Τεχνολογία - Πληροφορική

Δημιουργείται Ειδική Γραμματεία για την Τεχνητή Νοημοσύνη

artificial-intelligence2

Την ψηφιακή στρατηγική της ετοιμάζεται να ενισχύσει περαιτέρω η Ελλάδα, με τη δημιουργία μιας νέας Ειδικής Γραμματείας για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο στόχος της νέας αυτής δομής είναι να καταστήσει τη χώρα πιο ανταγωνιστική στην ψηφιακή εποχή, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει έναν καθοριστικό παράγοντα για την εφαρμογή στρατηγικών και πολιτικών, που αφορούν την ΤΝ και τα δεδομένα.

Η δημιουργία αυτής της Γραμματείας συνδέεται άμεσα με την ολοκλήρωση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ΤΝ και με τον πρόσφατο κανονισμό της ΕΕ για τη διακυβέρνηση των δεδομένων. Όπως ανέφερε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, από το βήμα του Φόρουμ των Δελφών, η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα φάση ανάπτυξης τεχνολογικών υποδομών με στόχο να μετατραπεί σε ένα κέντρο δεδομένων στην περιοχή.

Τι ρόλο θα έχει η ειδική γραμματεία, που θα δημιουργηθεί στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ΤΝ και τα δεδομένα

Η ΤΝ, όπως τόνισε, δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την ύπαρξη δεδομένων. Με αυτό το σκεπτικό, η κυβέρνηση ενσωματώνει τον Κανονισμό 2022/868 για τη διακυβέρνηση των δεδομένων, ο οποίος προβλέπει τη δημιουργία data offices στα υπουργεία, ώστε να διασφαλιστεί η σωστή συλλογή, επεξεργασία και διάθεση των δεδομένων, με σεβασμό στις αρχές της διαφάνειας και προστασίας της ιδιωτικότητας.

Η νέα Γραμματεία που δημιουργείται, θα έχει ως κύριο μέλημα τη διαχείριση αυτών των δεδομένων και τη διασφάλιση ότι θα είναι διαθέσιμα για τις ανάγκες της ΤΝ, χωρίς να παραβιάζεται η προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Περί αξιοποίησης των δεδομένων

Ειδικότερα, ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η συλλογή και ψηφιοποίηση μεγάλων όγκων έγχαρτου υλικού από δημόσιες υπηρεσίες, με στόχο να δημιουργηθεί μία βάση δεδομένων, που θα μπορεί να τροφοδοτεί τις τεχνολογίες ΤΝ. Εκτιμάται ότι οι συλλεγόμενες πληροφορίες θα φτάσουν τα 1,2 δισεκατομμύρια σελίδες.

Μάλιστα, η πρόοδος αυτής της πρωτοβουλίας συνδέεται και με την κατασκευή του υπερυπολογιστή Δαίδαλος στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου. Ο υπερυπολογιστής θα παίξει κεντρικό ρόλο στην επεξεργασία των δεδομένων και στην ενίσχυση της ΤΝ στην Ελλάδα, επιτρέποντας την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών, που θα επηρεάσουν όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας.

Η Ελλάδα, όπως σημείωσε ο υπουργός, βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο για να αναπτύξει υποδομές, που θα την καταστήσουν ανταγωνιστική στον διεθνή ψηφιακό χάρτη. Παράλληλα, ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας με νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να επωφεληθούν από τα δεδομένα και τις υποδομές που αναπτύσσονται. Η υποστήριξη της καινοτομίας και η ενίσχυση του οικοσυστήματος των startups είναι βασικές προτεραιότητες για την ελληνική κυβέρνηση.

Έρχεται το Kid Wallet

Επιπλέον, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την ασφάλεια των παιδιών στο ψηφιακό περιβάλλον, ανακοινώθηκε η δημιουργία του "Kid Wallet", ενός εργαλείου γονεϊκού ελέγχου, που θα επιτρέπει στους γονείς να περιορίσουν την έκθεση των ανηλίκων στην τεχνολογία και να ελέγχουν τις ηλεκτρονικές τους αγορές. Το λανσάρισμα του Kid Wallet, το οποίο θα βοηθά τους γονείς να προστατεύουν τα παιδιά τους από τους πιθανούς κινδύνους της τεχνολογίας και της ΑΙ, προανήγγειλε ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο πλαίσιο  του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Το συγκεκριμένο “πορτοφόλι”, παράλληλα, θα συνιστά το επίσημο εργαλείο αφενός για την πιστοποίηση της ηλικίας, αφετέρου για τον έλεγχο των ηλεκτρονικών αγορών σε προϊόντα καπνού, στοιχηματισμού, κ.α.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα