουμένου

Η ταχεία ενσωμάτωση του GenAI στα smartphones είναι άνευ προηγουμένου στην ιστορία της κινητής τηλεφωνίας, με τη διείσδυση στην αγορά να αναμένεται να ξεπεράσει το 60% μέσα στα πρώτα τρία χρόνια, σύμφωνα με την IDC.

Ωστόσο, ο πιο σημαντικός αντίκτυπος αυτής της εξέλιξης αναμένεται το 2026, όταν οι συσκευές μεσαίας κατηγορίας αναμένεται να υιοθετήσουν αυτήν την τεχνολογία, κάνοντας ένα σημαντικό άλμα προς τον εκδημοκρατισμό του GenAI.

“Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε όλες τις περιπτώσεις χρήσης που θα εμφανιστεί τα επόμενα χρόνια, ένα είναι σίγουρο, ότι το GenAI θα μεταμορφώσει πλήρως τον τρόπο που αλληλοεπιδρούμε με τα smartphone μας”, επισημαίνει η IDC. 

Ενώ οι πωλήσεις των GenAI smartphones τον πρώτο ή δεύτερο χρόνο, πιθανότατα, θα περιοριστούν στις hi end συσκευές, το μέλλον επιφυλάσσει ακόμη πιο συναρπαστικές εξελίξεις. Καθώς τα τηλέφωνα που μπορούν να εκτελούν GenAI στη συσκευή γίνονται πιο διαδεδομένα, η δυνατότητα για πιο εξατομικευμένους και προληπτικούς βοηθούς AI γίνεται όλο και πιο πιθανή.

“Αυτή η εξέλιξη, καθοδηγούμενη από τη ζήτηση των καταναλωτών, τις εξελίξεις εφαρμογών και τη συνολική ανάπτυξη του κλάδου, υπόσχεται να κάνει την επόμενη δεκαετία την πιο συναρπαστική περίοδο για την αγορά των smartphones”, εκτιμά η IDC, σημειώνοντας, πάντως, ότι το κόστος θα παραμείνει - τουλάχιστον αρχικά - κρίσιμος ανασταλτικός παράγοντας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα