Αύξηση στις πωλήσεις υπολογιστών κατά 4,8% το 1ο τρίμηνο του 2025

Περισσότερα από 59 εκατ. ηλεκτρονικοί υπολογιστές διατέθηκαν στην παγκόσμια αγορά το 1ο τρίμηνο του 2025, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της Gartner, με τις πωλήσεις να είναι αυξημένες - σε όγκο - κατά 4,8% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2024. Στις ΗΠΑ, οι αποστολές υπολογιστών αυξήθηκαν κατά 12,6%, φτάνοντας τα 16 εκατ. μονάδες, όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία.
Η ανάπτυξη της αγοράς υπολογιστών για το 1ο τρίμηνο του 2025 - σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας ερευνών - συνδέεται με την αύξηση των πωλήσεων σε δύο “κλειδωμένες» αγορές”: τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, για διαφορετικούς λόγους στην καθεμία.
Πάνω από 59 εκατ. ηλεκτρονικοί υπολογιστές διατέθηκαν στην παγκόσμια αγορά το 1ο τρίμηνο του 2025
Στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις υπολογιστών αυξήθηκαν λόγω της αύξησης των αποθεμάτων από τους προμηθευτές, προκειμένου να προλάβουν τις επιπτώσεις των δασμών. Πάντως, η ζήτηση από τους τελικούς χρήστες παρέμεινε συγκρατημένη, παρά τη στήριξη που παρείχαν στην αγορά των PCs οι αναβαθμίσεις των εταιρικών υπολογιστών τους για τα Windows 11.
Στην Ιαπωνία, όπως εξηγούν οι αναλυτές, η ισχυρή ζήτηση για υπολογιστές για επαγγελματική χρήση προήλθε, κυρίως, λόγω των αντικαταστάσεων για τα Windows 11, αλλά και λόγω της αυξημένης υιοθέτησης των Chromebooks, κινήσεις που αμφότερες συνέβαλαν στην ανάπτυξη της ιαπωνικής αγοράς κατά 15,6%.

Οι κατασκευαστές
Σε επίπεδο τριμήνου δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στη σειρά των κορυφαίων έξι προμηθευτών παγκοσμίως. Το 1ο τρίμηνο του 2025, οι κορυφαίες εταιρείες στον τομέα των υπολογιστών παρουσίασαν ποικιλία στις επιδόσεις τους, με ορισμένες να καταγράφουν εντυπωσιακή ανάπτυξη και άλλες να εμφανίζουν πιο συγκρατημένες αυξήσεις.
Αναλυτικά, η Lenovo παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση με 9,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ η Acer είχε τη χαμηλότερη αύξηση με 1,9%. Στην αμερικανική αγορά, η HP διατήρησε την πρώτη θέση με 25,1% μερίδιο αγοράς, ακολουθούμενη από την Dell με 23,9%. Η Lenovo παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση στην αγορά των ΗΠΑ με 20,7%, ενώ η Apple παρουσίασε αύξηση 16,2%.
Όσον αφορά την κατάταξη των κατασκευαστών, η Lenovo κατέχει την πρωτοκαθεδρία της παγκόσμιας αγοράς. Συνολικά, η εταιρεία παρέδωσε 15,275 εκατ. μονάδες, καταλαμβάνοντας το 25,9% της αγοράς. Η ισχυρή ανάπτυξη της Lenovo αποδίδεται - σε μεγάλο βαθμό - στην αυξημένη ζήτηση για υπολογιστές και φορητούς υπολογιστές, αλλά και στην επιτυχία της στρατηγικής της για αναβάθμιση του εξοπλισμού για τα Windows 11.
Η HP κατέχει τη δεύτερη θέση, με 12,761 εκατ. μονάδες και μερίδιο αγοράς 21,6%, σημειώνοντας αύξηση 5,9% σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο του 2024. Η εταιρεία επωφελήθηκε από την ισχυρή ζήτηση στην αγορά των ΗΠΑ, όπου κατάφερε να διατηρήσει την ηγετική της θέση, καταγράφοντας 13,1% αύξηση στις πωλήσεις της στη συγκεκριμένη αγορά.
Η Dell κατέγραψε αύξηση 2,1% στις παγκόσμιες αποστολές της, φτάνοντας τα 9,621 εκατ. μονάδες και καταλαμβάνοντας το 16,3% της παγκόσμιας αγοράς. Παρά τη χαμηλότερη ανάπτυξη σε σχέση με άλλους μεγάλους παίκτες, η Dell διατήρησε ισχυρή θέση, ιδίως στην αγορά των ΗΠΑ, όπου η ζήτηση για επαγγελματικούς υπολογιστές και φορητούς υπολογιστές παρέμεινε υψηλή.
