Τεχνολογία - Πληροφορική

Η ηλεκτρονική απάτη στο eCommerce θα ξεπεράσει τα $107 δισ. το 2029

e-commerce2

Ευθέως ανάλογη με την αύξηση της διείσδυσης των ηλεκτρονικών αγορών δείχνει να είναι η πορεία των κρουσμάτων απάτης, που πλήττει το ψηφιακό εμπόριο. Μια νέα μελέτη από την Juniper Research αποκαλύπτει ότι η αξία της ηλεκτρονικής απάτης στον χώρο του eCommerce αναμένεται να εκτοξευθεί από τα $44,3 δισ. το 2024 στα $107 δισ. το 2029. 

Η πρόβλεψη αυτή μεταφράζεται σε αύξηση της τάξης του 141%, γεγονός που υπογραμμίζει το μέγεθος του προβλήματος. Το κόστος αυτό, όπως είναι προφανές, επιβαρύνει τόσο τους εμπόρους, όσο και τους καταναλωτές, επηρεάζοντας την κερδοφορία των επιχειρήσεων και τις τιμές των προϊόντων.

Η αξία της ηλεκτρονικής απάτης στον χώρο του eCommerce αναμένεται να εκτοξευθεί στα $44,3 δισ. το 2024

Την ίδια στιγμή, η αύξηση των κρουσμάτων ψηφιακής απάτης μπορεί να μειώσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις διαδικτυακές αγορές. Όταν οι καταναλωτές πέφτουν θύματα απάτης ή αισθάνονται ότι οι συναλλαγές τους δεν είναι ασφαλείς, αυτό μπορεί να μειώσει τη διάθεσή τους να πραγματοποιούν αγορές online.

Η έρευνα της Juniper Research υπογραμμίζει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) αυξάνει την πολυπλοκότητα των επιθέσεων στο οικοσύστημα του eCommerce. Μια από τις κύριες απειλές είναι η χρήση deepfakes από απατεώνες, οι οποίοι χρησιμοποιούν AI για να παρακάμψουν τα συστήματα επαλήθευσης. Επιπλέον, η αύξηση του "φιλικού" τύπου απάτης, όπου οι ίδιοι οι πελάτες διαπράττουν απάτες, όπως η επιστροφών χρημάτων, απειλεί σημαντικά την κερδοφορία των εμπόρων (Global Merchant Fraud Prevention Market 2024-2029).

Ο ρόλος του ΑΙ

Η χρήση του AI από τους απατεώνες οδηγεί σε πιο εξελιγμένες και στοχευμένες επιθέσεις. Οι τεχνολογίες αυτές επιτρέπουν τη δημιουργία συνθετικών ταυτοτήτων και την αυτοματοποίηση των επιθέσεων σε μεγάλη κλίμακα, γεγονός που δυσκολεύει τις παραδοσιακές μεθόδους πρόληψης.

Η εμπλοκή του AI δίνει τη δυνατότητα στους απατεώνες να προηγούνται των μέτρων ασφαλείας, δημιουργώντας πιο εξελιγμένες επιθέσεις σε μεγαλύτερη κλίμακα. Με τη δημιουργία αξιόπιστων μηνυμάτων και την παραγωγή συνθετικών ταυτοτήτων, το AI διευκολύνει υψηλής ποιότητας επιθέσεις με πρωτόγνωρη συχνότητα. “Αυτές οι τεχνολογίες είναι επίσης εξαιρετικά κλιμακούμενες, δίνοντας τη δυνατότητα στους απατεώνες να αυτοματοποιήσουν τις επιθέσεις τους και να ξεπεράσουν τα παραδοσιακά συστήματα πρόληψης”, αναφέρει η εταιρεία στο report της.

Πώς πρέπει να αντιδράσουν οι έμποροι

Ο Thomas Wilson, συντάκτης της έκθεσης, τονίζει: “Οι έμποροι ηλεκτρονικού εμπορίου πρέπει να ενσωματώσουν συστήματα πρόληψης απάτης, που αξιοποιούν το AI για να εντοπίζουν γρήγορα τις νέες τακτικές των απατεώνων. Αυτό θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό στις ανεπτυγμένες αγορές, όπου οι μεγαλύτεροι έμποροι είναι πιο πιθανό να αποτελέσουν στόχο, όπως στη δοκιμή κλεμμένων πιστωτικών καρτών”.

Οι έμποροι, ήδη, χρησιμοποιούν τις τεχνολογίες για να αναγνωρίζουν νέα μοτίβα απάτης και να αντιδρούν σε πραγματικό χρόνο. Σύμφωνα με την έκθεση, είναι κρίσιμο να ενσωματωθούν τεχνολογίες βιομετρικής ταυτοποίησης στις διαδικασίες ολοκλήρωσης αγοράς, ώστε να αυξηθεί η ασφάλεια των συναλλαγών.

Χρησιμοποιώντας μεθόδους, όπως το liveness detection, οι έμποροι μπορούν να προστατεύσουν την επιχείρησή τους και τους πελάτες τους από τις ολοένα και πιο εξελιγμένες απειλές απάτης με deepfakes.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα