Αναδυόμενες Tεχνολογίες

Το AI μπορεί να εξοικονομήσει τουλάχιστον 4 ώρες την εβδομάδα στο Δημόσιο

ai-artificial-3

Σημαντική συνεισφορά στη μείωση γραφειοκρατίας μπορεί να έχει η υιοθέτηση των εργαλείων της Generative AI στο Δημόσιο, εξοικονομώντας τουλάχιστον 4 ώρες τη βδομάδα σε κάθε επαγγελματία του δημοσίου τομέα, επιτρέποντας στους εργαζομένους να επικεντρωθούν σε πιο ουσιαστικά καθήκοντα. Νέα έρευνα της Microsoft, που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και βρίσκεται σε συγχρονισμό με το οικοσύστημα ΑΙ που αναπτύσσει στην Ελλάδα η εταιρεία, αποκαλύπτει πως οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν συνολικά έως και 23 εκατ. ώρες εργασίας εβδομαδιαίως με τη χρήση ΑΙ.

Η έκθεση παρέχει μία σειρά από ευρήματα, που μπορούν να αποτελέσουν οδηγό για την σημασία και τα επόμενα βήματα της χρήσης της τεχνολογίας στον δημόσιο τομέα και όχι μόνο. Ενδεικτικά, αναφέρεται πως η διαχείριση πληροφοριών και δεδομένων είναι η πιο χρονοβόρα διοικητική εργασία στον δημόσιο τομέα, με κάθε εργαζόμενο να αφιερώνει κατά μέσο όρο πάνω από οκτώ ώρες την εβδομάδα σε αυτή. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι πως το 45% των εργαζομένων δηλώνει πως “βυθίζεται” σε περιττές διοικητικές διαδικασίες, ενώ το 55% αναφέρει ότι η γραφειοκρατία επηρεάζει αρνητικά την απόδοση των βασικών τους καθηκόντων.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να εξοικονομήσει έως και 23 εκατομμύρια ώρες την εβδομάδα στον Δημόσιο Τομέα

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έρευνα, η υιοθέτηση των εργαλείων της Generative AI θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως και δύο ώρες την εβδομάδα στο εκπαιδευτικό προσωπικό, έως και 5 ώρες την εβδομάδα στους επαγγελματίες υγείας, καθώς και έως 6,5 ώρες την εβδομάδα στο προσωπικό σωμάτων ασφαλείας.

Η περίπτωση της Ελλάδας

“Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, που επιφέρει η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στον δημόσιο τομέα, διαφαίνονται και από το ελληνικό παράδειγμα, με τις “έξυπνες” εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί για την εξυπηρέτηση πολιτών, αλλά και εργαζομένων. Οι ψηφιακοί βοηθοί “mAIgov” και “mAiGreece”, που έχουν αναπτυχθεί σε συνεργασία με τη Microsoft, αποτελούν δύο από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα, απλουστεύοντας, διευκολύνοντας και επιταχύνοντας τη διάδραση των Ελλήνων πολιτών, αλλά και των επισκεπτών της χώρας, με τη δημόσια διοίκηση”, σχολιάζει η εταιρεία.

Όπως προσθέτει η εταιρεία, το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό της χρήσης Τεχνητής Νοημοσύνης στον νομικό έλεγχο του Κτηματολογίου, με την υποστήριξη της Microsoft και την τεχνολογία Azure Open AI, καθιστώντας το Κτηματολόγιο ως τον πρώτο δημόσιο φορέα, που εντάσσει την τεχνολογία στις υπηρεσίες του.

Τέλος, η έκθεση με τίτλο “Harnessing the Power of AI for the Public Sector”, παραθέτει επτά βήματα-κατευθυντήριες γραμμές για την ασφαλή και εύκολη υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης στο δημόσιο τομέα, με στόχο την πλήρη αναμόρφωση της λειτουργίας και των παρεχόμενων υπηρεσιών του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα