Τεχνολογία - Πληροφορική

Η αγορά της κυβερνοασφάλειας στο IoT θα φτάσει τα $60 δισ. έως το 2029

iot-devices

Εντυπωσιακή ανάπτυξη αναμένεται να καταγράψει η παγκόσμια αγορά κυβερνοασφάλειας στον τομέα του Internet of Things (IoT). Η Juniper Research προβλέπει ότι η παγκόσμια αγορά IoT Cybersecurity θα σημειώσει εντυπωσιακή ανάπτυξη, με τα έσοδα να διπλασιάζονται από $27 δισ. το 2024 σε $60 δισ. το 2029.

Η αύξηση αυτή, που ξεπερνά το 120%, οφείλεται - σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας - στη ραγδαία αύξηση της χρήσης IoT συσκευών από επιχειρήσεις, γεγονός που δημιουργεί μεγαλύτερους κινδύνους κυβερνοεπιθέσεων και οικονομικών απωλειών και καθιστά μονόδρομο τις επενδύσεις στην κυβερνοασφάλεια.

Τα έσοδα αναμένεται διπλασιαστούν από $27 δισ. το 2024 σε $60 δισ. το 2029

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 45% των δαπανών για IoT cybersecurity το 2025 θα αφορά την προστασία του δικτυακού επιπέδου, καθιστώντας αυτό το επίπεδο το πιο κρίσιμο για την ασφάλεια των IoT δικτύων. Η προστασία των IoT δικτύων θα απαιτήσει προηγμένες λύσεις, όπως τα Next Generation Firewalls (NGFWs), που μπορούν να ανιχνεύουν και να αποκρούουν εξελιγμένες απειλές με τη χρήση AI, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Juniper.

Ωστόσο, όπως προσθέτουν, η πλήρης προστασία των IoT δικτύων απαιτεί λύσεις, που καλύπτουν όλα τα επίπεδα - από το δίκτυο μέχρι το Cloud και τις συσκευές τελικού σημείου. Οι λύσεις Extended Detection and Response (XDR) θα παίξουν κομβικό ρόλο, ενοποιώντας τα πρωτόκολλα ασφαλείας και απλοποιώντας τις διαδικασίες διαχείρισης και αυτοματοποίησης.

Στρατηγική προτεραιότητα

Η Michelle Joynson, ερευνήτρια της Juniper Research, τόνισε πως οι IoT συνδέσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 91% μέχρι το 2029. Για την προστασία αυτών των συνδέσεων, οι επιχειρήσεις θα χρειαστούν ενιαίες πλατφόρμες, που προσφέρουν ολοκληρωμένη διαχείριση απειλών, περιορίζουν τις ευπάθειες και μειώνουν την πολυπλοκότητα των δικτύων.

Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της επένδυσης στην κυβερνοασφάλεια ως στρατηγική προτεραιότητα για επιχειρήσεις, καθώς ο αριθμός και η πολυπλοκότητα των IoT συσκευών συνεχώς αυξάνονται. Οι λύσεις ασφαλείας, που ενσωματώνουν την τεχνητή νοημοσύνη και παρέχουν διαλειτουργικότητα σε όλα τα επίπεδα δικτύου, θεωρούνται απαραίτητες για τη μελλοντική βιωσιμότητα των IoT οικοσυστημάτων.

To Internet of Things και το ΑΙ

Στο μεταξύ, έτερες αναλύσεις υπογραμμίζουν τον αυξημένο κίνδυνο κυβερνοασφάλειας από την εμπλοκή της τεχνητής νοημοσύνης στο Internet of Things. “Παρ’ όλο που πολλές από αυτές τις λύσεις παραμένουν υπό το ραντάρ, η ενσωμάτωσή τους στις υποδομές δικτύων (on-premises και cloud) επιφέρει τόσο ευκαιρίες, όσο και προκλήσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά την ασφάλεια και τη συνέχεια της επιχειρησιακής λειτουργίας”, αναφέρει η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Check Point. 

Όπως εξηγεί, η ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στις IoT συσκευές (AIoT) επιτρέπει την αυτόνομη συλλογή, ανάλυση και λήψη αποφάσεων από αυτές τις συσκευές. Παρά τα οφέλη, οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν να εκμεταλλευτούν ευπάθειες στα μοντέλα AI, οδηγώντας τις IoT συσκευές σε μη ασφαλείς συμπεριφορές.

“Για την αποφυγή τέτοιων κινδύνων, οι οργανισμοί θα πρέπει να εστιάσουν στην ακεραιότητα των μοντέλων AI και να εφαρμόσουν μέτρα ασφαλείας από τα πρώτα στάδια ενσωμάτωσης”, τονίζει η εταιρεία . 

Ένα μείζον ζήτημα ασφαλείας για τα δίκτυα IoT, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελούν οι επιθέσεις “μηδενικού κλικ” σε IoT περιβάλλοντα. Οι συγκεκριμένες απειλές εντοπίζονται και εκμεταλλεύονται κρυμμένες ευπάθειες στις IoT συσκευές χωρίς την εμπλοκή του χρήστη, γεγονός που τις καθιστά δύσκολες στην ανίχνευση. 

“Η συνεχής παρακολούθηση, η τακτική ενημέρωση και η συνεργασία με κατασκευαστές για εφαρμογή των αρχών ασφαλείας από το σχεδιασμό είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των δικτύων”, τονίζει η Check Point.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα