Αναδυόμενες Tεχνολογίες

Τα ρυθμιστικά κενά του ΑΙ βασική πρόκληση για τις επιχειρήσεις

artificial-intelligence-1070

Η ραγδαία άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης φέρνει νέες προοπτικές για τους όλους επιχειρηματικούς κλάδους, παγκοσμίως, αλλά συνοδεύεται από σημαντικές προκλήσεις, που μπορούν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της KPMG International “Top risks forecast: Bottom lines for business in 2024”, οι κύριοι κίνδυνοι για τις εταιρείες, σήμερα, είναι η γεωπολιτική αβεβαιότητα, οι εμπορικοί περιορισμοί και η απουσία εναρμονισμένων κανονισμών για την τεχνητή νοημοσύνη.

Ειδικότερα όσον αφορά το ΑΙ, σύμφωνα με την έκθεση, η αβεβαιότητα και οι αποκλίσεις στη διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης αποτελούν κορυφαία πρόκληση για οργανισμούς και επιχειρήσεις διεθνώς. Αν και οι επενδύσεις αυξάνονται, τα κενά στη διαφάνεια και τη λογοδοσία του ΑΙ προκαλούν ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο. 

Οι προκλήσεις του ΑΙ, η γεωπολιτική αβεβαιότητα και οι εμπορικοί  περιορισμοί, οι κορυφαίοι κίνδυνοι για τις εταιρείες παγκοσμίως

Σύμφωνα με την έκθεση της KPMG International, καθώς το ΑΙ γίνεται όλο και πιο κεντρικό εργαλείο για την παγκόσμια οικονομία, οι διαφορές στη ρύθμισή της ανάμεσα σε χώρες και περιοχές επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις που την ενσωματώνουν. Αυτή η έλλειψη συντονισμού μπορεί να δημιουργήσει αβεβαιότητα, δυσκολεύοντας την πρόσβαση στην αγορά και μειώνοντας τη δυνατότητα ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο. Η διαφάνεια και η λογοδοσία στο ΑΙ είναι επίσης κρίσιμες, καθώς οι οργανισμοί πρέπει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ενδιαφερομένων μερών και των καταναλωτών. 

Δίκαιη και ηθική ΑΙ

Η KPMG τονίζει ότι η δίκαιη και ηθική ανάπτυξη του ΑΙ ΤΝ μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία της ιδιωτικότητας, την καταπολέμηση των προκαταλήψεων και την ασφάλεια των δεδομένων. Παρ’ όλα αυτά, με την ΤΝ να υιοθετείται με διαφορετικούς τρόπους και ρυθμούς σε κάθε χώρα, η ευθυγράμμιση αυτών των στόχων γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, αυξάνοντας τις πιθανότητες για κανονιστικές και νομικές προκλήσεις.

Επιπλέον, η ανάπτυξη και χρήση της ΤΝ διαφέρει σημαντικά ανάμεσα στους κλάδους, όπως η ενέργεια και οι φυσικοί πόροι, όπου η έλλειψη κανονισμών και η πολιτικοποίηση των δεδομένων μπορεί να ενισχύσει τους κινδύνους για τις επιχειρήσεις. Η KPMG συστήνει στις επιχειρήσεις να προσεγγίσουν τη χρήση της ΤΝ με υπεύθυνο τρόπο, εφαρμόζοντας στρατηγικές που βασίζονται στη διαφάνεια και την υπεύθυνη διακυβέρνηση, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανές αρνητικές συνέπειες από τις κανονιστικές διαφορές και την ταχύτατη εξέλιξη του τεχνολογικού τοπίου.

Εμπορικοί περιορισμοί

Στο μεταξύ, με σχεδόν 3.000 νέους περιορισμούς σε ισχύ από το 2019, ο προστατευτισμός στον παγκόσμιο εμπορικό χώρο συνεχίζει να αυξάνεται, δημιουργώντας μεγάλα εμπόδια στην ελεύθερη διακίνηση προϊόντων και υπηρεσιών. 

Αυτή η περιοριστική πολιτική επηρεάζει ιδιαίτερα τις εφοδιαστικές αλυσίδες και την αγορά της τεχνολογίας, περιορίζοντας την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και αναγκάζοντας τις εταιρείες να προσαρμόζουν τις στρατηγικές τους για να μετριάσουν τις διαταραχές.

Τέλος, η γεωπολιτική αστάθεια, που ενισχύεται από τις τεχνολογικές αλλαγές και τις κλιματικές κρίσεις, έχει οδηγήσει σε αύξηση συγκρούσεων παγκοσμίως. Αυτή η αστάθεια επιδρά στην οικονομία, με την KPMG να υπογραμμίζει ότι μπορεί να επιφέρει έως και 12,9% πτώση στο παγκόσμιο ΑΕΠ. Οι εταιρείες χρειάζεται να δώσουν προτεραιότητα στην ανθεκτικότητα, σχεδιάζοντας σενάρια για τη διαχείριση ρίσκου και θωρακίζοντας τις υποδομές τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα