Αναδυόμενες Tεχνολογίες

Το ΑΙ μπορεί να δημιουργήσει αξία $1,16 τρισ. έως το 2027

ai-artificial-3

Οι δυνατότητες της αγοράς τεχνητής νοημοσύνης είναι τεράστιες, με με την UBS να εκτιμά ότι η δημιουργία αξίας τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να ανέλθει σε $1,16 τρισ. μέχρι το 2027. Η εταιρεία εκτιμά ότι τώρα είναι η ώρα για τους επενδυτές να τοποθετηθούν και να εκμεταλλευτούν την επενδυτική ευκαιρία, προσθέτοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί να γίνει μια από τις πιο “βαθιές καινοτομίες” και “τις μεγαλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες στην ανθρώπινη ιστορία”.

Στην ανάλυσή της με τίτλο “Τεχνητή νοημοσύνη: Μεγέθυνση και αξιοποίηση της επενδυτικής ευκαιρίας”, η UBS ιχνηλατεί το επενδυτικό σύμπαν της τεχνητής νοημοσύνης σε μια αλυσίδα αξίας, παρέχοντας στους επενδυτές ένα πλαίσιο, που θα τους βοηθήσει να επενδύσουν με επιτυχία στον τομέα.

UBS: Το AI μπορεί να γίνει μια από τις πιο “βαθιές καινοτομίες” και “τις μεγαλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες στην ανθρώπινη ιστορία”

Όπως υποστηρίζει, “η ανάλυση με όρους μιας αλυσίδας αξίας είναι ζωτικής σημασίας. Ακόμη και σε έναν ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο, η ταχεία καινοτομία, η εξελισσόμενη ανταγωνιστική δυναμική και οι αλλαγές στο συναίσθημα των επενδυτών θα σημαίνουν ότι η τύχη διαφορετικών τμημάτων της αλυσίδας αξίας είναι πιθανό να ποικίλλει”.

Η εταιρεία εντοπίζει τρία επίπεδα αξίας στην τεχνητή νοημοσύνη. Το επίπεδο ενεργοποίησης, το οποίο αφορά εταιρείες που παρέχουν τη ραχοκοκαλιά για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, που κυμαίνονται από την παραγωγή ημιαγωγών έως το σχεδιασμό τσιπ, τα κέντρα cloud και δεδομένων και τις εταιρείες, που ασχολούνται με την παροχή ενέργειας.

Το δεύτερο επίπεδο, το επίπεδο νοημοσύνης, εμπλέκει εταιρείες, που μετατρέπουν τους υπολογιστικούς και ενεργειακούς πόρους από το επίπεδο ενεργοποίησης σε “ευφυΐα”. Αυτό περιλαμβάνει εκείνες που αναπτύσσουν μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, καθώς και εταιρείες που διαθέτουν στοιχεία δεδομένων, που μπορούν να μετατραπούν σε “ευφυΐα”.

Το τρίτο επίπεδο, το επίπεδο εφαρμογής, σχετίζεται με εταιρείες, που ενσωματώνουν τα εργαλεία από το επίπεδο νοημοσύνης σε συγκεκριμένες περιπτώσεις χρήσης. Προς το παρόν, η UBS πιστεύει ότι οι πιο υποσχόμενες εφαρμογές περιλαμβάνουν copilots, βοηθούς κωδικοποίησης, ψηφιακή διαφήμιση, τηλεφωνικά κέντρα, υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και fintech.

Πρωταγωνιστές

Στην ανάλυσή της, η UBS υπενθυμίζει ότι όλα τα παραπάνω δεν αφορούν μόνο τις ΗΠΑ. Οι εταιρείες τεχνολογίας της Κίνας εξακολουθούν να διαπραγματεύονται σε παρόμοιες αποτιμήσεις, όπως ήταν πριν από την κυκλοφορία του ChatGPT.

Ωστόσο, επενδύουν επίσης πολλά στην τεχνητή νοημοσύνη και τελικά, αναμένεται από την Κίνα να αναπτύξει ένα οικοσύστημα τεχνητής νοημοσύνης, που θα διαφέρει από μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, γεγονός που θα οδηγήσει σε σημαντικές δυνατότητες δημιουργίας εσόδων.

“Οι επενδυτές θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι έχουν επενδύσει επαρκώς. Πολλοί επενδυτές έχουν δημιουργήσει τουλάχιστον κάποια έκθεση στην τεχνητή νοημοσύνη τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, ο τεράστιος ρυθμός ανάπτυξης στον κλάδο σημαίνει ότι πολλοί επενδυτές παραμένουν υποκατανεμημένοι συνολικά”, προσθέτει η εταιρεία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα