Αναδυόμενες Tεχνολογίες

Πρωταγωνιστής η πληροφορική στην υιοθέτηση του ΑΙ - Ποιοι κλάδοι υστερούν

people-work-ai

Τα πρωτεία στην υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης έχει στην Ελλάδα ο κλάδος της Πληροφορικής, ενώ πιο πίσω στην υιοθέτηση των ΑΙ τεχνολογιών βρίσκεται ο κλάδος της Υγείας και των Βιο-Επιστημών, καθώς και των Καταναλωτικών Αγαθών και Υπηρεσιών. Ήδη, στη χώρα μας το 59% των εργοδοτών στην Πληροφορική έχει εντάξει πλήρως την Τεχνητή Νοημοσύνη στη λειτουργία της επιχείρησης τους.

Ακολουθεί ο κλάδος των Υπηρεσιών Επικοινωνίας (50%), ενώ πιο πίσω στην υιοθέτηση των ΑΙ τεχνολογιών βρίσκεται ο κλάδος της Υγείας και των Βιο-Επιστημών (31%) καθώς και των Καταναλωτικών Αγαθών και Υπηρεσιών (30%). Ανάλογη εικόνα παρατηρείται και σε παγκόσμια κλίμακα, με τους κλάδους της Πληροφορικής (63%) και των Υπηρεσιών Επικοινωνίας (58%) να έχουν σπεύσει να υιοθετήσουν τεχνολογίες ΑΙ, ενώ αυτοί των Καταναλωτικών Αγαθών (42%) και της Υγείας (40%) ακολουθούν.

Στην Ελλάδα, το 59% των εργοδοτών στην Πληροφορική έχει εντάξει πλήρως την τεχνητή νοημοσύνη στη λειτουργία της εταιρείας

Σύμφωνα με έρευνα του ManpowerGroup, το 35% (έναντι 48% σε παγκόσμια κλίμακα) των εταιρειών στην Ελλάδα έχει ήδη υιοθετήσει την Τεχνητή Νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργικής και διαλογικής ΤΝ (π.χ. ChatGPT, Gemini, Dalle). Από την έρευνα προκύπτει ότι οι εταιρείες στην Ελλάδα με 250-999 εργαζόμενους είναι πιο ανοιχτές στην ένταξη του ΑΙ στις λειτουργίες τους, με ποσοστό 41%. Ακολουθούν οι επιχειρήσεις με 1.000-4.999 εργαζόμενους (38%) και οι μεσαίες επιχειρήσεις (36%).

manpowerai1

Τι λένε οι εργαζόμενοι

Στην Ελλάδα, η στάση των εργαζομένων για τον αντίκτυπο της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εργασία τους είναι ακόμη επιφυλακτική, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας του ομίλου ManpowerGroup. Πιο θετικά είναι τα ανώτατα στελέχη (64%), τα μεσαία στελέχη ή οι προϊστάμενοι (58%) και οι υπάλληλοι γραφείου (63%).  Η πλειονότητα των εργαζομένων στο εργοστάσιο και στην “πρώτη γραμμή” (47%) αισθάνονται λιγότερο αισιόδοξοι.

Στο μεταξύ, η έρευνα δείχνει ότι το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων, που υιοθετούν θετική στάση, αποτυπώνεται στον κλάδο των Χρηματοοικονομικών και των Κτηματομεσιτικών στο ανώτατο επίπεδο, καθώς το 75% της ανώτερης ηγεσίας δηλώνει θετικά διακείμενη προς τις εφαρμογές ΑΙ και ML.

Επίσης, αισιόδοξα είναι τα μεσαία στελέχη στον κλάδο των Μεταφορών και της Εφοδιαστικής Αλυσίδας (69%), ενώ χωρίς δεύτερες σκέψεις απέναντι στην ΤΝ εμφανίζεται το 68% των υπαλλήλων γραφείου και επαγγελματιών στον κλάδο των Καταναλωτικών Αγαθών και Υπηρεσιών.

manpowerai2

Το ΑΙ αυξάνει τις επιδόσεις

Σχεδόν όλοι οι οργανισμοί στην Ελλάδα (96%) αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης. Οι προκλήσεις σχετίζονται με το υψηλό κόστος των επενδύσεων (37%), την έλλειψη δεξιοτήτων Τεχνητής Νοημοσύνης από τους εργαζομένους (33%), τις ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο και τους κανονισμούς (31%) και την έλλειψη κατάλληλων εργαλείων και πλατφορμών Τεχνητής Νοημοσύνης (28%).

Οι εργοδότες στην Ελλάδα (70%) αναφέρουν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα έχει θετική επίδραση στη συνολική επιχειρηματική τους απόδοση. Η αντίληψη αυτή επικρατεί, κυρίως, στον κλάδο της Πληροφορικής (75%), των Χρηματοοικονομικών και των Κτηματομεσιτικών (75%).

Επίσης, είναι αισιόδοξοι ότι οι AI τεχνολογίες θα βοηθήσουν στο upskilling & reskilling των υφιστάμενων εργαζομένων (66%) και στην απαιτούμενη εκπαίδευσή τους (62%).

manpowerai3

Επίδραση στην απασχόληση

Ενώ σε παγκόσμια κλίμακα περισσότερες από τις μισές εταιρείες (55%) αναμένουν να αυξήσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους λόγω AI και ML τα επόμενα δύο χρόνια, στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι σαφώς μικρότερο (41%).

Τόσο παγκόσμια, όσο και στην Ελλάδα, σχεδόν 1 στους 4 (24% για εργοδότες παγκοσμίως και 25% για εργοδότες στην Ελλάδα) πιστεύει ότι “δεν θα υπάρξει αντίκτυπος”. Συγκεκριμένα, αύξηση του αριθμού των εργαζομένων αναμένουν ο κλάδος των Καταναλωτικών Αγαθών & Υπηρεσιών (49%), η Πληροφορική (48%) και η Ενέργεια & Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (47%).

manpowerai4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα