Τηλεπικοινωνίες

5,6 δισ. συνδρομές 5G μέχρι τα τέλη του 2029 σε παγκόσμιο επίπεδο

person-on-phone-5g

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η υιοθέτηση του 5G, παγκοσμίως, με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των συνδρομών σε 5,6 δισ. έως τα τέλη του 2029. Η τελευταία έκδοση του Mobility Report της Ericsson αναφέρει ότι οι συνδρομές 5G αυξήθηκαν κατά 160 εκατ. το 1ο τρίμηνο του 2024, φτάνοντας συνολικά τα 1,7 δισ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, που αποτυπώνονται στο σχετικό report, σχεδόν 600 εκατ. νέες συνδρομές 5G αναμένεται να προστεθούν συνολικά το 2024, με την Ericsson να αναθεωρεί επί τα βελτίω την πρόβλεψή της για το 2029, προσθέτοντας 300 εκατ. στην προηγούμενη εκτίμησή της (Νοέμβριος 2023).

Σχεδόν 600 εκατομμύρια νέες συνδρομές 5G αναμένεται να προστεθούν φέτος συνολικά

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις, το 2029 οι συνδρομές κινητής τηλεφωνίας 5G θα φτάσουν τα 5,6 δισ., αντιπροσωπεύοντας το 60% όλων των συνδρομών κινητής τηλεφωνίας εκείνη την εποχή. Μάλιστα, το 5G αναμένεται να γίνει η κυρίαρχη τεχνολογία πρόσβασης κινητής τηλεφωνίας μέσω συνδρομής το 2028.

Η αναθεώρηση επί τα βελτίω των προβλέψεων για τις συνδρομές 5G έως το 2029 συνδέεται - κατά τους ειδικούς της εταιρείας - με την πιο θετική προοπτική για την περιοχή της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, λόγω δύο πτυχών: την αναμενόμενη διαθεσιμότητα περισσότερου χαμηλού και μεσαίου φάσματος στις περιοχές αυτές και το μεγαλύτερο εύρος επιλογών σε πιο προσιτές συσκευές 5G.

Πρωτιά για τη Β. Αμερική

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Mobility Report, η Βόρεια Αμερική θα έχει την υψηλότερη διείσδυση 5G το 2029 με 90%, ακολουθούμενη από τις χώρες του Κόλπου με 89% και τη Δυτική Ευρώπη με 86%.

Πάντως, η Ericsson προειδοποιεί ότι υπάρχει ανάγκη για συνεχή ανάπτυξη αυτόνομων δικτύων 5G (standalone-SA) και πρόσθετη πυκνότητα δικτυακών τόπων μεσαίας ζώνης για “πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του 5G”.

Όπως σημειώνει το report, ενώ περίπου 300 πάροχοι έχουν πλέον λανσάρει εμπορικές υπηρεσίες 5G, η πλειονότητα αυτών είναι μη αυτόνομα δίκτυα, που παραμένουν “αγκυροβολημένα” στο 4G. Για την ακρίβεια, παγκοσμίως, μόνο 50 πάροχοι έχουν αναπτύξει ή λανσάρει το αυτόνομα δίκτυα 5G.

O ρόλος Κίνας και Ινδίας

Όσον αφορά τις άλλες προβλέψεις της, η Ericsson αναγκάστηκε να αναθεωρήσει προς τα κάτω τα στοιχεία της για τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, λόγω των χαμηλότερων επιδόσεων που σημειώνουν Κίνα και Ινδία. Στην Κίνα, για παράδειγμα, ο όγκος των δεδομένων κινητής τηλεφωνίας αυξήθηκε κατά 15% το 2023, από 18% και 31% τα δύο προηγούμενα χρόνια, με την επιβράδυνση αυτή να συνδέεται με το πολύ ισχυρό σταθερό δίκτυο στην Κίνα.

Στην Ινδία, η αύξηση της κίνησης από κινητά παραμένει υψηλή, αλλά σίγουρα δεν κινείται στα επίπεδα των προηγούμενων ετών. “Αν πάμε μερικά χρόνια πίσω, στην Ινδία η αύξηση της κυκλοφορίας data μας έχει εκπλήξει πολλές φορές, καθώς κινούνταν κοντά στο 50%, κάτι που δεν ισχύει πλέον”, αναφέρει η Ericsson.

Συνολικά, ο προβλεπόμενος μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης της κίνησης δεδομένων κινητής τηλεφωνίας μεταξύ 2023 και 2029 εκτιμάται στο 20%. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα