Στον αέρα η πρόσκληση για τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας
“Στον αέρα” βρίσκεται η νέα πρόσκληση του ΕΣΠΑ 2021-2027 για τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας, που στοχεύει στη σύνδεση ελληνικών ερευνητικών οργανισμών και της βιομηχανίας για την αξιοποίηση της έρευνας στους τομείς προτεραιότητας της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (ΕΣΕΕ).
Το πρόγραμμα, με προϋπολογισμό €25 εκατ., επιδιώκει την ανάπτυξη τεχνογνωσίας και την ενίσχυση των δεικτών καινοτομίας μέσω των νέων Δικτύων. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα, τα οποία καλούνται να υποβάλουν τις προτάσεις τους από τις 29 Οκτωβρίου έως τις 13 Δεκεμβρίου 2024.
Με χρηματοδότηση €25 εκατ. από το ΕΣΠΑ 2021 - 2027 η νέα πρόσκληση για τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας
Οι υποψήφιοι φορείς πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως η ύπαρξη Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας, ενώ το Δίκτυο θα αποτελείται από τουλάχιστον τρεις φορείς με συντονιστή με εμπειρία στη μεταφορά τεχνολογίας. Το έργο στοχεύει στην ενίσχυση της καινοτομίας, όπως μέσω αύξησης των αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας και άλλων συμφωνιών με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στην ανάπτυξη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.
Οι δράσεις περιλαμβάνουν: τη Μεταφορά Τεχνολογίας, τη λειτουργία των μονάδων, την ενημέρωση και εκπαίδευση. Η διάρκεια υλοποίησης των προγραμμάτων είναι τέσσερα έτη και οι φορείς καλούνται να υποβάλουν Σχέδιο Λειτουργίας για τη διάρκεια του έργου, το οποίο να περιλαμβάνει τη στελέχωση και τους απαιτούμενους πόρους για την αποτελεσματική εφαρμογή των δράσεων.
Σε ποιους απευθύνεται η πρόσκληση
Αντικείμενο της Πρόσκλησης είναι η αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, που παράγονται στους Δημόσιους Ερευνητικούς Οργανισμούς της χώρας ( Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Ερευνητικά Κέντρα) και αφορούν στους τομείς προτεραιότητας της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης 2021-2027.
Σκοπός της είναι η ενίσχυση της δημιουργίας και λειτουργίας Δικτύων Μεταφοράς Τεχνολογίας, της Τεχνογνωσίας και των Ανθρώπινων Πόρων Μεταφοράς Τεχνολογίας στους Ερευνητικούς Οργανισμούς με στόχο:
- Τα αποτελέσματα της Έρευνας να αξιοποιούνται αποτελεσματικά από τη Βιομηχανία και να ενσωματώνονται σε εθνικές ή διεθνείς αλυσίδες αξίας. Οι συνεργασίες αυτές οδηγούν τόσο στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Οικονομίας, όσο και στην επίλυση σημαντικών Κοινωνικών Προβλημάτων.
- Οι ελληνικοί Ερευνητικοί Οργανισμοί να αποκτήσουν τεχνογνωσία σε θέματα Μεταφοράς Τεχνολογίας, κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητά τους σε διεθνές επίπεδο, αλλά και προϋπόθεση για την ανάπτυξη αυτών των ικανοτήτων σε όλα τα επίπεδα της Ελληνικής Οικονομίας.
-Τη βελτίωση των δεικτών Καινοτομίας της χώρας, όπως ενδεικτικά των καταθέσεων PCT αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας και των από κοινού δημοσιεύσεων ανάμεσα στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Αυτοί οι δείκτες σχετίζονται με τους Δείκτες Μεταφοράς Τεχνολογίας (Αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας, συμφωνητικά συνεργασίας ή παραχώρησης δικαιωμάτων χρήσης με τον ιδιωτικό τομέα, δημιουργία τεχνοβλαστών, κ.α.), στους οποίους οι ελληνικοί Ερευνητικοί Φορείς έχουν επιδείξει πολύ χαμηλή δραστηριότητα.
- Την αύξηση των ποσοστών ιδιωτικών επενδύσεων σε τομείς υψηλής έντασης γνώσης και μεγάλης προστιθέμενης αξίας. Η δυνατότητα του οικοσυστήματος καινοτομίας να αποδείξει την ικανότητα του στο να αναπτύξει νέες τεχνολογίες, να τις προστατέψει και να τις διαχειριστεί είναι καθοριστική σε μια τέτοια προσπάθεια.
- Την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας με την εξειδίκευσή του σε ικανότητες, όπως η κατοχύρωση της διανοητικής ιδιοκτησίας, η αξιολόγηση νέων τεχνολογιών και η διαπραγμάτευση περίπλοκων οικονομικών συμβάσεων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες. Αυτές οι ικανότητες είναι απαραίτητες για τη μετάβαση της Οικονομίας σε ένα μοντέλο λειτουργίας που θα βασίζεται στη γνώση και τις νέες τεχνολογίες.