Τεχνολογία - Πληροφορική

Η τεχνολογία διαμορφώνει το νέο εργασιακό τοπίο στην Ελλάδα

technology-people-new3

Δύο στοιχεία καθορίζουν, πλέον, το νέο εργασιακό τοπίο στην Ελλάδα: η τεχνολογία και η ευελιξία στις μορφές απασχόλησης. Καθώς η επαγγελματική πραγματικότητα στην Ελλάδα μεταβάλλεται ραγδαία -όπως αποδεικνύει η πρόσφατη έρευνα της MARC για λογαριασμό της Παπαστράτος - οι αμοιβές, η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και οι ευκαιρίες εξέλιξης παραμένουν σημαντικοί παράγοντες για τους εργαζόμενους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η τεχνολογία διαδραματίζει, πλέον, καθοριστικό ρόλο, καθώς το 46,4% των εργαζομένων θεωρεί ότι οι νέες τεχνολογίες θα διευκολύνουν την επαγγελματική τους καθημερινότητα. Ειδικότερα, η γενιά Z δείχνει τη μεγαλύτερη αισιοδοξία απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη, βλέποντας τις νέες τεχνολογίες ως εργαλεία, που ενισχύουν τη δουλειά τους.

Τα δύο στοιχεία, που καθορίζουν πλέον το νέο εργασιακό τοπίο, είναι η τεχνολογία και η ευελιξία στις μορφές απασχόλησης

Παράλληλα, αν και υπάρχουν ανησυχίες για τις αρνητικές συνέπειες, όπως η απώλεια θέσεων εργασίας (42,4%), η πλειοψηφία των εργαζομένων (84,3%) δηλώνει έτοιμη να προσαρμοστεί μέσω εκπαίδευσης, αναγνωρίζοντας τη σημασία της διαρκούς μάθησης για την επαγγελματική τους ανάπτυξη.

Η ευελιξία στη δουλειά είναι, επίσης, μια κύρια προτεραιότητα για το σύγχρονο εργατικό δυναμικό. Η έρευνα δείχνει ότι το 53,5% των εργαζομένων επιθυμεί ένα υβριδικό μοντέλο, που συνδυάζει τηλεργασία και φυσική παρουσία, με τη γενιά Z να προτιμάει ευέλικτα ωράρια, που διαμορφώνονται σε συνεννόηση με τον εργοδότη (58,2%).

Περί ευελιξίας

Η ανάγκη για ευελιξία φαίνεται να είναι εντονότερη σε σχέση με τη σταθερότητα της παραδοσιακής εργασίας, κάτι που επηρεάζει τις προτιμήσεις των εργαζομένων στην επιλογή εργοδότη. Παράλληλα, η δυνατότητα για μεγαλύτερη ανεξαρτησία και αυτονομία στην οργάνωση του χρόνου εργασίας φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τις νεότερες γενιές, που επιθυμούν να βρουν μια καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και την προσωπική τους ζωή.

Η σημασία της τεχνολογίας και της ευελιξίας καταδεικνύεται, επίσης, στη στροφή των νέων εργαζομένων προς τις πολυεθνικές εταιρείες και την τάση της αυτοαπασχόλησης. Το 54,2% των ερωτηθέντων δείχνει προτίμηση στις πολυεθνικές, με τη γενιά Z να είναι ακόμα πιο έντονα προσηλωμένη (61,3%).

Παράλληλα, το 31,7% εκφράζει επιθυμία για αυτοαπασχόληση, ενώ το 78,7% των νέων έως 27 ετών θα σκεφτόταν σοβαρά το ενδεχόμενο εργασίας στο εξωτερικό, αν προσφέρονται καλύτερες συνθήκες. Η εξωτερική αγορά εργασίας φαίνεται να είναι πιο ελκυστική για τις νέες γενιές, με τις ευκαιρίες, που προσφέρονται, να προσαρμόζονται καλύτερα στις προσδοκίες τους για σύγχρονη και ευέλικτη εργασία.

Συνολικά, η έρευνα καταδεικνύει τη σημασία της τεχνολογίας και της ευελιξίας για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και δυναμικού επαγγελματικού περιβάλλοντος. “Οι εργαζόμενοι αναζητούν όχι μόνο αποδοχές και ασφάλεια, αλλά και έναν χώρο, όπου μπορούν να εξελιχθούν επαγγελματικά, να ζουν με ισορροπία και να αξιοποιούν τις τεχνολογικές δυνατότητες της εποχής τους. Ο ρόλος της τεχνολογίας ως ενδυναμωτής και όχι ως απειλή, είναι ένα μήνυμα, που αναδεικνύεται από την πλειοψηφία των εργαζομένων και αποτελεί κρίσιμο σημείο για το μέλλον των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα”, αναφέρει η μελέτη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα