Πρωτιά στην παγκόσμια κούρσα για την τεχνητή νοημοσύνη θέλει η Ευρώπη

Αποφασισμένη να κατακτήσει την πρωτιά στην παγκόσμια κούρσα για την τεχνητή νοημοσύνη εμφανίζεται η Ευρώπη, αναλαμβάνοντας φιλόδοξες πρωτοβουλίες και στρατηγικές δράσεις για να ενισχύσει τη θέση της ως ηγέτιδα στον τομέα του ΑΙ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με το νέο Σχέδιο Δράσης που παρουσίασε, προαναγγέλλει την ενίσχυση των υποδομών, των επενδύσεων, αλλά και την ενδυνάμωση του επιστημονικού δυναμικού της Ευρώπης, για να ανταγωνιστεί τους παγκόσμιους τεχνολογικούς ανταγωνιστές της, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα.
Η τεχνητή νοημοσύνη αναγνωρίζεται ως το θεμέλιο για την επόμενη γενιά καινοτομίας, οικονομικής ανάπτυξης και ασφάλειας, με την Ευρώπη να δηλώνει ότι δεν προτίθεται να μείνει πίσω. Δεν είναι τυχαίο ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην πρόσφατη Διάσκεψη Κορυφής για την ΤΝ στο Παρίσι, έθεσε ως στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ηγεσίας στην τεχνητή νοημοσύνη.
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ο αγώνας για την πρωτοκαθεδρία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης μόλις ξεκίνησε
“Η παγκόσμια κούρσα για την ΤΝ μόλις άρχισε”, δήλωσε, προσδιορίζοντας τις κεντρικές προτεραιότητες, που θα ενισχύσουν την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, όπως η ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών για την ενίσχυση τομέων, όπως η υγειονομική περίθαλψη, οι μεταφορές και η εκπαίδευση”, σχολίασε αναφερόμενη στο Σχέδιο Δράσης για το ΑΙ η Χένα Βίρκουνεν, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για την Τεχνολογική Κυριαρχία.
Το σχέδιο δράσης για την τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα, εστιάζει σε πέντε βασικούς πυλώνες, που περιλαμβάνουν: την ενίσχυση των υποδομών δεδομένων και υπολογιστικής ισχύος, την αύξηση της πρόσβασης σε δεδομένα, την ανάπτυξη αλγορίθμων και την προώθηση της ΤΝ σε στρατηγικούς τομείς, την ενίσχυση των δεξιοτήτων και την απλούστευση της κανονιστικής διαδικασίας.
Έρχονται τα Gigafactories
Η Επιτροπή θα ενισχύσει τις υποδομές τεχνητής νοημοσύνης και υπερυπολογιστών της Ευρώπης με ένα δίκτυο εργοστασίων ΤΝ. 13 από αυτά τα εργοστάσια έχουν ήδη αναπτυχθεί γύρω από τους κορυφαίους υπερυπολογιστές της Ευρώπης. Θα στηρίξουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τη βιομηχανία και τους ερευνητές της ΕΕ στον τομέα της ΤΝ στην ανάπτυξη μοντέλων και εφαρμογών ΤΝ.
Όπως ανακοινώθηκε στην πυξίδα ανταγωνιστικότητας, η ΕΕ θα συμβάλει, επίσης, στη δημιουργία Gigafactories τεχνητής νοημοσύνης. Πρόκειται για εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας εξοπλισμένες με περίπου 100.000 υπερσύγχρονα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, τέσσερις φορές περισσότερα από τα σημερινά εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης.
Θα ενσωματώσουν τεράστια υπολογιστική ισχύ και κέντρα δεδομένων για την κατάρτιση και την ανάπτυξη σύνθετων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης σε πρωτοφανή κλίμακα. Τα Gigafactories AI θα ηγηθούν του επόμενου κύματος μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης στα σύνορα και θα διατηρήσουν τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ σε κρίσιμους βιομηχανικούς τομείς και επιστήμη, απαιτώντας δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Σήμερα, δημοσιεύεται πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες.
Η Επιτροπή δρομολογεί, επίσης, την ενίσχυση των υποδομών cloud και δεδομένων και ταυτόχρονα θα κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους €20 δισ. μέσω του InvestAI για τη δημιουργία έως και πέντε Gigafactories στην Ευρώπη. Αυτές οι προσπάθειες θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ και θα διασφαλίσουν τη θέση της Ευρώπης στην τεχνολογική κούρσα.
Η ανάγκη για ταλέντα
Το σχέδιο δράσης αναγνωρίζει την ανάγκη για την ενίσχυση της πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας δεδομένα και για την ανάπτυξη αλγορίθμων, που θα προάγουν τη χρήση της ΤΝ σε τομείς, όπως η υγειονομική περίθαλψη, οι μεταφορές και η εκπαίδευση.
Ειδικότερα, η στρατηγική για την Ένωση Δεδομένων θα βοηθήσει στη δημιουργία μιας εσωτερικής αγοράς δεδομένων, που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να επενδύσει στην ανάπτυξη λύσεων ΤΝ σε πιο εξειδικευμένους τομείς.
Αναγνωρίζοντας τις αυξανόμενες ανάγκες για ταλέντα στην ΤΝ, η Επιτροπή προγραμματίζει να επενδύσει στη διεθνή πρόσληψη ειδικών στον τομέα και να διευκολύνει την ανάπτυξη δεξιοτήτων μέσω της ακαδημίας δεξιοτήτων ΤΝ. Ενδεικτικά, το πρόγραμμα Marie Skłodowska-Curie “MSCA Select Europe” αποσκοπεί στην προσέλκυση των καλύτερων ερευνητών και εμπειρογνωμόνων απ’ όλο τον κόσμο στην Ευρώπη.
Τέλος, η επιτυχία αυτής της στρατηγικής εξαρτάται και από την κανονιστική απλούστευση, για να επιτρέπει στους επενδυτές και τις επιχειρήσεις να αναπτύξουν νέες λύσεις ΤΝ με ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Η νέα νομοθεσία για την ΤΝ, σε συνδυασμό με τις δημόσιες διαβουλεύσεις, που ξεκινούν το 2025, θα καθορίσει τις μελλοντικές προτεραιότητες και τα βήματα για την ανάπτυξη της ΤΝ στην Ευρώπη.
“Ο αγώνας για ηγεσία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης απέχει πολύ από το τέλος του. Από μοντέλα ιδρυμάτων αιχμής έως εξειδικευμένες εφαρμογές ΤΝ, το τοπίο της ΤΝ στην ΕΕ είναι δυναμικό. Καθοδηγείται από την έρευνα, τις αναδυόμενες τεχνολογίες και ένα ακμάζον οικοσύστημα νεοφυών και επεκτεινόμενων επιχειρήσεων”, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.