Τεχνολογία - Πληροφορική

ΙΤU: Δημιουργία φορέα για την προστασία των υποβρυχίων καλωδίων

submarine-cables-2048x1152

Την ίδρυση ενός νέου φορέα, που θα ασχολείται αποκλειστικά με την προστασία των υποβρυχίων καλωδίων, ανακοίνωσε η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU), τεχνολογική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών. Η κίνηση αυτή θεωρείται κομβικής σημασίας, καθώς τα υποβρύχια καλώδια αποτελούν ζωτικής σημασίας υποδομή για τη μετάδοση πάνω από το 99% των διεθνών δεδομένων και εξυπηρετούν επικοινωνιακές ανάγκες κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και ιδιωτών παγκοσμίως.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια εποχή που η απειλή για την ακεραιότητα των υποβρυχίων καλωδίων αυξάνεται. Πρόσφατες βλάβες, όπως η ζημιά σε δύο υποθαλάσσια καλώδια στη Βαλτική Θάλασσα, έχουν δημιουργήσει ανησυχία για πιθανές σκόπιμες ενέργειες δολιοφθοράς. Παράλληλα, το 2023 καταγράφηκαν περίπου 200 περιστατικά βλαβών, το 80% των οποίων οφείλονται σε φυσικούς παράγοντες ή ατυχήματα, όπως οι άγκυρες πλοίων.

Τα υποβρύχια καλώδια αποτελούν ζωτικής σημασίας υποδομή για τη μετάδοση πάνω από το 99% των διεθνών δεδομένων

Οι βλάβες αυτές μπορούν να έχουν καταστροφικές συνέπειες, ειδικά σε απομονωμένες περιοχές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νησί Τόνγκα, το οποίο βίωσε εβδομάδες αποσύνδεσης από το παγκόσμιο διαδίκτυο μετά το τσουνάμι του 2022.

Ο νέος φορέας και οι στόχοι του

Ο νέος διεθνής φορέας της ITU έχει ως στόχο τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των υποβρυχίων καλωδίων, εξασφαλίζοντας ότι κατασκευάζονται, εγκαθίστανται και συντηρούνται με τις υψηλότερες προδιαγραφές. «Αυτός ο φορέας θα εντοπίσει βασικά ζητήματα για να διασφαλίσει ότι τα καλώδια είναι πιο ανθεκτικά στις απειλές και ότι οι διαδικασίες επισκευής επιταχύνονται», δήλωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ITU, Tomas Lamanauskas.

Η ομάδα αποτελείται από 40 ειδικούς από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων χειριστών καλωδίων και κρατικών οργανισμών. Η πρώτη συνάντηση της ομάδας πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, ενώ προγραμματίζεται σύνοδος κορυφής στη Νιγηρία τον Φεβρουάριο του 2025.

Διεθνής συνεργασία

Ο Lamanauskas τόνισε ότι η ITU δεν έχει τη δυνατότητα να ερευνά περιστατικά δολιοφθοράς, αλλά εστιάζει στη βελτίωση των διαδικασιών ανθεκτικότητας. Η προσπάθεια αυτή αποσκοπεί στη διασφάλιση της σταθερής λειτουργίας μιας υποδομής που είναι απαραίτητη για τις παγκόσμιες επικοινωνίες, από τις κυβερνητικές υπηρεσίες έως την καθημερινή χρήση υπηρεσιών email, ροής βίντεο και μηνυμάτων κειμένου.

Η δημιουργία του νέου φορέα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την προστασία των υποβρυχίων καλωδίων, που αποτελούν θεμέλιο του παγκόσμιου διαδικτύου και της ψηφιακής οικονομίας. Με τις απειλές να γίνονται όλο και πιο σύνθετες, η διεθνής συνεργασία και η τεχνολογική καινοτομία κρίνονται απαραίτητες για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας της υποθαλάσσιας τηλεπικοινωνιακής υποδομής.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα