Τεχνολογία - Πληροφορική

Τον Απρίλιο ενεργοποιείται το Kids Wallet - Πώς θα γίνεται η ταυτοποίηση των παιδιών

kids-smartphone

Από τις πρώτες χώρες, πανευρωπαϊκά, που έχει παρουσιάσει μια συνολική στρατηγική με εθνικές και ευρωπαϊκές προτάσεις για την προστασία των ανηλίκων, η οποία σταδιακά υλοποιείται, είναι η Ελλάδα. Δυο μόνο μήνες μετά την παρουσίαση της εθνικής στρατηγικής, ορισμένες δράσεις-ορόσημα έχουν, ήδη, πραγματοποιηθεί και πλέον, η χώρα συνδιαμορφώνει και την ευρωπαϊκή πολιτική για την προστασία των ανηλίκων.

Στο πυρήνα της εθνικής στρατηγικής βρίσκεται το Kids Wallet, το οποίο θα ενεργοποιηθεί τον Απρίλιο, και στόχος είναι να εξελιχθεί σε εργαλείο για την επαλήθευση της ηλικίας των χρηστών και ως “όπλο” για την καταπολέμηση του εθισμού των παιδιών στο Διαδίκτυο. “Καθώς ολοένα και περισσότερες online πλατφόρμες στην Ελλάδα και παγκοσμίως αναζητούν αξιόπιστες μεθόδους επαλήθευσης της ηλικίας των χρηστών, το Kids Wallet μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την επαλήθευση. Εκτός από την ψηφιακή χρήση, μπορεί να αξιοποιηθεί και σε συναλλαγές με φυσική παρουσία”, τόνισε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Η ελληνική στρατηγική για την προστασία των ανηλίκων από τον εθισμό στο Διαδίκτυο

“Αντιλαμβανόμαστε ότι οι πλατφόρμες δεν μπορούν να δημιουργήσουν ξεχωριστή εφαρμογή για κάθε χώρα. Γι' αυτό πρέπει να δράσουμε συλλογικά και γρήγορα, ώστε να καταστήσουμε την επαλήθευση της ηλικίας διαθέσιμη στις πλατφόρμες. Πιστεύουμε ότι οι πλατφόρμες λειτουργούν καλόπιστα και μόλις μπορέσουν να επαληθεύσουν με ακρίβεια την ηλικία ενός χρήστη, θα παρέχουν περιεχόμενο κατάλληλο για παιδιά. Βέβαια δεν αρκεί να ζητάμε από τις πλατφόρμες να είναι υπεύθυνες. Μπορούμε να παρέχουμε άμεσα επαλήθευση της ηλικίας και όλοι - κυβερνήσεις και πλατφόρμες - να δεσμευτούμε από κοινού για την προστασία των παιδιών”, πρόσθεσε ο κ. Παπαστεργίου παρουσιάζοντας την Εθνική Στρατηγική για την προστασία των ανηλίκων από τον εθισμό στο διαδίκτυο στη ΜΕΑ στις Βρυξέλλες.

Ψηφιακός εθισμός

“Προφανώς δεν θα ήταν λογικό να τους απαγορεύσουμε να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα. Πρέπει να βρούμε μια ισορροπία στη χρήση του κινητού τηλεφώνου. Σε αυτό το σημείο έρχονται τα προγράμματα γονικού ελέγχου. Τέτοια εργαλεία υπάρχουν, ακόμη και δωρεάν, αλλά έχουμε συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι πάντα αποτελεσματικά”, σημείωσε χθες από τις Βρυξέλλες και κ. Παπαστεργίου. Και πρόσθεσε: “Γι' αυτό αποφασίσαμε να δώσουμε συνέχεια στο Gov.gr Wallet με το λανσάρισμα του πορτοφολιού Kids Wallet, με στόχο να δημιουργήσουμε ένα σύστημα γονικού ελέγχου πολύ απλό στη χρήση, αλλά και να αντιμετωπίσουμε αυτό που κάποιοι αποκαλούν ως “τον ελέφαντα στο δωμάτιο”, δηλαδή την επαλήθευση της ηλικίας”.

“Η καταπολέμηση του ψηφιακού εθισμού απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και στενή συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες, τους οργανισμούς και τους ηγέτες του κλάδου. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υλοποιήσει οποιαδήποτε πρωτοβουλία προετοιμάζεται σε  ευρωπαϊκό επίπεδο. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε κατά μέτωπο τον εθισμό των ανηλίκων στο διαδίκτυο, καθώς και να ενισχύσουμε την προστασία τους. Να δούμε το διαδίκτυο ως μέρος του πραγματικού κόσμου”, τόνισε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου κατά την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες.

Το  Gov.gr Wallet

Αναφερόμενο στο Gov.gr Wallet, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε ότι, ήδη, 5,2 εκατ. πολίτες αποθηκεύουν ψηφιακά έγγραφα, όπως η ταυτότητα και το ψηφιακό εισιτήριο με το οποίο εισέρχονται στα γήπεδα.

Από την μεριά του, ο Βασίλης Κουτσούμπας, σύμβουλος ψηφιακής πολιτικής και εφαρμογών AI στον Πρωθυπουργό, αναφέρθηκε στην ανάγκη στοχευμένων ρυθμιστικών παρεμβάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες θα καλύψουν ελλείψεις του ήδη υπάρχοντος πλαισίου.

“Τα υποχρεωτικά τεχνικά πρότυπα με σκοπό την φιλική και μη εθιστική αρχιτεκτονική των πλατφορμών από τον σχεδιασμό τους, όπως και η θέσπιση μιας πανευρωπαϊκής ηλικίας ψηφιακής ενηλικίωσης στα 15 με στόχο την υπεύθυνη χρήση, είναι αναγκαία. Απαιτείται μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση, η οποία θα παράσχει ξεκάθαρες οδηγίες και στις πλατφόρμες, ώστε οι προτάσεις αυτές να είναι εφαρμόσιμες”.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα