AI και νέες τεχνολογίες αναδιαμορφώνουν ραγδαία τον χώρο εργασίας
Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και οι νέες τεχνολογίες μετασχηματίζουν ραγδαία την αγορά εργασίας, με την ψηφιοποίηση και τον ανθρώπινο παράγοντα να συνυπάρχουν σε έναν κόσμο, που αλλάζει συνεχώς. Σύμφωνα με τον όμιλο ManpowerGroup, επτά κύριες τάσεις αναμένεται να καθορίσουν τον τομέα της πληροφορικής και της τεχνολογίας το 2024, από τη χρήση της AI στην αναζήτηση ταλέντων έως την ενίσχυση της εργασιακής κουλτούρας και την εξειδικευμένη εκπαίδευση.
Το ανθρώπινο στοιχείο στην καρδιά του AI: Καθώς το AI γίνεται ολοένα πιο διαδεδομένο, σύμφωνα με τον όμιλο ManpowerGroup, είναι απαραίτητη μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση. που δίνει έμφαση στην ευημερία και τις ανάγκες των εργαζομένων. Οι τεχνολογίες AI ενισχύουν τις ικανότητες των εργαζομένων αντί να τις αντικαθιστούν, υποστηρίζοντας τη συνεργασία και τη δημιουργικότητα.
Επτά τάσεις του ανθρώπινου δυναμικού που αναδιαμορφώνουν τον τομέα της Πληροφορικής
Περίπου 6 στους 10 Αμερικανούς πιστεύουν ότι το AI θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στους εργαζομένους γενικά, αλλά μόνο το 28% πιστεύει ότι θα έχει σημαντική επίδραση σε αυτούς προσωπικά.
Περισσότερες θέσεις εργασίας, όχι λιγότερες: Ενώ πολλοί ανησυχούν ότι το AI θα αφαιρέσει θέσεις εργασίας, η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη. Νέες θέσεις δημιουργούνται για άτομα με δεξιότητες προσαρμογής και τεχνογνωσίας. Παράλληλα, οι οργανισμοί επενδύουν σε προγράμματα επανεκπαίδευσης για να καλύψουν το κενό σε ειδικευμένους επαγγελματίες, ειδικά στον τομέα της πληροφορικής και των δεδομένων.
Η πλειονότητα των εργοδοτών (58%) πιστεύει ότι η AI και η εικονική πραγματικότητα (VR) θα έχουν θετικό αντίκτυπο στον αριθμό των εργαζομένων της οργάνωσής τους τα επόμενα δύο χρόνια.
Αναβάθμιση Δεξιοτήτων
Συνδυασμός ανθρώπων και τεχνολογίας: Η απομακρυσμένη εργασία και το AI έχουν αναδείξει νέες μορφές παραγωγικότητας, με την τεχνολογία να λειτουργεί ως μοχλός απόδοσης. Όμως, η αποδοχή του AI εξαρτάται από την κοινωνική και επαγγελματική κουλτούρα, με τον ρόλο της ηγεσίας να είναι καίριος για την αύξηση της αποδοτικότητας. Το 56% των εργοδοτών στον τομέα της Πληροφορικής (IT) αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολία στην κάλυψη θέσεων, λόγω έλλειψης δεξιοτήτων στην Πληροφορική και τα δεδομένα.
Αναβάθμιση δεξιοτήτων και γεφύρωση του γενεαλογικού χάσματος: Η είσοδος της νέας γενιάς στην αγορά και η έξοδος των πιο έμπειρων εργαζομένων, απαιτούν από τους οργανισμούς να γεφυρώσουν το χάσμα δεξιοτήτων μέσω επανακατάρτισης. Η ManpowerGroup Ελλάδας, για παράδειγμα, προσφέρει προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων σε τεχνολογίες, όπως Java, cybersecurity και data analytics.
Οι γυναίκες ως κρίσιμος παράγοντας στην αγορά εργασίας: Η συμβολή των γυναικών στην αγορά είναι σημαντική, ιδιαίτερα στον τομέα της πληροφορικής, όπου κατέχουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη καινοτομιών και τη διαμόρφωση του τεχνολογικού μέλλοντος.
Ισορροπία μισθών
Ισορροπία μισθών και εργασιακών συνθηκών: Οι εργαζόμενοι αναζητούν έναν ισορροπημένο συνδυασμό μισθολογικών απολαβών και εργασιακών συνθηκών, που προάγουν την ευελιξία και την αυτονομία. Οι οργανισμοί πρέπει να προσφέρουν δίκαιες αμοιβές και κίνητρα για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν το ταλέντο τους.
Προσαρμογή στις προσδοκίες των εργαζομένων: Οι εργαζόμενοι επιθυμούν περισσότερη ευελιξία, όπως την τετραήμερη εργασία και ευέλικτες ώρες. Οι νέες τεχνολογίες και η AI μπορούν να εξατομικεύσουν την επαγγελματική τους πορεία, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα και προσαρμόζοντας τους στόχους τους με εκείνους της επιχείρησης.
Η αγορά εργασίας προχωρά σε έναν νέο κόσμο, όπου η τεχνολογία όχι μόνο υποστηρίζει, αλλά και αναβαθμίζει τις ανθρώπινες δυνατότητες. Οι οργανισμοί, που θα επενδύσουν στη συνεχή εκπαίδευση και στις ανθρώπινες αξίες, θα είναι εκείνοι που θα ξεχωρίσουν στο μελλοντικό ανταγωνιστικό περιβάλλον.