Αναδυόμενες Tεχνολογίες

Ανάμειξη του ΑΙ στην Υγεία, τη Δικαιοσύνη και την Πολιτική Προστασία

papastergiou-5

Μεγαλύτερη εμπλοκή της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητα κράτους-πολίτη, με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας - ακόμη και της ψηφιακής - θέλει η Ελλάδα. Η Πολιτική Προστασία, η Υγεία, η Δικαιοσύνη, η Παιδεία και το Περιβάλλον είναι μόνο μερικοί από τους τομείς δημόσιας πολιτικής, όπου η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να …πιάσει δουλειά το επόμενο διάστημα, με στόχο να οδηγήσει σε βιώσιμες λύσεις το ελληνικό Δημόσιο.

Ήδη, η εμπλοκή του ΑΙ στη Δημόσια Διοίκηση φαίνεται ότι τυγχάνει της μεγάλης αποδοχής από τους ίδιους τους πολίτες. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη υλοποίηση τεχνητής νοημοσύνης του ελληνικού Δημοσίου, ο Ψηφιακός Βοηθός mAigov, έχει ξεπεράσει το 1,1 εκατ. ερωτήσεις.

Το mAigov, έχει ξεπεράσει το 1,1 εκατ. ερωτήσεις-Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μετασχηματίσει το Δημόσιο

“Πρόκειται για εντυπωσιακό νούμερο. Πιο εντυπωσιακή, όμως, είναι η μετάφραση του: λιγότερες ουρές, τηλέφωνα και mail σε δημόσιες υπηρεσίες, λιγότερη ταλαιπωρία για τους πολίτες”, σχολίασε στο πλαίσιο εκδήλωσης στην 88η ΔΕΘ ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, προσθέτοντας: “Η τεχνητή νοημοσύνη έχει κεντρική θέση στον σχεδιασμό μας για την ψηφιακή μετάβαση της χώρας. Η αξιοποίησή της είναι ένα στοίχημα, το οποίο σταδιακά και μεθοδικά κερδίζουμε”.

Όπως πρόσθεσε ο Υπουργός: “Επενδύουμε σε ψηφιακές υποδομές, σε δεδομένα, στο ανθρώπινο ταλέντο, ώστε να είμαστε έτοιμοι να εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης, που φέρνει το κράτος στη νέα ψηφιακή εποχή και το κάνει αποτελεσματικότερο. Μια τέτοια περίπτωση είναι και το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης για το Κτηματολόγιο, που παρουσιάσαμε μαζί με τον Υφυπουργό Κωνσταντίνο Κυρανάκη πριν λίγες μέρες και ήδη χρησιμοποιείται πιλοτικά. Με τη χρήση του, ο νομικός έλεγχος των συμβολαιογραφικών πράξεων επιταχύνεται και εξοικονομούνται σημαντικοί πόροι και χρόνος για τη Δημόσια Διοίκηση”.

Το ΑΙ στην Υγεία

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και οι τρόποι με τους οποίους ο Δημόσιος τομέας θα μπορέσει να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της για να μετασχηματιστεί, αποτέλεσαν το κεντρικό αντικείμενο business breakfast, που διοργάνωσε η EY Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη.

Στην τοποθέτησή του, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στην εμπλοκή του ΑΙ στην Υγεία, δήλωσε: “Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αναδειχθεί ως μια από τις πιο καινοτόμες και αναπτυσσόμενες τεχνολογίες της σύγχρονης εποχής. Οι σαρωτικές αλλαγές, που θα επιφέρει η εφαρμογή της στην καθημερινότητα των πολιτών, είναι πάρα πολλές και ο τομέας της Υγείας δεν θα αποτελέσει εξαίρεση”.

Όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, “με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, στρατηγικό σχεδιασμό, επενδύσεις και στενή συνεργασία μεταξύ κρατών, πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να πρωτοπορήσει στην εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της Υγείας, προσφέροντας καλύτερες και πιο αποδοτικές υπηρεσίες στους πολίτες της”.

Μεταξύ άλλων, οι Υπουργοί συζήτησαν πρωτοβουλίες υλοποίησης εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης στο Δημόσιο ευρύτερα και στον τομέα της υγείας ειδικότερα, η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, η διευκόλυνση της ψηφιακής διακίνησης της πληροφορίας και η αξιοποίηση της καινοτομίας και της έρευνας και ανάπτυξης στην υγεία προς όφελος των πολιτών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα