Αναδυόμενες Tεχνολογίες

Διπλασιάστηκε το πρώτο 6μηνο του 2024 η χρήση εργαλείων ΑΙ

artificial-intelligence-1070

Σε χρονιά ορόσημο για τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης εξελίσσεται το 2024, με το ΑΙ να εισέρχεται - όλο και πιο συστηματικά - παντού, αναδιαμορφώνοντας πλήρως, μεταξύ άλλων και τον χώρο της εργασίας. Ήδη, τους πρώτους έξι μήνες του έτους η χρήση των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης έχει σχεδόν διπλασιαστεί, σύμφωνα με έρευνα της Microsoft σε συνεργασία με το LinkedIn.

Παράλληλα, το 75% των εργαζομένων δηλώνει πως χρησιμοποιεί ήδη εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητά του, ενώ ως βασικότερα οφέλη αναφέρονται η ενίσχυση της δημιουργικότητας, η εξοικονόμηση χρόνου και η αύξηση της παραγωγικότητας. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα “Work Trend Index”, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 31.000 επαγγελματιών από διαφορετικούς κλάδους και ειδικότητες, σε 31 διαφορετικές χώρες, οι εργαζόμενοι ενσωματώνουν πλέον τα δικά τους εργαλεία ΑΙ στην δουλειά τους, χωρίς να περιμένουν τις εταιρείες τους να τους τα παρέχουν.

Το 2024 εξελίσσεται σε χρονιά ορόσημο για τις τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης, με τη χρήση εργαλείων ΑΙ να έχει σχεδόν διπλασιαστεί

Για την ακρίβεια, το 78% των χρηστών της τεχνητής νοημοσύνης φέρνει τα δικά του εργαλεία στη δουλειά, Bring Your Own AI (BYOAI), στην προσπάθεια να συμβαδίσει με τον ρυθμό και τον όγκο της εργασίας, καθώς και να εστιάσει στις πιο σημαντικές εργασίες της καθημερινότητας του. Το ποσοστό αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερο στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ποσοστό το οποίο αγγίζει το 80% και αφορά όλες τις γενιές.

Ωστόσο, όπως δείχνει η έρευνα, ο τρόπος που γίνεται η χρήση του ΑΙ τη δεδομένη στιγμή, χωρίς στρατηγικό πλαίσιο από πλευράς εταιρειών, θέτει τα δεδομένα της εκάστοτε επιχείρησης σε κίνδυνο και δεν αφήνει τους εργαζομένους να αποκομίσουν το σύνολο των οφελών που θα μπορούσαν.

Δεξιότητες ΑΙ

Η έρευνα διαπιστώνει ότι, ήδη, από τα τέλη του περασμένου έτους τα μέλη του LinkedIn, που προσθέτουν δεξιότητες Τεχνητής Νοημοσύνης στο εργασιακό προφίλ τους, όπως τα εργαλεία του Copilot και του ChatGPT, έχουν αυξηθεί κατά 142 φορές. Ταυτόχρονα, σημειώνεται αύξηση κατά 160% των μη τεχνικών επαγγελματιών, που χρησιμοποιούν τα μαθήματα του LinkedIn Learning για να αναπτύξουν τις ικανότητές τους στην τεχνητή νοημοσύνη.

Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται πως η πλειοψηφία των ηγετών (55%) ανησυχεί για το αν θα έχει αρκετό ταλέντο για να καλύψει θέσεις εργασίας φέτος, με ηγέτες στην κυβερνοασφάλεια, τη μηχανική και τον δημιουργικό σχεδιασμό να βιώνουν τη μεγαλύτερη πίεση. Εξίσου σημαντικό είναι πως, ενώ τα δύο τρίτα των ηγετών (66%) δεν θα προσλάμβαναν κάποιον χωρίς δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης, μόνο το 39% των χρηστών έχει λάβει εκπαίδευση στην τεχνητή νοημοσύνη από την εταιρεία τους και μόνο το 25% των εταιρειών αναμένεται να την προσφέρει φέτος.

“Η Microsoft και το LinkedIn παραμένουν πιστοί στο όραμά τους να προωθούν την καινοτομία και την τεχνολογική πρόοδο, καθοδηγώντας τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες προς ένα μέλλον, όπου η τεχνητή νοημοσύνη είναι απαραίτητη για την επιτυχία και την ανάπτυξη στον εργασιακό χώρο”, τονίζουν οι δύο εταιρείες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα