Αναδυόμενες Tεχνολογίες

Το 22% των εταιρειών στη Β. Ελλάδα έχει ενσωματώσει το Αι στη λειτουργία του

artificial-intelligence2

Σε κρίσιμο παράγοντα, ικανό να διαμορφώσει το μέλλον των επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα, εξελίσσεται η τεχνητή νοημοσύνη. “Με την παρουσία ισχυρών βιομηχανικών και τεχνολογικών εταιρειών, η περιοχή αποτελεί ένα σημαντικό κέντρο απασχόλησης, με τις επιχειρήσεις να επικεντρώνονται στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και την προσέλκυση ταλέντων μέσω της αξιοποίησης του AI”, διαπιστώνει η έρευνα HR Trends της Randstad.

Σύμφωνα με τα ευρήματά της, το 22% των επιχειρήσεων στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας έχει, ήδη, ενσωματώσει το AI στις λειτουργίες του και σχεδιάζει να επεκτείνει τη χρήση της στο άμεσο μέλλον. Αυτή η τεχνολογία προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως η αυτοματοποίηση διαδικασιών, η ανάλυση μεγάλων δεδομένων και η βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη, γεγονός που καθιστά τις επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές σε μια ταχέως εξελισσόμενη αγορά.

Ωστόσο, το 48% των εταιρειών δηλώνει αβεβαιότητα σχετικά με την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης

Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι το 48% των εταιρειών δηλώνει αβεβαιότητα σχετικά με την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτή η αβεβαιότητα υποδηλώνει την ανάγκη για περισσότερη εκπαίδευση και ενημέρωση γύρω από τα οφέλη του AI. “Για να παραμείνουν ανταγωνιστικές, οι επιχειρήσεις καλούνται να επενδύσουν στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού τους, εξοπλίζοντας τους εργαζόμενους με τις απαραίτητες δεξιότητες για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες του AI”, τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Κλάδοι που έχει απήχηση το ΑΙ

Το AI φαίνεται να έχει ιδιαίτερη απήχηση σε τομείς, όπως η τεχνολογία, το μάρκετινγκ και η διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού. Ειδικότερα, το 59% των εταιρειών σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει AI στον τομέα της τεχνολογίας, ακολουθούμενο από το 43%, που σκοπεύει να την αξιοποιήσει στο μάρκετινγκ. “Αυτές οι εξελίξεις όχι μόνο αναμένονται να βελτιώσουν την αποδοτικότητα, αλλά και να συμβάλλουν στην προσέλκυση ταλέντων, καθώς οι εργαζόμενοι επιθυμούν να εργάζονται σε εταιρείες, που υιοθετούν σύγχρονες τεχνολογίες”, σχολιάζει η έκθεση.

Και προσθέτει: “Καθώς η Βόρεια Ελλάδα συνεχίζει να εξελίσσεται ως ένα σημαντικό κέντρο απασχόλησης, η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης αναδεικνύεται ως στρατηγική προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις. Η εκπαίδευση, η υποστήριξη και η ευαισθητοποίηση γύρω από την AI θα είναι καθοριστικές για την επιτυχία της περιοχής στην ολοένα πιο απαιτητική παγκόσμια αγορά εργασίας”.

Ελκυστικότητα των επιχειρήσεων

Η έρευνα συγκεντρώνει στοιχεία και για το πώς οι εταιρείες στη Βόρεια Ελλάδα αντιμετωπίζουν την πρόκληση της διατήρησης των ταλέντων, με τις επιχειρήσεις να προσφέρουν ολοένα και περισσότερες παροχές, με στόχο να ενισχύσουν την ελκυστικότητά τους και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές στο συνεχώς εξελισσόμενο εργασιακό περιβάλλον.

Τα ελκυστικά πακέτα αποδοχών και παροχών, οι ευκαιρίες εξέλιξης καριέρας, η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, καθώς και η δημιουργία ενός ευχάριστου εργασιακού περιβάλλοντος, αποτελούν βασικά κριτήρια, που καθιστούν τους εργοδότες πιο ελκυστικούς στους υποψηφίους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας HR Trends, το 80% των εταιρειών παρέχει ευκαιρίες εκπαίδευσης και ανάπτυξης, ενώ το 51% προσφέρει τη δυνατότητα εξ αποστάσεως ή υβριδικής εργασίας, ανταποκρινόμενο στη διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη για ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Αξιοσημείωτες είναι, επίσης, οι παροχές, όπως η γονική άδεια (39%) και τα ευέλικτα προγράμματα εργασίας (34%), που έχουν σχεδιαστεί με στόχο την αύξηση της ικανοποίησης και της αφοσίωσης των εργαζομένων. Όσον αφορά τις οικονομικές παροχές, οι εταιρείες προσφέρουν κινητό τηλέφωνο (76%), μπόνους απόδοσης (70%) και επισιτιστικά κουπόνια (65%).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα