Αναδυόμενες Tεχνολογίες

Η χρήση της AI έχει άμεση επίδραση στην απόδοση των εργαζομένων

ai-people-tech

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) αρχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αγορά εργασίας, καθώς ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι και επιχειρήσεις την ενσωματώνουν στις καθημερινές τους διαδικασίες. Σύμφωνα με την έρευνα HP Work Relationship Index 2024, η χρήση της AI έχει άμεση επίδραση στην ικανοποίηση και την απόδοση των εργαζομένων, φέρνοντας νέες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας και βελτιώνοντας τις σχέσεις των εργαζομένων με την εργασία τους.

Ένα από τα βασικά ευρήματα της έρευνας είναι ότι οι εργαζόμενοι, που χρησιμοποιούν AI, είναι 11 φορές πιο ευτυχισμένοι με την εργασία τους, σε σύγκριση με εκείνους που δεν χρησιμοποιούν τέτοιες τεχνολογίες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η AI απλοποιεί πολλές καθημερινές εργασίες, αυξάνει την παραγωγικότητα και μειώνει το άγχος, που συνδέεται με την επαγγελματική πίεση.

Σύμφωνα με το HP Work Relationship Index 2024, η χρήση του AI βελτιώνει τις σχέσεις των εργαζομένων με την εργασία τους

Επιπλέον, το 73% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι η χρήση της AI καθιστά τη δουλειά τους ευκολότερη, ενώ το 60% σημείωσε ότι η AI τους βοηθάει να επιτύχουν καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Η έρευνα καταδεικνύει, επίσης, ότι η AI ανοίγει νέες ευκαιρίες στην καριέρα των εργαζομένων, με το 73% να πιστεύει ότι η καλύτερη κατανόηση της τεχνητής νοημοσύνης θα βοηθήσει στην εξέλιξη της καριέρας τους. Παράλληλα, το 68% των χρηστών AI ανέφερε ότι η τεχνολογία αυτή τους επιτρέπει να απολαμβάνουν περισσότερο την εργασία τους, δημιουργώντας έναν πιο ευχάριστο εργασιακό χώρο.

Εξατομίκευση στην εργασία

Εκτός από την AI, η έρευνα έδειξε ότι οι εξατομικευμένες εργασιακές εμπειρίες είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία των εργαζομένων. Τουλάχιστον τα δύο τρίτα επιθυμούν προσαρμοσμένα περιβάλλοντα εργασίας, με την πρόσβαση σε τεχνολογίες που ανταποκρίνονται στις προσωπικές τους ανάγκες. Μάλιστα, το 87% δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμο να παραχωρήσει μέρος του μισθού του για να αποκτήσει αυτές τις εξατομικευμένες εμπειρίες, υποδεικνύοντας την επιτακτική ανάγκη για καινοτομίες σε αυτόν τον τομέα.

Η επιθυμία για εξατομίκευση δεν περιορίζεται μόνο στους χώρους εργασίας. Το 64% των εργαζομένων ανέφερε ότι θα ήταν πιο αφοσιωμένο στην ανάπτυξη της εταιρείας του, εάν η εργασία τους προσαρμοζόταν καλύτερα στις ανάγκες τους. Επιπλέον, το 68% δήλωσε ότι αυτό θα τους έδινε κίνητρο να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στον σημερινό εργοδότη τους.

ΑΙ και δεξιότητες

Η έρευνα HP Work Relationship Index ανέδειξε, επίσης, τον κρίσιμο ρόλο, που παίζουν οι ηγέτες των επιχειρήσεων στην ενσωμάτωση της AI. Ωστόσο, μόνο το 44% των ηγετών αισθάνονται σίγουροι για τις δεξιότητές τους σε θέματα ανθρωπίνων σχέσεων, ενώ οι γυναίκες επιχειρηματίες έχουν σημαντικά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από τους άνδρες συναδέλφους τους.

Παρά τη σημασία των ανθρώπινων δεξιοτήτων, μόλις το 28% των εργαζομένων βλέπει σταθερή ενσυναίσθηση από τους ηγέτες τους, κάτι που καταδεικνύει την ανάγκη για βελτίωση της ηγεσίας με έμφαση στις προσωπικές δεξιότητες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα