Στην ψηφιακή εποχή περνά το Κτηματολόγιο
Σε μια ιστορική καμπή βρίσκεται η Ελλάδα με την οριστική κατάργηση 392 υποθηκοφυλακείων σε όλη τη χώρα και τη μετάβαση από το αναλογικό στο ψηφιακό Κτηματολόγιο. Πλέον, όλες οι διαδικασίες, που αφορούν τις αγοραπωλησίες και τη διαχείριση ακινήτων, συγκεντρώνονται στα Κτηματολογικά Γραφεία, τα οποία λειτουργούν ως ενιαίος φορέας.
Κεντρικό ρόλο στην επιτυχία του εγχειρήματος κατέχει η ψηφιοποίηση του αρχείου των υποθηκοφυλακείων. Από τα 600 εκατ. σελίδες που πρέπει να ψηφιοποιηθούν, το έργο έχει ήδη ολοκληρωθεί κατά 45%, με περισσότερες από 270 εκατ. σελίδες διαθέσιμες ψηφιακά. Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται έως το τέλος του 2025.
Όλες οι διαδικασίες, που αφορούν τις αγοραπωλησίες και τη διαχείριση ακινήτων, συγκεντρώνονται στα Κτηματολογικά Γραφεία - Ο ρόλος του ΑΙ
Αυτή η μετάβαση, σύμφωνα με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής γραφειοκρατίας και ανοίγει νέους ορίζοντες για τη δημόσια διοίκηση και τις συναλλαγές ακινήτων. Η κατάργηση των υποθηκοφυλακείων ολοκληρώθηκε σταδιακά, με το 2024 να αποτελεί χρονιά-ορόσημο, καθώς 201 γραφεία έκλεισαν οριστικά.
“Με την κατάργηση 392 Υποθηκοφυλακείων, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση της ζωής των πολιτών. Οι πολίτες αποχαιρετούν τις πολύπλοκες διαδικασίες και αποκτούν άμεση πρόσβαση σε σύγχρονες και γρήγορες υπηρεσίες”, δήλωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.
Η ψηφιοποίηση, πυρήνας της μεταρρύθμισης
Η ψηφιοποίηση όχι μόνο εξαλείφει την ανάγκη φυσικής παρουσίας σε γραφεία, αλλά και επιτρέπει την ασφαλή και άμεση πρόσβαση στα αρχεία από δικηγόρους και πολίτες μέσω της πλατφόρμας akinita.gov.gr. Ενδεικτικά, οι αγοραπωλησίες ολοκληρώνονται, πλέον, εντός μίας εργάσιμης ημέρας.
Το Κτηματολόγιο εισάγει καινοτόμες πρακτικές, όπως η χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) για την επιτάχυνση των διοικητικών διαδικασιών. Από την εφαρμογή της ΤΝ, οι εβδομαδιαίες αποφάσεις έχουν υπερδιπλασιαστεί, βελτιώνοντας την αποδοτικότητα και μειώνοντας τις καθυστερήσεις. Επιπλέον, η κτηματογράφηση έχει προχωρήσει στο 60% και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025.
“Η ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης φέρνει επανάσταση στη διαχείριση των ακινήτων, κάνοντας τη διαδικασία πιο γρήγορη και αποτελεσματική”, τόνισε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
Οφέλη για τους πολίτες
Η μετάβαση στο ψηφιακό Κτηματολόγιο προσφέρει πολλαπλά οφέλη:
Ταχύτητα και Διαφάνεια: Οι πολίτες δεν χρειάζεται να περιμένουν εβδομάδες για την ολοκλήρωση των συναλλαγών τους.
Προσβασιμότητα: Οι υπηρεσίες είναι διαθέσιμες διαδικτυακά, μειώνοντας την ανάγκη για φυσική παρουσία.
Ασφάλεια: Η ψηφιοποίηση εξασφαλίζει τη διατήρηση και την ασφάλεια των δεδομένων.
Νέες Υπηρεσίες και Αποτελέσματα
- akinita.gov.gr: Το σύνολο των αγοραπωλησιών, που υποβλήθηκαν από τον Ιανουάριο του 2024 μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας, πήρε πιστοποιητικό μεταγραφής μέσα σε μόλις 1 εργάσιμη ημέρα.
- Κτηματογράφηση: Το ποσοστό κτηματογράφησης έχει αυξηθεί σε 60% και μέχρι το τέλος του 2025 θα ολοκληρωθεί στο 100%.
- Ενσωμάτωση Τεχνητής Νοημοσύνης: Το Κτηματολόγιο είναι ο πρώτος φορέας, που εφαρμόζει σύστημα ΤΝ για έκδοση διοικητικών αποφάσεων, με τα πρώτα αποτελέσματα να έχουν φέρει, ήδη, υπερδιπλασιασμό των εβδομαδιαίων αποφάσεων από τον Σεπτέμβριο του 2024, που ψηφίστηκε ο Νόμος 5142/24 έως σήμερα.