Το 40% των εργαζομένων πρέπει να επαν-εκπαιδευτεί την επόμενη 3ετία λόγω ΑΙ
Τεκτονικές αλλαγές στον εργασιακό χώρο και στη ζήτηση για ταλέντα δημιουργεί, ήδη, η τεχνητή νοημοσύνη. Υπό τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται, είναι, πλέον, περισσότερο και από επιτακτική η ανάγκη επανεκπαίδευσης των εργαζομένων.
Τα στελέχη εκτιμούν ότι το 40% των εργαζομένων χρειάζονται επανεκπαίδευση σε βάθος τριετίας, προκειμένου να προσαρμοστούν στην τεχνητή νοημοσύνη και τον αυτοματισμό, τονίζοντας την ανάγκη για συνεχή μάθηση. Πάντως, οι εργοδότες πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη και η εικονική πραγματικότητα θα επηρεάσουν θετικά τον αριθμό των εργαζομένων των οργανισμών τους, με το 58% να αναμένει ανάπτυξη τα επόμενα δύο χρόνια.
Την παραπάνω εικόνα περιγράφει η ManpowerGroup, αποτυπώνοντας τις 14 βασικές τάσεις του κόσμου της απασχόλησης, που περιγράφουν την “Εποχή της Προσαρμοστικότητας”. Σε μια προσπάθεια να κωδικοποιήσει την αντίληψη για τον κόσμο της απασχόλησης και τις νέες δεξιότητες που απαιτούνται και κυρίως, να εντοπίσει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αναδύονται, η εταιρεία δημοσιοποίησε 14 βασικές τάσεις της αγοράς εργασίας.
Το 40% των εργαζομένων χρειάζονται επανεκπαίδευση σε βάθος τριετίας, προκειμένου να προσαρμοστούν στην τεχνητή νοημοσύνη
Αναφερόμενη στην αναμενόμενη απώλεια θέσεων εργασίας εξαιτίας της τεχνητής νοημοσύνης, η εταιρεία αναφέρει ότι μόλις το 23% των επιχειρήσεων αναμένει μείωση των θέσεων εργασίας εντός πέντε ετών, υπογραμμίζοντας μια σημαντική μετατόπιση των ρόλων λόγω της αυτοματοποίησης.
Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, πάντως, είναι αισιόδοξοι για την επίδραση του ΑΙ στην εργασία: για παράδειγμα, περίπου έξι στους δέκα Αμερικανούς πιστεύουν ότι η Al θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στους εργαζόμενους γενικά, αλλά μόλις το 28% θεωρεί ότι θα έχει σημαντική επίδραση σε αυτούς προσωπικά.
Γεφύρωση του χάσματος
Όπως εξηγεί η ManpowerGroup, εξαιρετικά σημαντική στη σημερινή συγκυρία είναι η γεφύρωση του χάσματος των γενεών μέσω στρατηγικής επανειδίκευσης (reskilling) και αναβάθμισης (upskilling) των δεξιοτήτων. “Τα στοχευμένα προγράμματα επανειδίκευσης και διασταυρούμενης κατάρτισης είναι ζωτικής σημασίας για τη “γεφύρωση” των κενών γνώσης μεταξύ των γενεών, βοηθώντας τις ανάγκες της Gen Z για ανανεωμένες δεξιότητες και στηρίζοντας τους ώριμους εργαζόμενους να διατηρήσουν την αξία τους”, αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρεία.
Μια άλλη τάση, που σαφώς επηρεάζει την αγορά εργασίας σήμερα, σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας, είναι η συμπερίληψη, η οποία ενισχύει την καινοτομία. Οι εταιρείες, που υπερασπίζονται την ενσωμάτωση στον εργασιακό χώρο, παρουσιάζουν 39% υψηλότερη αποδοτικότητα έναντι των ανταγωνιστών τους, προσελκύοντας κορυφαία ταλέντα, βελτιώνοντας τη σημαντικότητα στην αγορά και ενισχύοντας τη διακράτηση ταλέντου.
Πάντως, υπάρχει σημαντικό χάσμα μεταξύ της αντίληψης των ηγετών (68%) και της συμφωνίας των εργαζομένων (36%) σχετικά με την ένταξη στον χώρο εργασίας.
Αναξιοποίητη δεξαμενή ταλέντων
Στην ανάλυσή της, η ManpowerGroup χαρακτηρίζει τους μετανάστες ως κρίσιμο παράγοντα για την αγορά εργασίας. Οι κορυφαίες αγορές για εξειδικευμένα ταλέντα περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, το Ισραήλ, τη Σιγκαπούρη και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το 51% των Ευρωπαίων καταναλωτών προτιμούν εταιρείες που προσλαμβάνουν μετανάστες.
“Η επιτυχής ενσωμάτωση διαφορετικών ομάδων προσφέρει άμεση ανακούφιση από ελλείψεις ταλέντων και μακροπρόθεσμα βιώσιμα πλεονεκτήματα”, σχολιάζει η εταιρεία.