Αναδυόμενες Tεχνολογίες

Κ. Μητσοτάκης: Το ΑΙ κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της Ελλάδας

mitsotakisgen

Την εκτίμηση ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της Ελλάδας έκανε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι η χώρα μπορεί να αξιοποιήσει την επανάσταση του AI για να επιταχύνει τη μεταμόρφωσή της. Μιλώντας από το βήμα του GenAI Summit, ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη σε ποικίλους τομείς, όπως η εκπαίδευση, η άμυνα, η κλιματική προσαρμογή και η πρόβλεψη φυσικών φαινομένων.

Ως παράδειγμα, έφερε τους διαδραστικούς πίνακες, που έχουν ήδη ενσωματωθεί στα σχολεία, καθώς και τα συστήματα πρόβλεψης καιρού, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ετοιμότητα απέναντι σε πυρκαγιές και άλλα έκτακτα φαινόμενα. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία ενίσχυσης του δημόσιου τομέα, όπου η AI μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα και να καταστήσει το κράτος πιο αποτελεσματικό.

"Η χώρα μπορεί να αξιοποιήσει την επανάσταση του AI για να επιταχύνει τη μεταμόρφωσή της" 

Ειδικό βάρος έδωσε στη δημιουργία ενός καινοτόμου οικοσυστήματος τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα. Όπως επισήμανε, αυτό απαιτεί αφενός την καλλιέργεια του υπάρχοντος ταλέντου και αφετέρου την επιστροφή εξειδικευμένων Ελλήνων που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. “Έχουμε το ταλέντο και μια κυβέρνηση που είναι πρόθυμη να προσαρμοστεί στις ανάγκες της εποχής”, ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας τη δυνατότητα της χώρας να πρωταγωνιστήσει αναλογικά με το μέγεθος της.

Ηθική και προκλήσεις

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που συνοδεύουν την εξάπλωση της AI. Ένα από τα καίρια ερωτήματα είναι η σχέση της τεχνολογίας με τη Δημοκρατία. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, ως γενέτειρα της φιλοσοφίας, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη συζήτηση για την ηθική της τεχνητής νοημοσύνης.

Παράλληλα, έθιξε το ζήτημα της σχέσης της AI με την εκπαίδευση και τους νέους. Εξέφρασε ανησυχίες για τη χρήση της τεχνολογίας στην καθημερινότητα των μαθητών, όπως η τάση αντικατάστασης της γραφής ή της απομνημόνευσης με εύκολες λύσεις μέσω Διαδικτύου. Αναφέρθηκε, επίσης, στον εθισμό που προκαλούν τα κοινωνικά δίκτυα στους εφήβους, προειδοποιώντας για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Νέες θέσεις εργασίας

Απαντώντας στο ερώτημα για τις επιπτώσεις του AI στην εργασία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι, ιστορικά, οι τεχνολογικές καινοτομίες δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας απ’ όσες καταργούν. Εξήγησε πως η AI δεν αντικαθιστά τους εργαζόμενους, αλλά τους κάνει πιο παραγωγικούς, ενισχύοντας τη δυναμική τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα.

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε τα βήματα που έχει ήδη κάνει η Ελλάδα στον τομέα της τεχνολογίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη δημιουργία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης το 2019. Το gov.gr, όπως τόνισε, αποτελεί μοντέλο για την πρακτική εφαρμογή της καινοτομίας, ενώ ο τομέας της κλιματικής προσαρμογής και της άμυνας προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, έχει μπροστά της μια μοναδική ευκαιρία να αξιοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για την οικονομική και κοινωνική της μεταμόρφωση. “Με σωστή στρατηγική, ταλέντο και αποφασιστικότητα, μπορούμε να κάνουμε τη χώρα μας πρότυπο καινοτομίας”, κατέληξε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα