Τεχνολογία - Πληροφορική

Η συμμόρφωση με τις τεχνολογικές απαιτήσεις, προτεραιότητα για τους οικονομικούς διευθυντές

people-paper-write

Η συμμόρφωση με τις τεχνολογικές απαιτήσεις της φορολογίας βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων των οικονομικών διευθυντών στην Ελλάδα. Όπως προκύπτει από νέα έρευνα της ΕΥ Ελλάδος, με τίτλο “Πώς διαμορφώνεται το φορολογικό τοπίο του αύριο στην Ελλάδα;”, το 51% των στελεχών θεωρεί τη συμμόρφωση με τις τεχνολογικές απαιτήσεις, όπως η ηλεκτρονική τιμολόγηση και η διαβίβαση παραστατικών μέσω της πλατφόρμας myDATA, ως τη μεγαλύτερη προτεραιότητα για την επόμενη τριετία.

Η έρευνα, που διεξήχθη μεταξύ Δεκεμβρίου 2024 και Φεβρουαρίου 2025, δείχνει πως η συμμόρφωση με τις φορολογικές και κανονιστικές απαιτήσεις δεν είναι απλώς θέμα νομιμότητας, αλλά και στρατηγικής για τις επιχειρήσεις. Τα δεδομένα της έρευνας καταδεικνύουν ότι το 85% των στελεχών θεωρεί τις τεχνολογικές απαιτήσεις της φορολογίας ως σημαντική προτεραιότητα, ενώ το 66% επισημαίνει τη γενικότερη συμμόρφωση με τις φορολογικές υποχρεώσεις, όπως οι δράσεις του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της φορολογικής διάβρωσης και της μεταφοράς κερδών (BEPS).

Η συμμόρφωση με τις τεχνολογικές απαιτήσεις της φορολογίας στην κορυφή των προτεραιοτήτων των οικονομικών διευθυντών

Η εισαγωγή νέων φορολογικών κανονισμών και η αυξανόμενη χρήση της τεχνολογίας καθιστούν τις απαιτήσεις συμμόρφωσης ακόμα πιο αυστηρές. Το 88% των ερωτώμενων εκτιμά ότι η προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων και η ηλεκτρονική τιμολόγηση θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο φορολογικό και οικονομικό τμήμα των οργανισμών τους, ενώ 93% δηλώνουν ότι οι επιχειρήσεις τους είναι έτοιμες να διαβιβάσουν δεδομένα για τα έσοδα στην πλατφόρμα myDATA.

Περί αβεβαιότητας

Ωστόσο, οι προκλήσεις δεν τελειώνουν εδώ. Σχεδόν δύο στους τρεις (65%) συμμετέχοντες διαπιστώνουν ότι η αβεβαιότητα γύρω από τη φορολογική νομοθεσία έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Επιπλέον, το 51% των στελεχών έχουν αντιμετωπίσει αυξημένο αριθμό ή εντάσεις με τους φορολογικούς ελέγχους και θεωρούν ότι αυτή η κατάσταση θα ενταθεί στο μέλλον.

Η αυξανόμενη ανάγκη για συμμόρφωση και η διαχείριση των κινδύνων οδηγούν τις επιχειρήσεις σε επενδύσεις στην τεχνολογία και το ανθρώπινο δυναμικό. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτώμενους (61%) εντοπίζουν την αύξηση της αυτοματοποίησης των εσωτερικών λειτουργιών ως προτεραιότητα, ενώ το 47% εστιάζει στην εκπαίδευση και ανάπτυξη των εργαζομένων, με σκοπό την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων τους.

Παρά τις θετικές προοπτικές της τεχνολογίας, το 59% των συμμετεχόντων αναγνωρίζει ότι οι φορολογικές τους διευθύνσεις είναι ανέτοιμες να διαχειριστούν τις νέες υποχρεώσεις, που προκύπτουν από τη φορολογική μεταρρύθμιση του προγράμματος BEPS του ΟΟΣΑ. Ταυτόχρονα, το 60% των στελεχών αναγνωρίζει τις ενδοομιλικές συναλλαγές (transfer pricing) ως τον μεγαλύτερο φορολογικό κίνδυνο για τις επιχειρήσεις τους.

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις, οι επιχειρήσεις πρέπει να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα τεχνολογικά εργαλεία, να επενδύσουν στην εκπαίδευση των εργαζομένων και να αναπτύξουν στρατηγικές για την αντιμετώπιση των φορολογικών κινδύνων, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις ενδοομιλικές συναλλαγές και τις φορολογικές συμφωνίες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα