Αναδυόμενες Tεχνολογίες

Με 33% θα “τρέξει” η παγκόσμια αγορά AI μικροτσίπ το 2024

microchip2

Σε νέα διεύρυνση οδηγεί την παγκόσμια αγορά ημιαγωγών η τεχνητή νοημοσύνη. Τα έσοδα από ημιαγωγούς τεχνητής νοημοσύνης, παγκοσμίως, αναμένεται να ανέλθουν σε $71 δισ. το 2024, σημειώνοντας αύξηση 33% έναντι του 2023, σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη της Gartner, Inc.

“Σήμερα, το Generative AI (GenAI) τροφοδοτεί τη ζήτηση για τσιπ τεχνητής νοημοσύνης υψηλής απόδοσης σε κέντρα δεδομένων. Το 2024, η αξία των επιταχυντών AI που χρησιμοποιούνται σε διακομιστές, οι οποίοι εκφορτώνουν την επεξεργασία δεδομένων από μικροεπεξεργαστές, θα ανέλθει σε $21 δισ. και θα αυξηθεί σε $33 δισ. μέχρι το 2028”, εκτιμά η Gartner.

Τα έσοδα από ημιαγωγούς τεχνητής νοημοσύνης παγκοσμίως αναμένεται να ανέλθουν σε $71 δισ. το 2024

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πωλήσεις υπολογιστών με τεχνητή νοημοσύνη θα αντιπροσωπεύουν το 22% των συνολικών πωλήσεων PCs το 2024. Μάλιστα, μέχρι τα τέλη του 2026, εκτιμάται ότι το 100% των πωλήσεων εταιρικών υπολογιστών θα αφορά συσκευές με δυνατότητες AI.

Ενώ τα έσοδα από ημιαγωγούς τεχνητής νοημοσύνης θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν διψήφια αύξηση έως το 2028, το τρέχον έτος θα καταγραφεί ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της περιόδου πρόβλεψης.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές της Gartner, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης περιλαμβάνουν μια μονάδα νευρωνικής επεξεργασίας (NPU), που επιτρέπει στα PCs τεχνητής νοημοσύνης να λειτουργούν περισσότερο και πιο αθόρυβα, έχοντας τις εργασίες τεχνητής νοημοσύνης να εκτελούνται συνεχώς στο παρασκήνιο. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργούν νέες ευκαιρίες για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στις καθημερινές δραστηριότητες.

Ο ρόλος της αυτοκινητοβιομηχανίας

Από την ανάλυση της Gartner προκύπτει ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις ημιαγωγών ΑΙ για υπολογιστικά συστήματα θα έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Το 2024, τα έσοδα από τσιπ τεχνητής νοημοσύνης από PCs προβλέπεται να ανέλθουν συνολικά σε $33,4 δισ., τα οποία θα αντιπροσωπεύουν το 47% των συνολικών εσόδων από ημιαγωγούς τεχνητής νοημοσύνης.

Τα έσοδα από τσιπ τεχνητής νοημοσύνης για την αυτοκινητοβιομηχανία αναμένεται να φτάσουν τα $7,1 δισ. την τρέχουσα χρήση, ενώ οι ΑΙ ημιαγωγοί για ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης θα ξεπεράσουν το $1,8 δισ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, μεγάλη κινητικότητα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται πέριξ των μονάδων επεξεργασίας γραφικών υψηλής απόδοσης (GPU) για νέους φόρτους εργασίας τεχνητής νοημοσύνης. Ενδεικτικό αυτής της κινητικότητας είναι ότι οι σημαντικότεροι παίκτες της αγοράς (AWS, Google, Meta και Microsoft) επενδύουν στην ανάπτυξη των δικών τους τσιπ για AI.

“Ενώ η ανάπτυξη τσιπ είναι ακριβή, η χρήση προσαρμοσμένων τσιπ μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργική απόδοση, να μειώσει το κόστος παροχής υπηρεσιών, που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη στους χρήστες και να μειώσει το κόστος πρόσβασης των χρηστών σε νέες εφαρμογές, που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη”, αναφέρει η Garner.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα