Αναδυόμενες Tεχνολογίες

Η ζήτηση για λογισμικό AI θα εκτοξευθεί τα επόμενα πέντε χρόνια

artificial-intelligence-1070

Η αγορά λογισμικού πλατφορμών τεχνητής νοημοσύνης (AI) αναπτύχθηκε με γρήγορους ρυθμούς το 2023 και προβλέπεται να διατηρήσει την αξιοσημείωτη δυναμική της, λόγω της αυξανόμενης υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης σε πολλούς κλάδους. Μια νέα πρόβλεψη της IDC δείχνει ότι τα παγκόσμια έσοδα για το λογισμικό πλατφορμών ΑΙ θα αυξηθούν στα $153 δισ. το 2028 με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 40,6% κατά την περίοδο πρόβλεψης 2023-2028.

“Η αγορά πλατφορμών τεχνητής νοημοσύνης δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης. Οι γρήγορες καινοτομίες στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες σκέφτονται για τα προϊόντα τους, τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσουν εφαρμογές ΑΙ και τον τρόπο, που αξιοποιούν οι ίδιες την τεχνολογία για την επανεφεύρεση των επιχειρηματικών μοντέλων τους και την ανταγωνιστική τους θέση”, αναφέρει η IDC.

Τα παγκόσμια έσοδα για το λογισμικό πλατφορμών τεχνητής νοημοσύνης θα αυξηθούν στα $153 δισ. το 2028

Η εταιρεία αναμένει ότι αυτή η ανοδική τροχιά θα συνεχίσει να επιταχύνεται με την εμφάνιση ενοποιημένων πλατφορμών για προγνωστική και παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, που υποστηρίζει διαλειτουργικά API, επεκτασιμότητα οικοσυστήματος και υπεύθυνη υιοθέτηση τεχνητής νοημοσύνης σε κλίμακα.

Σύμφωνα με την έρευνα Future Enterprise Resiliency and Spending Survey της IDC, οι μισές από τις εταιρείες, που αναπτύσσουν επί του παρόντος GenAI στην παραγωγή, έχουν ήδη επιλέξει μια πλατφόρμα AI, ενώ οι περισσότεροι από τους οργανισμούς, που έχουν ήδη ξεκινήσει σημαντικές επενδύσεις, θα το κάνουν έτσι στους επόμενους έξι μήνες.

Οι παίκτες της αγοράς

Η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης εκτοξεύτηκε σε νέα ύψη το 2023. με τα παγκόσμια έσοδα λογισμικού πλατφόρμας τεχνητής νοημοσύνης να αυξάνονται κατά 44,4% σε ετήσια βάση στα $27,9 δισ., σύμφωνα με το Worldwide Artificial Intelligence Platforms Software Markets Shares της IDC 2023.

Η ηγετική θέση της Microsoft στην αγορά λογισμικού πλατφορμών AI το 2023 μπορεί να αποδοθεί στις ισχυρές και ολοκληρωμένες προσφορές της εταιρείας, καθώς και στο τεράστιο οικοσύστημα προϊόντων και υπηρεσιών της. “Οι λύσεις τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft είναι βαθιά ενσωματωμένες στο δημοφιλές λογισμικό και τις υπηρεσίες cloud της, παρέχοντας μια απρόσκοπτη εμπειρία τόσο για επιχειρήσεις, όσο και για προγραμματιστές”, σχολιάζουν οι αναλυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία τους, οι Palantir, OpenAI, Google και Amazon Web Services ολοκλήρωσαν τους πέντε κορυφαίους παρόχους λογισμικού πλατφόρμας τεχνητής νοημοσύνης.

“Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την εμπειρία του χρήστη, να βελτιστοποιήσει τη διαφήμιση, να εξατομικεύσει περιεχόμενο και να βελτιώσει την ανάλυση δεδομένων. Αυτές οι εξελίξεις μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένη διαδικτυακή δραστηριότητα και σε αυξημένες οικονομικές απολαβές”, αναφέρει η IDC.

Ωστόσο, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, η τεχνητή νοημοσύνη παρουσιάζει επίσης σημαντικούς κινδύνους, αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις να εντοπίζουν από πριν τα προβλήματα και τους πιθανούς κινδύνους και να τα διορθώνουν προτού διαδοθούν. “Αν και δεν μπορούν να εξαλειφθούν όλοι οι κίνδυνοι, ο μετριασμός του κινδύνου μπορεί να επιταχυνθεί χρησιμοποιώντας την ίδια την τεχνητή νοημοσύνη, παρέχοντας καλύτερη ασφάλεια και ανθεκτικότητα για τους πελάτες”, τονίζει η εταιρεία ερευνών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα