Αναδυόμενες Tεχνολογίες

Τα 2/3 των εταιρειών αυξάνουν τις επενδύσεις τους στο GenAI

ai-people-tech

Επενδυτική φρενίτιδα συνεχίζει να κατέχει τις επιχειρήσεις όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, αν και - παρά τις αυξανόμενες προσδοκίες - οι πιθανοί κίνδυνοι που απορρέουν από τη χρήση του GenAI, φρενάρουν την περαιτέρω υιοθέτησή του.

Η υιοθέτηση του Generative AI (GenAI) έχει φτάσει σε κρίσιμη φάση, με τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων (67%) να αναφέρουν ότι ο οργανισμός τους αυξάνει τις επενδύσεις του στο GenAI λόγω της ισχυρής αξίας, που έχει προκύψει μέχρι σήμερα. “Παρά τις αυξανόμενες προσδοκίες για τον μετασχηματισμό που μπορεί να φέρει στις επιχειρήσεις, τα δεδομένα και οι κίνδυνοι, που απορρέουν από τη χρήση τους, περιορίζουν τις επιλογές και μετριάζουν τον ενθουσιασμό της ηγεσίας των επιχειρήσεων”, αναφέρει νέα έρευνα της Deloitte.

Παρά την αύξηση των επενδύσεων, οι κίνδυνοι που απορρέουν από τη χρήση του παραμένουν πρόκληση για περαιτέρω υιοθέτηση του GenAI

Σύμφωνα με το Deloitte AI Institute και την 3η τριμηνιαία έκδοση της έκθεσης “State of Generative AI in the Enterprise”, η απόδειξη της αξίας, που αποφέρουν οι GenAI εφαρμογές, είναι κρίσιμη για τη συνέχιση των επενδύσεων. Κι αυτό καθώς η πλειοψηφία (54%) των επιχειρήσεων επιδιώκει βελτιώσεις στην αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα, αλλά μόνο το 38% παρακολουθεί τις αλλαγές στην παραγωγικότητα των εργαζομένων.

“Παρατηρούμε συνεχή ενθουσιασμό για το GenAI σε όλους τους οργανισμούς και τις διοικήσεις να αντλούν τη μέγιστη αξία από την τεχνολογία, ενσωματώνοντας την σε κρίσιμες επιχειρηματικές λειτουργίες και διαδικασίες. Η έρευνα μας αποκαλύπτει ότι τα κορυφαία οφέλη του GenAI δεν περιορίζονται μόνο στη βελτίωση της αποδοτικότητας, της παραγωγικότητας και στη μείωση του κόστους. Πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες επισημαίνουν τη συμβολή του στην αύξηση της καινοτομίας, στη βελτίωση προϊόντων και υπηρεσιών, στην ενίσχυση των σχέσεων με τους πελάτες και σε άλλες μορφές αξίας”, αναφέρει η Deloitte Global.

Ζητούμενο τα δεδομένα

Τα δεδομένα βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής των ηγετών με γνώση της AI, με το 75% των οργανισμών να αυξάνουν τις τεχνολογικές επενδύσεις στη διαχείριση δεδομένων λόγω του GenAI. Ωστόσο, καθώς οι επιχειρήσεις επιδιώκουν περαιτέρω εφαρμογή του, προκύπτουν απρόβλεπτα εμπόδια, με το 55% των οργανισμών να αποφεύγει συγκεκριμένες περιπτώσεις χρήσης του GenAI λόγω ζητημάτων που σχετίζονται με τα δεδομένα.

“Η επίλυση αυτών των θεμάτων αποτελεί κρίσιμο βήμα για την αντιμετώπιση των απαιτήσεων της αρχιτεκτονικής δεδομένων, που σχετίζονται με το GenAI”, αναφέρει η έρευνα. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, για τον εκσυγχρονισμό των δυνατοτήτων τους, οι επιχειρήσεις ενισχύουν την ασφάλεια των δεδομένων (54%), βελτιώνουν τις πρακτικές ποιότητας (48%) και αναβαθμίζουν το πλαίσιο διακυβέρνησης δεδομένων ή εισάγουν νέες πολιτικές διαχείρισής τους (45%).

Ενθουσιασμός, αλλά…

“Ο αρχικός ενθουσιασμός μετριάζεται από την πραγματικότητα, με τις περιπτώσεις χρήσης που εστιάζουν στη δημιουργία αξίας για τις επιχειρήσεις, να αποτελούν το κλειδί για την επιτυχή εξέλιξη”, διαπιστώνει η Deloitte. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα αναφέρουν ότι, παρ’ όλο που τα ανώτερα στελέχη και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων εξακολουθούν να δείχνουν ενδιαφέρον για το GenAI, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ενθουσιασμός αρχίζει να μειώνεται, καθώς η αρχική γοητεία της “νέας τεχνολογίας” φθίνει.

Αν και το ενδιαφέρον παραμένει “υψηλό” ή “πολύ υψηλό” για την πλειονότητα των ανώτερων στελεχών (63%) και των μελών των διοικητικών συμβουλίων (53%), αυτά τα ποσοστά έχουν μειωθεί σε σύγκριση με την έρευνα του 1ου τριμήνου του 2024, παρουσιάζοντας πτώση κατά 11 και 8 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα.

Ενώ ο στόχος είναι η επιλογή και η ταχεία, ευρύτερη χρήση των έργων GenAI με τη μεγαλύτερη δυναμική για δημιουργία αξίας, πολλές από αυτές τις πρωτοβουλίες παραμένουν σε πιλοτικό στάδιο, με τη μεγάλη πλειονότητα των ερωτηθέντων (68%) να αναφέρουν ότι οι οργανισμοί τους έχουν μεταφέρει το 30% ή λιγότερο από τα πειράματα GenAI στην πλήρη παραγωγή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα