Η τεχνολογία στο επίκεντρο της εργασιακής ζωής της Gen Z

Ολοένα και περισσότερα ψηφιακά εργαλεία εντάσσουν στην εργασιακή τους καθημερινότητα τα μέλη της Generation Z, οποία αναμένεται να αποτελεί το 1/3 του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού έως το 2030. Όπως διαπιστώνει η έκθεση του ομίλου ManpowerGroup, "World of Work for Generation Z in 2025", η οποία αναδεικνύει τις τεχνολογικές καινοτομίες, που διαμορφώνουν το μέλλον της εργασίας για την γενιά Z, οι εργαζόμενοι της Gen Z (γεννημένοι μεταξύ 1996–2012) είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία σε σχέση με προηγούμενες γενιές.
Η χρήση νέων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η αυτοματοποίηση, θα είναι μέρος της καθημερινότητας για τη Gen Z
Η χρήση νέων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η αυτοματοποίηση, θα είναι μέρος της καθημερινότητας για τη Gen Z. Μάλιστα, τα μέλη αυτής της γενιάς αναμένεται να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες, προσαρμοζόμενοι στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς. Για την ακρίβεια, οι εργαζόμενοι αυτής της γενιάς έχουν ενσωματώσει την τεχνολογία στην καθημερινότητά τους, προκειμένου να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους, να εξασφαλίσουν ευελιξία και να δημιουργήσουν νέες προοπτικές στον επαγγελματικό τους τομέα.
Από την πλευρά τους, οι εργοδότες φαίνεται πως έχουν αντιληφθεί πλήρως αυτήν την πραγματικότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι το 76% των εργοδοτών αναγνωρίζει την ανάγκη βελτίωσης των τεχνολογικών εργαλείων, επιδιώκοντας να διευκολύνουν την καθημερινή εργασία των νεότερων υπαλλήλων.
Ανάγκη για επανεκπαίδευση
Όπως διαπιστώνει η μελέτη, η τεχνολογική πρόοδος και η αυτοματοποίηση φέρνουν στην επιφάνεια την ανάγκη για συνεχιζόμενη εκπαίδευση και αναβάθμιση δεξιοτήτων. Η Gen Z αναγνωρίζει τη σημασία της επαγγελματικής ανάπτυξης και θεωρεί την εκπαίδευση στο πλαίσιο της εργασίας ως την πιο αποτελεσματική μέθοδο εξέλιξης. Περίπου το 45% των Gen Z είναι ανοιχτό στο να αναλάβει παράλληλα πρότζεκτ ή μικρές δουλειές για να ενισχύσει την επαγγελματική του εξέλιξη.
Η ανάγκη για επανεκπαίδευση συνδέεται στενά με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Εργοδότες και εργαζόμενοι συνεργάζονται για την ανάπτυξη κρίσιμων δεξιοτήτων, όπως η ψηφιακή γνώση, η κατανόηση των νέων εργαλείων και η ικανότητα προσαρμογής σε έναν κόσμο, όπου η τεχνολογία αλλάζει συνεχώς το τοπίο της εργασίας.
Είναι ενδιαφέρον ότι, παρά την τεχνολογική εξοικείωση της Gen Z, τα μέλη της γενιάς αυτής αντιμετωπίζουν εντονότερα προβλήματα ψυχικής υγείας σε σχέση με άλλες γενιές. Περίπου το 52% των εργαζομένων της Gen Z αναφέρει καθημερινά υψηλά επίπεδα εργασιακού άγχους.
Αυτό το φαινόμενο μπορεί να συνδέεται με την ταχεία ανάπτυξη και την ψηφιοποίηση της αγοράς εργασίας, που ενδέχεται να προσθέτουν επιπλέον πίεση στους νέους εργαζομένους. Οι εργοδότες, αναγνωρίζοντας αυτό το ζήτημα, επικεντρώνονται στην ενίσχυση της ευημερίας των υπαλλήλων τους, χρησιμοποιώντας τεχνολογικά εργαλεία, που προάγουν την ψυχική υγεία και την ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.