Πληροφορική και data: Οι κορυφαίες δεξιότητες, που λείπουν από την ελληνική αγορά εργασίας
Πληροφορική και Δεδομένα εξακολουθούν να αποτελούν την πιο δυσεύρετη κατηγορία δεξιοτήτων στην ελληνική αγορά εργασίας. Για την ακρίβεια, οι Έλληνες εργοδότες, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δεξιότητες που δυσκολεύονται περισσότερο, τοποθετούν τις δεξιότητες Πληροφορικής και Δεδομένων στην κορυφή με ποσοστό 28%.
Σύμφωνα με την Έρευνα Έλλειψης Ταλέντου του ομίλου ManpowerGroup για το 2025, η αμέσως επόμενη πιο δυσεύρετη κατηγορία δεξιοτήτων είναι αυτές, που αφορούν τις Πωλήσεις και το Marketing (22%, με αύξηση 1% σε σχέση με πέρυσι). Ακολουθούν οι δεξιότητες Κατασκευής-Παραγωγής και Μηχανικής (Engineering) (19% έκαστη, με τις δύο κατηγορίες να σημειώνουν αύξηση κατά 2% και 5%, αντίστοιχα σε σχέση με πέρσι).
Το 80% των εργοδοτών στην Ελλάδα δηλώνει ότι δυσκολεύεται να βρει τα κατάλληλα ταλέντα για τις θέσεις εργασίας που διαθέτει
Από την έρευνα προκύπτει ότι τα ποσοστά των Ελλήνων εργοδοτών, που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εύρεση προσωπικού παραμένουν υψηλά: το 80% των εργοδοτών στην Ελλάδα δηλώνει ότι δυσκολεύεται να βρει τα κατάλληλα ταλέντα για τις θέσεις εργασίας, που διαθέτει. “Παρ’ όλο που αυτό το ποσοστό παρουσιάζει μια μικρή πτώση από το 82% το 2024, εξακολουθεί να είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, με σημαντικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων”, αναφέρει η εταιρεία.
Γεωγραφική Κατανομή και κλάδοι
Η έλλειψη ταλέντου επηρεάζει όλες τις περιοχές της χώρας, με τις μεγαλύτερες δυσκολίες να παρατηρούνται στη Βόρεια Ελλάδα (83%) και την υπόλοιπη Ελλάδα (81%). Στην Αττική, το ποσοστό μειώθηκε στο 78% από 80% πέρυσι, γεγονός που δείχνει ότι οι επιχειρήσεις στην πρωτεύουσα έχουν ελαφρώς βελτιώσει την πρόσβασή τους σε ταλέντα.
Όσον αφορά την έλλειψη ταλέντου, ανά κλάδο, οι τομείς, που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις, περιλαμβάνουν στην πρώτη θέση τις Υπηρεσίες Επικοινωνίας με το 89% των εργοδοτών της συγκεκριμένης αγοράς να δηλώνει δυσκολία στην κάλυψη θέσεων, ποσοστό που παραμένει αμετάβλητο από το 2024.
Ακολουθεί ο τομέας της Ενέργειας και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, όπου το 86% των εργοδοτών αναφέρει έλλειψη ταλέντου, μειωμένο κατά 2% σε σχέση με πέρυσι. Στην τρίτη θέση βρίσκονται τα Χρηματοοικονομικά και το Real Estate με το ποσοστό μάλιστα να αυξάνεται σημαντικά, φτάνοντας το 86% από 79% το 2024.
Στους κλάδους της Βιομηχανίας & Κατασκευών και της Μεταφοράς & Εφοδιαστικής Αλυσίδας, οι ελλείψεις μειώθηκαν αισθητά, υποδηλώνοντας προσαρμογή στις νέες προκλήσεις.
Πώς οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τις ελλείψεις
Για την κάλυψη των κενών, οι ελληνικές επιχειρήσεις εφαρμόζουν νέες στρατηγικές. Σύμφωνα με την έρευνα, η πιο δημοφιλής είναι το Upskilling και Reskilling, με το 22% των εργοδοτών επικεντρώνεται στην ανάπτυξη δεξιοτήτων του υπάρχοντος προσωπικού.
Οι Ευέλικτες Μορφές Εργασίας είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής μέθοδος, με το 18% εφαρμόζει πολιτικές για υβριδική ή εξ αποστάσεως εργασία, ενώ το 19% ενισχύει την ευέλικτη ή εποχική απασχόληση. Η Αύξηση Μισθών παραμένει δημοφιλής πρακτική, ιδιαίτερα στους κλάδους της Πληροφορικής και των Καταναλωτικών Αγαθών, παρ’ όλο που μειώθηκε από το 25% στο 19% το 2025.
Όπως διαπιστώνει η μελέτη, η ελληνική αγορά εργασίας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις στην εύρεση εξειδικευμένων ταλέντων, αλλά η εφαρμογή στρατηγικών, όπως η επανεκπαίδευση, η προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες και η ενίσχυση της ευελιξίας, προσφέρουν ελπίδα για το μέλλον. Η συνεργασία μεταξύ εργοδοτών, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και κυβέρνησης είναι ζωτικής σημασίας για να ξεπεραστούν αυτές οι προκλήσεις και να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.