Αναδυόμενες Tεχνολογίες

Πάνω από 100 εταιρείες υπογράφουν το Σύμφωνο της ΕΕ για το ΑΙ

ai-europe

Πάνω από 100 εταιρείες έχουν υπογράψει μέχρι σήμερα το Σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις εθελοντικές δεσμεύσεις του. Στις υπογράφουσες περιλαμβάνονται ευρωπαϊκές πολυεθνικές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις  από διάφορους τομείς, όπως η πληροφορική, οι τηλεπικοινωνίες, η υγειονομική περίθαλψη, οι τράπεζες, η αυτοκινητοβιομηχανία και η αεροναυπηγική.

Το Σύμφωνο στηρίζει την ανάληψη εθελοντικών δεσμεύσεων εκ μέρους της βιομηχανίας για την εφαρμογή των αρχών της ευρωπαϊκής πράξης για την τεχνητή νοημοσύνη προτού αυτή τεθεί σε ισχύ. Ενισχύει δε τον διάλογο μεταξύ της Υπηρεσίας ΑΙ της ΕΕ και όλων των σχετικών ενδιαφερόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων της βιομηχανίας, της κοινωνίας των πολιτών και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Σκοπός του Συμφώνου είναι η ανάπτυξη αξιόπιστης και ασφαλούς τεχνητής νοημοσύνης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πέραν της βοήθειας που παρέχει στις εταιρείες για να εφαρμόσουν την ευρωπαϊκή πράξη για την ΤΝ πριν από τη νόμιμη προθεσμία, λαμβάνει μέτρα για την τόνωση της καινοτομίας της ΕΕ στον τομέα της ΤΝ. 

Έρχονται τα εργοστάσια ΑΙ

Μεταξύ των κινήσεων αυτών περιλαμβάνεται η πρωτοβουλία για τα εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης της 10ης Σεπτεμβρίου 2024, η οποία θα παράσχει στις νεοφυείς επιχειρήσεις και στη βιομηχανία μια υπηρεσία μίας στάσης για την καινοτομία και την ανάπτυξη του ΑΙ, των δεδομένων, των ταλέντων και της υπολογιστικής ισχύος.

Τα εργοστάσια ΤΝ θα στηρίξουν, επίσης, την ανάπτυξη και την επικύρωση βιομηχανικών και επιστημονικών εφαρμογών ΤΝ σε καίριους ευρωπαϊκούς τομείς, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η ενέργεια, η αυτοκινητοβιομηχανία και οι μεταφορές, η άμυνα και η αεροδιαστημική, η ρομποτική και η μεταποίηση, καθώς και η καθαρή τεχνολογία και η γεωργική τεχνολογία. 

Τα ΑΙ εργοστάσια θα δημιουργηθούν γύρω από το παγκόσμιας κλάσης δίκτυο υπερυπολογιστών της ευρωπαϊκής υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων (EuroHPC) και θα διατεθούν σε ευρύ φάσμα Ευρωπαίων χρηστών, όπως σε startups, στη βιομηχανία και σε ερευνητές και ερευνήτριες. 

Στόχος είναι να βοηθήσουν τους προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης να εκπαιδεύσουν τα δικά τους μεγάλα μοντέλα παραγωγικής ΑΙ, χρησιμοποιώντας τους υπερυπολογιστές της EuroHPC και θα τους παράσχουν πρόσβαση σε δεδομένα, υπηρεσίες της τεχνολογίας των πληροφοριών, καθώς και υπηρεσίες αποθήκευσης. Τα εργοστάσια σε ολόκληρη την Ευρώπη θα δικτυωθούν, διαμορφώνοντας έτσι ένα ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο συνεργασίας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

AI Factories

Η πρωτοβουλία για τα ΑΙ Factories ευθυγραμμίζεται με την ευρύτερη στρατηγική της ΕΕ για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος αριστείας και εμπιστοσύνης στην τεχνητή νοημοσύνη εντός της Ένωσης, αξιοποιώντας πρωτοβουλίες, όπως οι εγκαταστάσεις δοκιμών και πειραμάτων ΤΝ (TEF) για την επικύρωση και την προώθηση αξιόπιστων καινοτομιών ΤΝ.

Το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης και των AI Factories αποτελεί προτεραιότητα και για την ίδια την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η κυρία φον ντερ Λάιεν σχολίασε χθες με αφορμή την πρόσκληση για τα ΑΙ Factories: “Η Ευρώπη είναι ήδη πρωτοπόρος χάρη στον κανονισμό της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη, μεριμνώντας για μια ασφαλέστερη και πιο αξιόπιστη τεχνητή νοημοσύνη”, ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα