Παγκόσμια αγορά ψηφιακής ταυτοποίησης: Στα $26 δισ. έως το 2029
Συνεχίζεται η ραγδαία ανάπτυξη της αγοράς ψηφιακής ταυτοποίησης, με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι οι παγκόσμιες δαπάνες για το Digital ID Verification θα αυξηθούν κατά 74% με ορίζοντα το 2029 και θα διαμορφωθούν σε $26 δισ. Πρόσφατη μελέτη της Juniper Research αποκαλύπτει ότι η αυξημένη χρήση τεχνολογιών αιχμής, όπως η συμπεριφορική βιομετρία και το blockchain, θα συμβάλουν καθοριστικά στην επίτευξη αυτού του στόχου της παγκόσμιας αγοράς ψηφιακής ταυτοποίησης, η αξία της οποίας θα κινηθεί στα $15,2 δισ. το 2024.
Η συμπεριφορική βιομετρία, σύμφωνα με την εταιρεία, αναδεικνύεται ως το κλειδί για τη μείωση της απάτης, μέσω της ανίχνευσης ανώμαλης συμπεριφοράς χρηστών κατά την αλληλεπίδραση με συσκευές. Σύμφωνα με τη μελέτη, τεχνολογίες που βασίζονται στην ανάλυση δεδομένων, όπως οι κινήσεις πληκτρολογίου και οι χειρονομίες σε οθόνες αφής, θα βοηθήσουν τους παρόχους να εντοπίζουν απάτες πιο έγκαιρα και αποτελεσματικά.
Στα $15,2 δισ. το 2024 οι παγκόσμιες δαπάνες για Digital ID Verification
Ο Thomas Wilson, συγγραφέας της έκθεσης, σχολιάζει: “Η συμπεριφορική βιομετρία αποτελεί εργαλείο, που ενισχύει τα συστήματα άμυνας των επιχειρήσεων, χωρίς να επιβαρύνει την εμπειρία του χρήστη με περιττές διαδικασίες ταυτοποίησης”.
Εκτός από τη συμπεριφορική βιομετρία, η χρήση blockchain αναμένεται - σύμφωνα με το report της εταιρείας - να ενισχύσει την αξιοπιστία και την ιδιωτικότητα των διαδικασιών ταυτοποίησης. Το λεγόμενο self-sovereign identity θα επιτρέψει στους χρήστες να ελέγχουν ποια δεδομένα μοιράζονται και με ποιον, ενισχύοντας την ασφάλεια σε αυστηρά ρυθμιζόμενους τομείς, όπως η υγεία και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.
Τι γίνεται στην ΕΕ
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κανονισμός eIDAS2 οδηγεί σε σημαντικές αλλαγές, με την εισαγωγή διαλειτουργικών πορτοφολιών ψηφιακής ταυτότητας για όλους τους πολίτες έως τον Μάιο του 2026. Οι ερευνητές συνιστούν τη συνεργασία με αποκεντρωμένες βάσεις δεδομένων, ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη ασφάλεια και προστασία της ιδιωτικότητας.
Το μέλλον της ψηφιακής ταυτοποίησης
Σύμφωνα με την ανάλυση της Juniper Research, η ανάπτυξη των επενδύσεων στην ψηφιακή ταυτοποίηση είναι αποτέλεσμα της ανάγκης για αποτελεσματική καταπολέμηση της απάτης, ενώ παράλληλα διατηρείται η θετική εμπειρία χρήστη. Τεχνολογίες, όπως η συμπεριφορική βιομετρία και το blockchain, βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της εξέλιξης, καθορίζοντας το μέλλον ενός ασφαλέστερου ψηφιακού περιβάλλοντος.
Με την ενσωμάτωση των νεότερων τεχνολογιών - σύμφωνα με την εταιρεία - οι οργανισμοί ενισχύουν τις άμυνες τους και προετοιμάζονται για ένα πιο σύνθετο και απαιτητικό τοπίο απειλών, ενώ δημιουργούν νέα δεδομένα στην προστασία της ψηφιακής ταυτότητας.