Αναδυόμενες Tεχνολογίες

Η ΕΕ ανοίγει ευρύ διάλογο για τη χρήση ΑΙ στον χρηματοοικονομικό τομέα

ai-europe

Ευρύ διάλογο όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δημόσιων και ιδιωτικών, για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ανοίγει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε στοχευμένη διαβούλευση, προκειμένου να συγκεντρώσει τις απόψεις των ενδιαφερόμενων μερών σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον χρηματοοικονομικό τομέα. Οι πρωτοβουλίες καλύπτουν τις περιπτώσεις χρήσης, τα οφέλη, τους φραγμούς, τους κινδύνους και τις ανάγκες των ενδιαφερόμενων μερών.  

Η διαβούλευση απευθύνεται σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη του χρηματοπιστωτικού τομέα, ενώ οι απόψεις, που θα συγκεντρωθούν, θα δώσουν τη δυνατότητα στην Επιτροπή να παράσχει καθοδήγηση στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όσον αφορά την εφαρμογή της πράξης για την ΑΙ, του νομικού πλαισίου της ΕΕ για την ΑΙ, σε συγκεκριμένους τομείς της σχετικής αγοράς. 

Η Επιτροπή αναζητεί τις απόψεις του κλάδου σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον χρηματοοικονομικό τομέα

Τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να συμμετάσχουν στη διαβούλευση υποβάλλοντας τις απόψεις τους έως τις 13 Σεπτεμβρίου. Ιδιαίτερα ευπρόσδεκτες είναι οι απόψεις εταιρειών που, ήδη, παρέχουν ή αναπτύσσουν συστήματα ΑΙ. 

“Η παρούσα στοχοθετημένη διαβούλευση θα ενημερώσει τις υπηρεσίες της Επιτροπής σχετικά με τη συγκεκριμένη εφαρμογή και τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στις διάφορες περιπτώσεις χρήσης χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Οι απόψεις των ενδιαφερομένων θα υποστηρίξουν τις υπηρεσίες της Επιτροπής στην αξιολόγηση των εξελίξεων της αγοράς και των κινδύνων, που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη και κατά την εφαρμογή του νόμου περί τεχνητής νοημοσύνης στον χρηματοπιστωτικό τομέα”, αναφέρει η Επιτροπή.

Τεχνολογική καινοτομία

“Η πράξη της ΕΕ για το ΑΙ και οι υφιστάμενοι κανόνες του χρηματοοικονομικού τομέα παρέχουν μια στέρεη βάση για την τεχνολογική καινοτομία, ενώ παράλληλα λαμβάνουν υπόψη και διαχειρίζονται τους κινδύνους”, τόνισε η Επίτροπος Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Ένωσης Κεφαλαιαγορών κ. Μαρέιντ Μαγκίνες.

Όπως πρόσθεσε η ίδια, “είναι άκρως σημαντικό η Επιτροπή και άλλες αρμόδιες αρχές να συνεργαστούν στενά μεταξύ τους - και με τους συμμετέχοντες στην αγορά - για την εφαρμογή των κανόνων αυτών με λογικό, υπεύθυνο και συνεκτικό τρόπο. Καλούμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμβάλουν ενεργά στη διαδικασία αυτή και να μοιραστούν τις απόψεις τους γι’ αυτόν τον ταχέως μεταβαλλόμενο και ολοένα και πιο σημαντικό τομέα, όπου σημειώνεται ραγδαία τεχνολογική πρόοδος”.

Και εργαστήρια

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε χθες η Επιτροπή, άμεσα θα ξεκινήσει μια σειρά εργαστηρίων, που θα συνδιοργανωθούν από τις ευρωπαϊκές και τις εθνικές εποπτικές αρχές και θα δώσει στα ενδιαφερόμενα μέρη την ευκαιρία να παρουσιάσουν έργα και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις. Η εγγραφή στα εργαστήρια, τα οποία θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο, είναι ανοικτή έως τις 26 Ιουλίου. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα